Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα της Μητρόπολης Λήμνου για την Αγία Μελιτινή

the roots web banners 06

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα της Μητρόπολης Λήμνου για την Αγία Μελιτινή
27.05.2024 | 17:13

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα της Μητρόπολης Λήμνου για την Αγία Μελιτινή

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου διοργάνωσε με επιτυχία  επιστημονική ημερίδα με σκοπό την ανάδειξη της Αγίας Μελιτινής, μιας εκ της χορείας των Αγίων της Λήμνου, το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Συνεδριακό Χώρο του Ηotel Diamantidis.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Μητρόπολη για την προβολή των Αγίων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, και ήταν η δεύτερη κατά σειρά μετά από την πρωτόγνωρη και επίσης επιτυχημένη εκδήλωση για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά που έγινε πέρισυ. Στην επιστημονική ημερίδα έλαβαν μέρος τρεις έγκριτοι εισηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν την προσωπικότητα της Αγίας Μελιτινής μέσα στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο του 2ου μ.Χ. αιώνα κατά τον οποίο έζησε. 

Ο πρώτος εισηγητής, κ. Χρήστος Πάτσης, θεολόγος και φιλόλογος καθηγητής Μέσης  Εκπαίδευσης στο νησί μας, είχε ως θέμα «Η Λήμνος των δύο πρώτων χριστιανικών αιώνων. Ιστορική και πολιτισμική θεώρηση». Περιέγραψε την πολιτική κατάσταση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας επί Αντωνίνου του ευσεβούς και αναφέρθηκε στους Φιλόστρατους, λόγιους άντρες με καταγωγή από την Λήμνο, και στο έργο τους. 

Ο δεύτερος εισηγητής, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, διδάκτορας Θεολογίας, είχε ως θέμα του «Το Μαρτύριο των Αγίων γυναικών κατά την περίοδο των αρχαϊκών χρόνων της Εκκλησίας». Με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες των πρώτων χριστιανικών αιώνων έδωσαν τη μαρτυρία τους για τον Χριστό με τη θυσία της ζωής τους, εφάμιλλα ανδρείες με τους άντρες μάρτυρες. 

Η τρίτη εισηγήτρια, κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Καινής Διαθήκης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ., είχε ως θέμα «Η παρουσία της Αγίας Μελιτινής στη Λήμνο». Με βάση αγιολογικές και ιστορικές πηγές παρουσίασε τα δεδομένα στοιχεία της ζωής και του μαρτυρίου της Αγίας Μελιτινής και αναφέρθηκε στις τοπικές παραδόσεις του νησιού μας σχετικά με τον ενταφιασμό της μάρτυρος εδώ. 

Την επιστημονική ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού συνόψισε τα κύρια στοιχεία των τριών εισηγήσεων, τόνισε τη σπουδαιότητα της ανάδειξης της τιμής της Αγίας Μελιτινής και τη σημασία γενικά παρόμοιων εκδηλώσεων για την πνευματική ζωή του νησιού μας. Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης,  τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και το πλήθος των ακροατών, που παρευρίσκονταν. 

Το όλο πρόγραμμα της ημερίδας παρουσίασε και συντόνισε η κ. Ιωάννα Διαματάρη, Θεολόγος, η οποία με τις εύστοχες παρεμβάσεις της συνέβαλε στην επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας. Ενδιάμεσα των εισηγήσεων, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Μύρινας, κ. Θεόφραστου Βογιατζή, αποδόθηκαν αναστάσιμοι ύμνοι και απολυτίκια της Αγίας Μελιτινής και των Αγίων της Λήμνου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel