Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις για τα προβλήματα των ΑμεΑ (photos)

banner roots

Λήμνος: Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις για τα προβλήματα των ΑμεΑ (photos)
19.04.2019 | 21:13

Λήμνος: Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις για τα προβλήματα των ΑμεΑ (photos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Συναντήσεις με την προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Λήμνου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αδαμίδη, τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη είχε η αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Λήμνο από τις 10 έως τις 13 Απριλίου.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Σοφία Μιχάλα και τα μέλη του Δ.Σ. μαζί με τον πρόεδρο κ. Παλαιολόγο Κυριαζή και την γενική γραμματέα του σωματείου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» κ. Μάνια Κατεβαινίδου συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη Λήμνο απαιτώντας να δοθούν άμεσες λύσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η ομοσπονδία και οι «Ορίζοντες», «όλοι αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν για την επιλυσή τους προωθώντας τα αιτήματα σε ανωτέρους θεσμικούς παράγοντες», παρ’ όλα αυτά «η απάντηση δεν ικανοποίησε την αντιπροσωπεία και το τοπικό σωματείο και δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για πιο δραστικές παρεμβάσεις, αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου ομοσπονδίας και «Οριζόντων» έχει ως εξής:

Ολοκληρώθηκε η 4ημερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στη Λήμνο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2019.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υποστήριξη του αγώνα του τοπικού σωματείου Α.με.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» για ίδρυση και λειτουργία δομών όπως ΚΕΠΑ, ΚΔΑΠΜΕΑ, προσβασιμότητα στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, ίδρυση ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, ειδική αγωγή και εκπαίδευση, ενημέρωση κα ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Η πρόεδρος της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. κ. Σοφία Μιχάλα και τα μέλη του Δ.Σ. μαζί με τον πρόεδρο και την Γ.Γ. του σωματείου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», επισκέφθηκαν διαδοχικά και παρέδωσαν ψήφισμα την Πέμπτη, 11-04-2019, στην προϊσταμένη του ΙΚΑ και ΕΦΚΑ, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Επαρχο και τον Δήμαρχο Λήμνου και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα, αξιώνοντας να δοθούν άμεσες λύσεις.

Όλοι αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν για την επιλυσή τους, προωθώντας τα αιτήματα σε ανωτέρους θεσμικούς παράγοντες.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. και του τοπικού σωματείου και δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για πιο δραστικές παρεμβάσεις, αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Την Παρασκευή,11-04-2019, επισκεφθήκαμε το 1ο Δημοτικό σχολείο Μύρινας και υλοποιήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης και προσομοίωσης της αναπηρίας, μαζί με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολείων (νηπ/γείου & δημοτικού Καλλιθέας και ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου). Το πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν οι Δ/ντριες, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των ειδικών σχολείων καθήλωσε τα παιδιά και με ενθουσιασμό συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις που ακολούθησαν (καλύπτοντας όλες τις ώρες του ημερήσιου διδακτικού προγράμματος), μπήκαν σε ρόλο ατόμου με αναπηρία, προκειμένου να αντιληφθούν τις δυσκολίες και πώς αντιμετωπίζονται τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν στις πόλεις που ζουν.

Τα παιδιά έδεσαν μάτια, έκλεισαν αυτιά, κάθισαν σε αναπηρικό αμαξίδιο και κυκλοφόρησαν στην πόλη της Μύρινας, η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε παντελώς εχθρική και αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τα ειδικά σχολεία, Νηπ/γειο, Δημ/κό και ΕΕΕΕΚ, στα οποία διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της άοκνης εργασίας και συνεργασίας δασκάλων, Ειδικών Εκπ/των και παιδιών. Η αγάπη και η ζεστασιά ξεχείλιζε και, παρότι τα σχολεία ήταν άδεια, νιώσαμε το «αγκάλιασμα τους».Τα σχολεία στεγάζονται σε παλαιά κτίρια και χρειάζονται συνεχείς επισκευές και φροντίδα, την οποία οφείλει να παρέχει ο Δήμος ως αρμόδιος Φορέας. Παράλληλα, το παρακείμενο κτίριο στο Ειδικό Δημ/κό, το οποίο προοριζόταν να γίνει χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων, δεν λειτουργεί γιατί η σκεπή είναι τρύπια και μπάζει νερά. Στο κτίριο αυτό έχουν αποθηκευτεί μηχανήματα υψηλού κόστους που προορίζονταν για χρήση όταν θα λειτουργήσει η αίθουσα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για επισκευή της στέγης, ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προσφερθεί από ιδιώτη, ως Δωρεά, πέντε χιλιάδες (5000,00) ευρώ για το σκοπό αυτό. Διαπιστώσαμε ακόμα ότι τα σχολεία αυτά απέχουν πολύ από το νοσοκομείο Λήμνου (17 Χιλιόμετρα από το Ειδικό Δημοτικό/Νηπιαγωγείο και 30 χλμ. από το ΕΕΕΕΚ) χωρίς ούτε ένα αγροτικό ιατρείο κοντά, αντίθετα με τον κανονισμό.

