Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γ. Σπιλάνης: «Ένα πρόβλημα δεν λύνεται όταν κρυφτεί κάτω από το χαλί»

banner roots

Γ. Σπιλάνης: «Ένα πρόβλημα δεν λύνεται όταν κρυφτεί κάτω από το χαλί»
09.09.2019 | 12:55

Γ. Σπιλάνης: «Ένα πρόβλημα δεν λύνεται όταν κρυφτεί κάτω από το χαλί»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Γιάννης Σπιλάνης

Η επιστροφή στην κανονικότητα που έχει διαταραχθεί από τη προσφυγική κρίση σημαίνει, όπως φαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης με τους Δήμαρχους του Β. Αιγαίου για το προσφυγικό, ... «κρύβω τους ανθρώπους-σκουπίδια κάτω από το χαλί».

Η πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων για κλειστά camp μακριά από αστικά κέντρα (πιθανά με προδιαγραφές βουστάσιου), σε συνδυασμό με την εφαρμογή της προτροπής για «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων». Θέσεις-προτάσεις προς τη κεντρική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην ενστερνίζεται πλέον τις ακραίες αυτές απόψεις, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις που γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς, μετά από μια «ρεαλιστική» αποτίμηση της πραγματικότητας και της «γεωπολιτικής» θέσης της χώρας και των διεθνών συνθηκών. Προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα σχετικά με το ποιες πρωτοβουλίες διαχείρισης της έντασης θα πάρει η αυτοδιοίκηση τοπικά.

Το προσφυγικό αποτελεί μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση που έχει σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα των πολιτών των νησιών μας να βιώνουν μια ομαλή καθημερινότητα. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε στα νησιά έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο, αλλά και πολύ θυμό στους νησιώτες. Ιδιαίτερα προς όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις προσφυγικές ροές αλλά αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τους. Εκείνους που έχοντας μετατρέψει ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε ελληνικό και τοπικό, αφήνουν τη διαχείριση του στις πλάτες των -για πολλούς λόγους, ιστορικούς αλλά και σύγχρονους- πολλαπλά ευαίσθητων τοπικών μας κοινωνιών. Σε όλους εμάς δηλαδή που αντιμετωπίσαμε με υψηλό φρόνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τα κύματα των προσφύγων/μεταναστών, όταν προέκυψαν ως τσουνάμι στα νησιά μας, και που σήμερα αισθανόμαστε δικαιολογημένα κουρασμένοι και θυμωμένοι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε, σχεδόν μόνοι μας, να διαχειριστούμε τοπικά τις συνέπειες του στην καθημερινότητα μας, μέσα σε ένα τοπίο θολό χωρίς ξεκάθαρες προοπτικές.

Η δική μας πρόταση είναι σε τοπικό επίπεδο να προκρίνουμε ως αποτελεσματικότερο μέσο για τη διαχείριση του φόβου για το διαφορετικό, αυτό που κάνουν μεμονωμένοι πολίτες, συλλογικότητες και φορείς- ΜΚΟ προσπαθώντας:

- από τη μια να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, να μετατρέψουμε την παραμονή τους σε όσο γίνεται περισσότερο δημιουργική και εποικοδομητική για το μέλλον τους (ειδικά των παιδιών και των νέων), όπου και αν εγκατασταθούν τελικά, αλλά και να μειώσουν τις εσωτερικές τους εντάσεις,

- από την άλλη να ελαττώσουν τις τριβές με την τοπική κοινωνία μέσω από δράσεις αλληλογνωριμίας και συνύπαρξης, για όσο καιρό παραμείνουν αναγκαστικά στα νησιά μας.

Προτείνουμε μάλιστα στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους, αντί να κινούν απειλητικά το δάχτυλο στην κοινωνία των πολιτών, να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την πολύ σημαντική δουλειά τους, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα κανονικότητα, αυτή της ανεκτικότητας στο διαφορετικό. Ας θυμίσουμε ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κάνει αυτό το βήμα πριν από δεκαετίες και βγήκαν κερδισμένες.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζήτησε από τον κ. Μουτζούρη να παραβρεθούν οι παρατάξεις στη συνάντηση με τους Δημάρχους ή έστω να υπάρξει μια συζήτηση των επικεφαλής των παρατάξεων ΠΡΙΝ τη συνάντηση αυτή. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πως εννοεί ο κ. Μουτζούρης την «συνεργασία». Παρ’ όλα αυτά εμείς καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις για να στρέψουμε προς μια διαφορετική πορεία τη συνάντηση από αυτήν που ο ίδιος είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, που όμως δεν εισακούστηκαν.

Βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου και δυστυχώς όχι μπροστά στο τέλος του μεταναστευτικού προβλήματος. Για το λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητο πριν την επόμενη συνεδρίαση του forum Περιφέρειας - Δημάρχων Β. Αιγαίου να υπάρχει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα, με την σοβαρότητα που επιβάλει η σπουδαιότητα του. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα είναι παρούσα συνεχώς για να συμβάλει στην άρση του φόβου για το διαφορετικό και προκειμένου να καταγραφεί το αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης που υπάρχει στα νησιά μας ως brand name της Περιφέρειας μας, παράλληλα με τις μοναδικές περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και παραγωγικές της αξίες.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το