Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η θεατρική παράσταση «Πες μου παππού: Ιστορίες από τη Λήμνο» ταξιδεύει στον Άγιο Ευστράτιο

banner roots

Φωτογραφία αρχείου: Nikos Bogiatzoglou Φωτογραφία αρχείου: Nikos Bogiatzoglou
28.07.2020 | 22:26

Η θεατρική παράσταση «Πες μου παππού: Ιστορίες από τη Λήμνο» ταξιδεύει στον Άγιο Ευστράτιο

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Με φόντο τις προσόψεις των σπιτιών στο λιμάνι του Αη Στράτη, η παράσταση που πέρυσι το καλοκαίρι παίχτηκε στο Κτήμα της Μητρόπολης και συγκέντρωσε πάνω από 500 θεατές, θα ταξιδέψει για να διηγηθεί ιστορίες από την Λήμνο. Η θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25» με συντονιστές τους θεατρολόγους Φανή Παϊτάκη, Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλη Κόκκαλη, τον μουσικό Γιώργο Κασαβέτη και τα 21 μέλη του θιάσου θα ταξιδέψει έπειτα από πρόταση του Δήμου Αγίου Ευστρατίου στο νησί για μία μόνο παράσταση.

Η παράσταση «Πες μου παππού: Ιστορίες από την Λήμνο» έχει σα βάση της το θέατρο ντοκουμέντο, μια μορφή θεάτρου που βασίζεται στη συλλογή, καταγραφή και συρραφή αληθινών ιστοριών γύρω από έναν κεντρικό άξονα. Ασχολείται με ζητήματα πολιτικά ή κοινωνικά και έχει ως πηγή αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων γύρω από ένα γεγονός, μια εμπειρία ή ένα θέμα. Με τον ίδιο τρόπο, η θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25» μέσα από μια σύμπνοια φορέων πολιτισμού και κεντρικό θέμα την Λήμνο σύλλεξε μικρές ιστορίες από αφανείς ήρωες με τελικό στόχο μια performance που θα αναδείξει την μεγάλη ιστορία της Λήμνου μέσα από τους ανθρώπους της.

Η θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25» είναι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε στην Λήμνο το 2018. Στόχος της είναι η ενασχόληση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ηθοποιών και μη, με την τέχνη του θεάτρου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική διδασκαλία, τα μέλη της ομάδας ήρθαν σε επαφή με το προϊόν της έρευνας και τα θεατρικά κείμενα που δημιουργήθηκαν για την παράσταση και έπειτα από εντατικές ομαδικές πρόβες είναι έτοιμοι να σας διηγηθούν τις ιστορίες τους.  

Λίγα λόγια για την παράσταση:  

«Πες μου παππού», μια φράση που λέμε και ακούμε πολλές φορές στην ζωή μας. Όλοι έχουμε άλλωστε μια ιστορία που λέμε ή ζητάμε ξανά και ξανά. Ιστορίες που κρύβουν μνήμες που περνούν από γενιά σε γενιά. Μνήμες οι οποίες αποτελούν την κληρονομιά μας. Τέτοιες ήταν και αυτές που θέλαμε να ανασύρουμε στην προσπάθεια μας να πραγματοποιήσουμε αυτό το πρότζεκτ. Συλλέξαμε ιστορίες, τις καταγράψαμε και πέρασαν από το βίντεο στο χαρτί για να γίνουν η παράσταση «Πες μου παππού». Μια σπονδυλωτή σύνθεση 11 ιστοριών προερχόμενες από ανθρώπους της Λήμνου. Ανθρώπους που ζουν, πέρασαν ή έμειναν στη Λήμνο σε ένα χρονικό φάσμα που διατρέχει όλο τον 20ο αιώνα. Οι ηλικιωμένοι και μη πρωταγωνιστές των ιστοριών ανέσυραν από την μνήμη τους ιστορίες αγάπης, πολέμου, ξενιτιάς, καταδίωξης, τραγούδια που σημάδεψαν στιγμές και μνήμες που σχεδόν είχαν σβήσει .Ένα μωσαϊκό που ψηφίδα - ψηφίδα θα ενώσει το «πανταχού παρόν» χτες της Λήμνου με το αλματώδες της σήμερα. Το παρελθόν γίνεται παρόν και μια μερίδα ανθρώπων αναλαμβάνει να μας το αναπαραστήσει.

ΠΑΙΖΟΥΝ  

Νεκταρία Γιαννέλη, Νικολέττα Δήμου, Δέσποινα Δήμου, Νίκος Διαματάρης, Ελευθερία Εγγλέζου,  Γιώργος Καριακλής, Σούλα Καριακλή, Γιώργος Κασαβέτης, Σταματία Κοβιού, Αποστόλης Κόκκαλης, Σωτηρία Κυριαζίδου, Θεοφανώ Μαστρογιάννη, Ελευθερία Μπογιατζόγλου, Θύμιος Παλάντζας, Χριστίνα Σουλντίσα, Ανδρέας Σεϊντίδης, Παναγιώτης Σφυρής, Βασιλική Τζουρά, Μάριος Φίκαρης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Φανή Παϊτάκη, Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλης Κόκκαλης 

Δραματουργική Επιμέλεια: Αποστόλης Κόκκαλης 

Μουσική Διδασκαλία-Επιμέλεια: Γιώργος Κασαβέτης  

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Φανή Παϊτάκη  

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δανάη Γκουτκίδου  

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Σάκης Γκουτκίδης  

Εκτέλεση Παραγωγής: Σύλλογος Φίλων Παλιάς Μητρόπολης  

«Πες μου παππού»

Ιστορίες από την Λήμνο

1 Αυγούστου στις 19:30

στον Άγιο Ευστράτιο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Από τον Σύλλογο Φίλων Παλιάς Μητρόπολης σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Παράλληλος 25». Πρόγραμμα καταγραφής και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, επιδοτούμενο από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΠΑΑ 2014-2020, το LEADER και το ΕΓΤΑΑ, το οποίο υλοποιείται μέσω της Αναπτυξιακής Λήμνου ΑΕ. 

Facebook: Παράλληλος 25

Instagram: @parallilos25

www.parallilos25.com

Δείτε φωτογραφίες από την περσινή παράσταση στο Κτήμα «Μητρόπολη» στη Λήμνο:

pes mou pappou poster2020

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel