Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η αγωνία για τους στόχους της νέας χρονιάς
achilladelis
Η αγωνία για τους στόχους της νέας χρονιάς
31.12.2016 | 19:05

Η αγωνία για τους στόχους της νέας χρονιάς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos
www.psychologoslimnos.gr

Για πολλούς η νέα χρονιά σηματοδοτεί τη θέσπιση νέων στόχων, ή την ανάγκη για μεγαλύτερη επιμονή σε αυτούς που την προηγούμενη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν. Λειτουργεί κάπως σαν έθιμο ή σαν συνήθεια, «για να μας πάει καλά ο χρόνος». Έρχεται όμως κάποια στιγμή που πιθανόν απογοητευόμαστε από τους στόχους που βάλαμε και δεν καλύψαμε. Τι φταίει;

Αρχικά, είναι πολύ υγιές για την προσωπική μας εξέλιξη να επιζητούμε να βελτιώσουμε τις καταστάσεις της ζωής μας για τις οποίες δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι η ικανότητά του να φαντάζεται το μέλλον του, να το διαμορφώνει νοητικά και να συμπεριφέρεται με τέτοιους τρόπους ώστε να φτάσει σε αυτό.

Οι άνθρωποι οι οποίοι σταματούν να βάζουν προσωπικούς στόχους το κάνουν είτε γιατί αρκούνται με τις παρούσες συνθήκες της ζωής τους, τις οποίες θεωρούν σταθερές και αμετάβλητες, είτε διότι θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά ευνοούμενους με ό,τι τους επιφυλάσσει το μέλλον (οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας) ή από την άλλη γιατί διακρίνονται από αισθήματα απαισιοδοξίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αδυναμίας να ελέγξουν τα προσωπικά τους ζητήματα. Και οι τρεις συνθήκες, οι οποίες συναντιούνται αρκετά συχνά, οδηγούν στην αποφυγή των στόχων και τους απομακρύνουν από τη θέληση προσπάθειας για αυτούς.

Ωστόσο, όταν θέτουμε προσωπικούς στόχους, όπως είναι για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος, το αδυνάτισμα, η βελτίωση των σχέσεών μας, η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, δεν οδηγούμαστε αυτόματα στην επιτυχία τους μόνο και μόνο επειδή «το βάλαμε στο μυαλό μας». Η επίτευξη ενός στόχου θα προκύψει ως φυσικό αποτέλεσμα όταν μπορούμε να δεσμευτούμε στα παρακάτω:

 • Αναζήτηση του νοήματος:
  Είναι πιο πιθανό να δεσμεύσουμε τον εαυτό μας στην επιδίωξη ενός στόχου, όσο δύσκολος κι εάν είναι, εάν αυτός έχει πραγματική σημασία για εμάς, τον έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι και ικανοποιεί συγκεκριμένες ανάγκες μας. Όταν αισθανόμαστε πως ακολουθούμε στόχους που μας έχουν επιβάλει άλλοι, η προσπάθειά μας γίνεται σαφώς μικρότερη. Έτσι, η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε πριν λάβουμε την απόφαση της διεκδίκησης ενός στόχους είναι «Γιατί θέτω αυτόν το στόχο; Τι σημασία έχει για εμένα να τον επιτυχώ;».
 • Ξεκάθαρη εικόνα:

Βασική αρχή πριν ξεκινήσει η προσπάθειά μας είναι να σχηματίσουμε στο μυαλό μας με λεπτομέρειες τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Οι γενικοί και αόριστοι στόχοι οδηγούν σχεδόν πάντοτε στην αβεβαιότητα, αν όχι στην αποτυχία.

 • Αυτό που είναι εφικτό:
  Τα όριά μας και οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες. Ένας από τους λόγους όμως που συχνά οι στόχοι αποτυγχάνουν είναι διότι θέτουμε τον πήχη υψηλότερα από εκεί που αντικειμενικά μπορούμε να φτάσουμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες της ζωής μας. Αξίζει να επιζητούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά με βάση τις προσωπικές μας δυνάμεις.
 • Θέληση και κίνητρα:
  Η επιθυμία για να επιτύχουμε αυτό το οποίο στοχεύουμε δεν είναι ποτέ σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας και τη διάθεσή μας. Όταν καταλάβουμε πως δεν έχουμε πλέον αρκετή θέληση για την αλλαγή που επιδιώκουμε, τότε αξίζει να σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε αυτή την αλλαγή, να ανακαλύψουμε δηλαδή τα κίνητρά μας.
 • Μικρά βήματα:
  Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να επιδιώκουμε να φτάσουμε άμεσα και απευθείας στον τελικό, μεγάλο στόχο μας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όμως σπάνια και όταν δε συμβαίνει μας απογοητεύει. Για να αποφύγουμε την απογοήτευση είναι χρήσιμο να «σπάσουμε» το στόχο μας σε ενδιάμεσους σταθμούς, σε μικρά βήματα, τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε εύκολα και από αυτά θα οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Πρόβλεψη εμποδίων:
  Η προνοητικότητα για τις καταστάσεις που ενδέχεται να μην είναι όπως τις έχουμε προβλέψει, μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε για πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουμε, κι έτσι να τις υπερνικήσουμε εάν έρθουν. Μία τέτοια διαδικασία δε μας οδηγεί στο να σκεφτόμαστε τα αρνητικά ενδεχόμενα και να αποκτήσουμε αρνητικό τρόπο σκέψης, αλλά αντίθετα μας εξοπλίζει καλύτερα για τη διεκδίκηση του στόχου μας, καθώς αποτρέπει τη ματαίωση που μπορεί να έρθει με το πρώτο εμπόδιο.
 • Μεθοδικότητα:
  Θέτοντας με μεθοδικότητα και ρεαλισμό ένα σχεδιάγραμμα, ή πλάνο δράσης, πάνω στο οποίο θα προχωρήσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους που βάζουμε στην αρχή της χρονιάς, ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, με βάση τις δυνατότητές μας και τις ανάγκες μας, μεγιστοποιούμε τις πιθανότητες να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά να απογοητευτούμε ή να αποσυρθούμε.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι τέσσερις σημαντικές λέξεις για να ξεκινήσουμε τη χρονιά είναι «επιμονή, υπομονή, σχεδιασμός και πρόβλεψη».
Καλή διεκδίκηση των προσωπικών σας στόχων!

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018