Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τελετή μνήμης στο Μνημείο Λήμνου – Καλλίπολης στη Μελβούρνη (photos)
Τελετή μνήμης στο Μνημείο Λήμνου – Καλλίπολης στη Μελβούρνη (photos)
25.08.2016 | 13:40

Τελετή μνήμης στο Μνημείο Λήμνου – Καλλίπολης στη Μελβούρνη (photos)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης στο Μνημείο Λήμνου-Καλλίπολης στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο μετά τα αποκαλυπτήριά του το περασμένο έτος, εκατό χρόνια μετά την άφιξη των αυστραλών νοσοκόμων στη Λήμνο στις 8 Αυγούστου 1915.Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιείται ετησίως ως επέτειος μνήμης.

Το μνημείο Λήμνου-Καλλίπολης εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Επιτροπή Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης. Τιμά το ρόλο της Λήμνου στην ιστορία των Anzac της Αυστραλίας, τους στρατιώτες και τις νοσοκόμες που υπηρέτησαν εκεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, τη λημνιακή κοινότητα και τις άλλες ελληνικές κοινότητες που τους υποστήριξαν και αυτούς που έχουν ταφεί στα πολεμικά νεκροταφεία της Λήμνου.

Η κ. Christina Despoteris, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης ήταν τελετάρχης της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες. Πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης μαζί με άλλα της αδελφότητας των νοσοκόμων, μέλη της Οργάνωσης Βετεράνων Πολεμιστών της Αυστραλίας (RSL), μαθητές και απόγονοι των Anzac που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915.

Μαζί με τους εκπροσώπους της λημνιακής κοινότητας της Βικτόρια και της Αυστραλίας, οι εκπρόσωποι της κρητικής, ποντιακής και πελοποννησιακής κοινότητας καθώς και της κοινότητας της Θεσσαλονίκης- καθώς και το ελληνικό τμήμα του RSL, συμμετείχαν στην υπέροχη τελετή με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο Λήμνου Καλλίπολης.

Εκεί, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της πόλης του Πορτ Φίλιπ, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης της Βικτώρια, του Συμβουλίου της Εκατονταετηρίδας του Anzac, του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, του τμήματος των νοσοκόμων του RSL, του Κέντρου Μνήμης των Νοσοκόμων της Μελβούρνης, και του κολλεγίου Oakleigh Grammar και Albert Park.

Η Επιτροπή Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης είχε την τιμή της παρουσίας του Συνταγματάρχη Jan McCarthy του παραρτήματος νοσοκόμων του RSL, της Πλωτάρχη Cassandra Mohapp του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και των κυριών Judith Gunnarsson και Deb Stewart που εκπροσώπησαν την οικογένεια της νοσοκόμας Evelyn Hutt.

Η κ. Δεσποτέρη ανέγνωσε τις επιστολές υποστήριξης του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη και του Επάρχου Λήμνου κ. Ευάγγελου Γιαρμαδούρου.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μνήμης των Anzac και πρώην πρωθυπουργός της Βικτόρια κ. Ted Baillieu, ο οποίο κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν πώς ο πόλεμος επηρέασε τους τοπικούς πληθυσμούς και τις κοινότητές τους.

Η Δήμαρχος του Πορτ Φίλιπ κ. Bernadine Voss επεσήμανε την υποστήριξη του Συμβουλίου για την ανέγερση του Μνημείου και την σημασία του για την περιοχή, καθώς και για την Βικτόρια και την Αυστραλία. Σημείωσε ότι το σημείο στο οποίο έχει ανεγερθεί στο Άλμπερτ Παρκ, κοντά στα νερά του κόλπου του Πορτ Φίλιπ, είναι μια υπενθύμιση ότι πολλοί από τους Anzac που αναχώρησαν για τη Λήμνο και την Καλλίπολη, έφυγαν από την κοντινή αποβάθρα Princes.

Ο Βουλευτής κ. Gavin Jennings, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση της Βικτώρια, αναφέρθηκε στο πώς οι νέοι δόκιμοι που ήταν παρόντες στην εκδήλωση ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με τους νέους από τη Βικτόρια που αναχώρησαν από το λιμάνι της Μελβούρνης για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βουλευτής κ. Murray Thomson, εκπροσώπησε την αντιπολίτευση της Βικτόρια και μίλησε για τη σχέση της δικής του οικογένειας με τη Λήμνο.

Ο κ. Lee Tarlamis, Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Επιτροπής για την παρουσία τους. Περιέγραψε το προσωπικό του ταξίδι ανακάλυψης των δεσμών της Λήμνου με τους Anzac και της συνεργασίας με τον γλύπτη Peter Corlett για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του μνημείου. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για την μετονομασία του σημείου στο οποίο έχει ανεγερθεί το μνημείο σε «Πλατεία Λήμνου».

Ο κ. Ταρλάμης εξήρε τον κ. Jim Claven, γραμματέα της Επιτροπής και ιστορικό, για την έκδοση η οποία αφορά το γεγονός. Επίσης, πήρε την ευκαιρία να ανακοινώσει την απόφαση της Επιτροπής να αναθέσει στον κ. Claven τη συγγραφή και την παραγωγή μιας μεγάλης νέας έκδοσης η οποία θα παρουσιάζει τους ελληνικούς δεσμούς με του Anzac μέσω της αναπαραγωγής για πρώτη φορά πολλών από τις αρχειακές φωτογραφίες της εποχής.

Στόχος είναι η έκδοση να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.
Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Chris Dimolianis του Αγίου Ευσταθίου, Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Νότιας Μελβούρνης, ενώ προσευχή διάβασε η διευθύντρια του Albert Park Secondary College κ. Ava Thornley.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης απόδοση τιμών από τα μέλη της 30ης Μονάδας Ευέλπιδων, την ανάγνωση ωδής από την Πρόεδρο του RSL του Essendon κ. Agne Kenos, ενώ οι μαθητές από το Oakleigh Grammar συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους κ. Anastasia Spanos τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους Αυστραλίας και Ελλάδας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018