Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τελευταία εξέλιξη: Αθώος ο Δήμαρχος Λήμνου για την υπόθεση της Αλυκής

banner roots

Τελευταία εξέλιξη: Αθώος ο Δήμαρχος Λήμνου για την υπόθεση της Αλυκής
26.09.2017 | 17:18

Τελευταία εξέλιξη: Αθώος ο Δήμαρχος Λήμνου για την υπόθεση της Αλυκής

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Αθώο έκρινε το δικαστήριο τον Δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, για την υπόθεση της Αλυκής Λήμνου που είχε αναδείξει ο Πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», Γιώργος Κότσαλης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε σήμερα και το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη μεταβολή της κατάστασης στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αποδεικνύουν ζημιά στο περιβάλλον. Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζοντας ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση για παρεμβάσεις χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να ληφθεί, εξήγησε ότι ενήργησε απέναντι σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε πρωτοφανή επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Ως εκ τούτου το δικαστήριο τον απήλλαξε λόγω αμφιβολιών.

Στη δίκη παρέστη ο κ. Κότσαλης ως μάρτυρας κατηγορίας, ως πρόεδρος της «Ανεμόεσσας», αφού ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε καταφύγει στη WWF και η WWF με τη σειρά της στον εισαγγελέα, ο οποίος κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το Αύγουστο του 2015 ο Γιώργος Κότσαλης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ανέδειξε το θέμα σχολιάζοντας ότι «έγινε μια "εγκληματική" και απολύτως παράνομη παρέμβαση στο οικοσύστημα της Αλυκής από "γνωστούς άγνωστους". Με τη χρήση εκσκαφέα, σε χώρο απολυτής προστασίας, άνοιξαν κανάλι επικοινωνίας με τη θάλασσα!!!», έγραφε ο πρόεδρος της «Ανεμόεσσας», υποστηρίζοντας ότι η Αλυκή «έχει μετατραπεί σε μια Λίμνη θαλασσινού νερού βάθους 1-1.5 μέτρου».

Ο Δήμαρχος Λήμνου, μιλώντας στον FM 100, τόνισε ότι «η παρέμβαση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, αφού απειλούνταν οι περιουσίες των περιοίκων της λίμνης», και ως εκ τούτου το άνοιγμα καναλιού επικοινωνίας της λίμνης με τη θάλασσα ήταν αναγκαίο προκειμένου να «εκτονωθεί» η αυξημένη στάθμη της λίμνης.

Με πρωτοβουλία του Ομίλου «Ανεμόεσσα», ακολούθησε αυτοψία στο σημείο από Κλιμάκιο Έλεγχου της Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι αν και απαγορεύονται τα αντιπληµµυρικά και αποξηραντικά έργα χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, εντούτοις έγινε έργο από το ∆ήµο Λήµνου µε χρήση µηχανικών µέσων, τα οποία δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην προστατευόµενη περιοχή -η Αλυκή ανήκει στις προστατευόµενες περιοχές του ∆ικτύου Natura 2000-, επιβάλλοντας πρόστιµο 10.000€ στο ∆ήµο Λήµνου.

Σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση, απ’ όπου το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Δήμαρχο Λήμνου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το