Το Σάββατο, 13-04-2019, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα «Η Ζωή των Α.με Α. στην Ακριτική Λήμνο», στην οποία πήραν μέρος ομιλητές από την Λήμνο και ανέπτυξαν θέματα τα οποία περιελάμβαναν το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους όπως στην Υγεία, στην Ειδική Αγωγή, στον αθλητισμό, στη λειτουργία του ΚΕΠΑ, στην ανάγκη ίδρυσης ΚΔΑΠΜΕΑ, στο ρόλο των γονέων παιδιών με αναπηρία, στην εργασία και την κοινωνική ένταξη.

Ο πρόεδρος του Επαρχιακού σωματείου Α.με Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» κ. Κυριαζής Παλαιολόγος κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την παντελή έλλειψη δομών για τα Α.με Α. στο νησί και αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της λειτουργίας ΚΕΠΑ και ΚΔΑΠμεΑ. Το ίδιο υποστήριξε και η πρόεδρος της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. κ. Σοφία Μιχάλα τονίζοντας ότι η κατάσταση όπως παρουσιάζεται στη Λήμνο αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των Α.με Α. και θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία και να αποδοθούν στους κατοίκους όλα όσα δικαιούνται. Παράλληλα, κάλεσε τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να πλαισιώνουν τον τοπικό σύλλογο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί, ενώνοντας και ενισχύοντας τη φωνή του με την δική τους.

Η Γεν. Γραμματέας των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» και Δ/ντρια του Ειδικού Δημ. Σχολείου κ. Κατεβαινίδου Γεσθημανή ανέλυσε την κατάσταση της Ειδικής Αγωγής, όπως παρουσιάζεται στη Λήμνο, αναφέροντας ότι η κοινωνία στο νησί την έχει δαιμονοποιήσει και δεν αναγνωρίζει τη δουλειά που γίνεται, γεγονός που αφενός δεν φέρνει παιδιά με αναπηρία στη Ειδική Εκπ/ση, αφετέρου απογοητεύει τους δασκάλους και εκπ/τές, οι οποίοι όπως και εμείς διαπιστώσαμε, δίνουν την ψυχή τους στα παιδιά που φοιτούν σε αυτά. Η δουλειά εξάλλου που γίνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν στα θέματα αναπηρίας, οφείλεται αποκλειστικά στην δουλειά αυτών των λίγων που φιλότιμα προσπαθούν να τα κρατήσουν ζωντανά και στην επικαιρότητα.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Λήμνου, οι οποίοι όμως δεν δεσμεύτηκαν για κανένα αίτημα. Θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε όμως ότι παρέμειναν μέχρι το τέλος της ημερίδας και άκουσαν όλους τους ομιλητές.

Οι διοργανωτές κ. Κυριαζής και κ. Κατεβαινίδου ευχαριστούν όλους τους ομιλητές για την συμμετοχή τους, την συντονίστρια κ. Δέσποινα Βασιλειάδου για την επιτυχή σύνδεση και παρουσίαση των ομιλητών, καθώς και όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα. Υπόσχονται δε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους με κάθε νόμιμο τρόπο.

Τέλος, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ βεβαιώνει ότι θα παρευρίσκεται στο πλευρό του σωματείου και στην προσπάθεια του για κάθε δίκαιη διεκδίκηση, ενισχύοντας τη φωνή τους τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δυσκολίες των νησιωτών ΑμεΑ επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της νησιωτικότητας, της ελλιπούς και ακριβής ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης και του ακριτικού χώρου του νησιού.

Όλα λειτουργούν προσθετικά με αποτέλεσμα τον διπλό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου και όχι μόνο!!

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα που αφορά στα αιτήματα για την επίλυση των προβλημάτων.

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα που αφορά στη δημιουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το