Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ξεκουράσου από τις διακοπές! Η ψυχολογία της «ανασυγκρότησης» και της προσαρμογής
achilladelis
Ξεκουράσου από τις διακοπές! Η ψυχολογία της «ανασυγκρότησης» και της προσαρμογής
22.08.2015 | 17:13

Ξεκουράσου από τις διακοπές! Η ψυχολογία της «ανασυγκρότησης» και της προσαρμογής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Μπορεί η περίοδος των διακοπών να γέμισε τις μπαταρίες μας, όμως για να επιστρέψουμε με καλή διάθεση πίσω στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας πρέπει να προετοιμαστούμε ψυχολογικά από πριν. Για τους περισσότερους από όσους έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, η ολοκλήρωσή τους αφήνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις, καινούριες εμπειρίες, στιγμές χαλάρωσης, αλλά κυρίως την ευχαρίστηση ότι για κάποιο διάστημα «άλλαξαν παραστάσεις» και «ξέφυγαν από τα συνηθισμένα». Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό, μόνο όταν έχουμε την ευκαιρία να το ζήσουμε.

Ως διακοπές δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε απαραίτητα παραλίες, έντονη διασκέδαση, ειδυλλιακά τοπία και καλοπέραση. Για τον καθένα οι διακοπές μπορούν να έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, αρκεί σε αυτές να κάνει κάτι που να τον ευχαριστεί, διακόπτοντας την έως τώρα ρουτίνα, και να του προσφέρουν τη δυνατότητα της χαλάρωσης. Έτσι, διακοπές μπορούν να χαρακτηρισθούν τόσο ένα τετραήμερο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Μονεμβασιά, όσο και ένα πενταήμερο άδειας από τη δουλειά, στον καναπέ του σπιτιού, παρέα με φίλους.

Όταν διακόπτουμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας με τις υποχρεώσεις, τις δεσμεύσεις και τα άγχη που περιλαμβάνει, βάζουμε τον εαυτό μας σε μία κατάσταση ηρεμίας και βοηθάμε το μυαλό μας να κάνει τα απαραίτητα διαλείμματα που χρειάζεται ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί με υγιή τρόπο. Ακόμη, προσφέρουμε μία τονωτική ένεση αναζωογόνησης και θετικής σκέψης. Σκεφτείτε τις διακοπές σαν τα διαλλείματα που κάναμε όταν ήμαστε παιδιά στο σχολείο. Δίχως αυτά, το σχολείο θα φαινόταν ένα μεγάλο βασανιστήριο και δε θα είχαμε την ευκαιρία να αφομοιώσουμε όσα διδασκόμασταν.

Ας σκεφτούμε τώρα τη στιγμή που οι διακοπές μας φτάνουν στο τέλος τους. Αν δεν προετοιμάσουμε το μυαλό μας για αυτό το τέλος, πιθανόν η απότομη επιστροφή πίσω στην καθημερινότητα να μας φανεί ως σοκ, σα να μας ξυπνάει κάποιος βιαστικά από ένα χαλαρωτικό ύπνο. Για να επωφεληθούμε λοιπόν από τη ψυχολογική ξεκούραση που αποκτήσαμε στις διακοπές, ακόμη κι αν αυτές ήταν πολύ απλές και σύντομης διάρκειας, είναι σημαντικό να βάλουμε λίγες μέρες πιο πριν τον εαυτό μας σε κατάσταση προσαρμογής.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δύο μέρες πριν την επιστροφή μας, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε αισιόδοξα σχέδια για τις μέρες που ακολουθούν, να μιλήσουμε με φίλους που έμειναν πίσω και να προγραμματίσουμε να τους δούμε, να σκεφτούμε τρόπους χαλάρωσης και ξεκούρασης με μικρά διαλλείματα από τη ρουτίνα, να φέρουμε στο μυαλό μας μόνο τις θετικές εικόνες από τη δουλειά και το σπίτι μας, και να αραιώσουμε τις δραστηριότητες των διακοπών μας. Ας φανταστούμε αυτές τις δύο μέρες ως μία γέφυρα την οποία περνάμε έχοντας στη τσάντα μας μόνο σκέψεις που δε μας στεναχωρούν, αλλά μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Συνεπώς, αν δούμε τις διακοπές του καλοκαιριού ως μία περίοδο ξεκούρασης την οποία έχει ανάγκη το μυαλό μας για να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, θα πρέπει να δούμε και την περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα ως μία εξίσου σημαντική περίοδο ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα οφέλη της ξεκούρασης.

Επειδή στον εγκέφαλό μας δεν αρέσει το σκωτσέζικο ντουζ, θυμηθείτε ότι πριν γυρίσουμε από το «ζεστό νερό» στο «κρύο», το βάζουμε πρώτα στο «χλιαρό»!

Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.psychologoslimnos.weebly.com
www.mentalware.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018