Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ενδοοικογενειακή βία: μορφές – αίτια – αντιμετώπιση
ikteo limnou
Ενδοοικογενειακή βία: μορφές – αίτια – αντιμετώπιση
30.12.2016 | 17:03

Ενδοοικογενειακή βία: μορφές – αίτια – αντιμετώπιση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Μαλαματένια Παλαμούτη, Κοινωνική Λειτουργός

Η βία όλων των μορφών που ασκείται στο πλαίσιο οικογενειακών σχέσεων ή των συντροφικών σχέσεων, είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο και ένα σοβαρό πρόβλημα παραπτωματικότητας, το οποίο παρόλο που υπάρχει δεν φανερώνεται για διάφορους  λόγους και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της «αφανούς» κυρίως, εγκληματικότητας.

Θύματα αυτής της μορφής βίας είναι συνήθως οι γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Οι μορφές της βίας μπορεί να είναι διάφορες όπως για παράδειγμα: σωματική βία, σεξουαλική βία, ψυχολογική βία, λεκτική βία, απειλές ή αποστέρηση στοιχειωδών υλικών ζωής (χρήματα, ρούχα, φυσικός αποκλεισμός, κοινωνικός αποκλεισμός κτλ)

Οι δράστες είναι κατά κύριο λόγο άνδρες και πρόκειται για ένα αφανές έγκλημα καθώς διαπράττεται συνήθως στη σφαίρα του «ιδιωτικού χώρου» με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μικρές οι δυνατότητες να επενεργήσει ο κοινωνικός έλεγχος, γεγονός που καθιστά το έγκλημα δύσκολο στο να αποκαλυφθεί.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο όταν η ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει χώρα σε κοινωνικό περιβάλλον με παραδοσιακές κοινωνικές και οικογενειακές δομές, στο οποίο οι ρόλοι των δυο φύλων είναι κατανεμημένοι με βάση τα παραδοσιακά πρότυπα του «άνδρα-αρχηγού» της οικογένειας και της «γυναίκας υποταγμένης» στην εξουσία του. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά οι κοινωνικός περίγυρος ανέχεται ή και υποστηρίζει πολλές φορές βίαιες συμπεριφορές του «άνδρα-αφέντη», προς τη γυναίκα, η οποία θεωρείται ότι έχει ένα «υποταγμένο» ρόλο στο πλαίσιο της αυταρχικής οικογένειας.

Οι γυναίκες που υφίστανται βία, συχνά δεν καταγγέλουν το γεγονός αυτό γιατί:

 • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Νιώθουν περίπου ενοχές για αυτό που συμβαίνει και «δικαιολογούν» με διαφόρους τρόπους τη σε βάρος τους συμπεριφορά, μη κατανοώντας ότι είναι θύματα μιας αδικαιολόγητης βίας
 • Συχνά διακατέχονται από έντονο φόβο για τις συνέπειες της καταγγελίας τους η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο
 • Φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό

Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άτομα:

 • Με χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Με έντονο στρες
 • Χρήστες αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών
 • Με έντονα στερεότυπα για την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου και την παραδοσιακή «υποταγή» της γυναίκας
 • Με αντικοινωνικές συμπεριφορές – αποκλίσεις από τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής συμπεριφοράς

Τα εξωτερικά συμπτώματα που παρουσιάζονται συχνά στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τα παρακάτω:

 • Πιθανές απόπειρες αυτοκτονίας
 • Διάφορα «ψυχοσωματικά» νοσήματα (ταχυπαλμίες, δυσκοιλιότητα, αϋπνία κτλ)
 • Τραυματισμός (μώλωπες κτλ) που δεν δικαιολογούνται από τις εξηγήσεις που δίνει το θύμα
 • Ενδείξεις χρήσης αλκοόλ ή και ναρκωτικών
 • Διάφορες σωματικές κακώσεις σε διάφορα στάδια επούλωσης
 • Συχνά τραύματα στο πρόσωπο, στα μάγουλα, στο λαιμό ή στα χέρια
 • Προβλήματα κατά την κύηση (αιμορραγίες κτλ)
 • Συναισθηματική αστάθεια και προσπάθεια απόκρυψης συναισθημάτων
 • Διάφορα σχισίματα, καψίματα, συχνοί αυτοτραυματισμοί
 • Συχνά ατομικά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα
 • Συχνή χρήση διαφόρων φαρμάκων (ασπιρίνες, ηρεμιστικά, γάζες κτλ)

Η ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε κοινωνικό πλαίσιο όσον αφορά αξίες και στερεότυπα που υπάρχουν. Η ουσιαστική παιδεία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για τη μείωση αν όχι εξάλειψη της επιθετικότητας καθώς και της βίας. Όσο περισσότερο μορφώνονται οι άνθρωποι και καλλιεργούνται εσωτερικά όπως επίσης όσο πιο καλά οργανωμένο σύστημα δικαιοσύνης υπάρχει τόσο πιο πολύ θα ελέγχονται καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας που βιάζουν ουσιαστικά την ίδια την κοινωνία.

Ωστόσο είναι πολύ βασικό για όσους είναι θύματα βίας μέσα στην ίδια τους την οικογένεια να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους καθώς και τα ανήλικα ή μη μέλη της οικογένειας. Είναι απαραίτητο να έχουμε έναν κύκλο συγγενών, φίλων, γειτόνων κ.λ.π. που να είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν παρέχοντάς μας βασικά αγαθά όπως στέγη, τροφή, χρήματα κλ.π. στην περίπτωση που χρειαστούμε. Είναι επίσης βασικό να έχουμε σκεφτεί την κάθε μας κίνηση στην περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη στέγη μας.

Να απευθυνόμαστε στην αστυνομία και σε κάποιο νοσοκομείο όταν είμαστε δέκτες σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Ο δικηγόρος είναι ένας απαραίτητος επαγγελματίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές με εξειδικευμένους ανθρώπους που βοηθούν θύματα βίας. Αντίστοιχα λειτουργούν σταθμοί δημοτικοί και μη με εξειδικευμένους επιστήμονες όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που στηρίζουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ο νόμος που αφορά την ενδοοικογενειακή βία απαγορεύει την οποιαδήποτε πράξη βίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Τιμωρεί το βιασμό μέσα στο γάμο, τη σωματική ή διανοητική βλάβη, τις απειλές που προκαλούν τρόμο, ανησυχία, απομόνωση του θύματος ή προσβολή της αξιοπρέπειάς του. Συνήθως σε βάρος του δράστη εφαρμόζεται αυτόφορη διαδικασία. Συνεπώς ο νόμος μας καλύπτει.

Κυρίως όμως χρειάζεται εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αξίζουμε να δεχόμαστε την οποιαδήποτε μορφή βίας ή να τη δίνουμε αντίστοιχα. Ο φόβος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που μπορεί να κάνει ώστε να περάσει ολόκληρη η ζωή μας υπομένοντας και ζώντας καθημερινά δυστυχισμένα. Το θάρρος και η ελπίδα είναι οι βασικοί οδηγοί των ανθρώπων-θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Συνήθως αυτό που αντιμετωπίζουμε όταν παίρνουμε την απόφαση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό που φανταζόμαστε ότι θα είναι.

Μεριμνήστε για τους δικούς σας ανθρώπους. Ίσως κάποιος σας χρειάζεται.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018