Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Αυστραλία αποτίει φόρο τιμής στις νοσοκόμες και τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915 (photos)

the roots web banners 06

Η Αυστραλία αποτίει φόρο τιμής στις νοσοκόμες και τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915 (photos)
20.07.2015 | 18:43

Η Αυστραλία αποτίει φόρο τιμής στις νοσοκόμες και τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915 (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Το Σάββατο 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έχει στηθεί στο παραλιακό προάστιο Albert Park της Μελβούρνης, προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των συμμάχων Anzac στην Καλλίπολη το 1915.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου 8 Αυγούστου, 100 χρόνια από την ημέρα που οι Αυστραλές Νοσοκόμες έφτασαν στη Λήμνο για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αρρώστους και τους τραυματίες πολέμου της Καλλίπολης. Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Foote Street, στο Albert Park, παρουσία απογόνων των Νοσοκόμων και των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915, ενώ την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει και το κοινό.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Peter Corlett, ο οποίος έχει δημιουργήσει ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της Αυστραλίας.

Το έργο αποτελείται από 2 μπρούτζινα αγάλματα. Το ένα απεικονίζει μια Νοσοκόμα να στέκεται και το άλλο έναν τραυματία στρατιώτη που ξεκουράζεται σε μια πέτρα. Πάνω στα αγάλματα έχουν χαραχθεί τα ονόματα των χωριών της Λήμνου που επισκέφθηκαν οι Άνζακ το 1915, γραμμένα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά. Το μνημείο συμπληρώνει ένας πίνακας πληροφοριών, καθώς και σημαίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Peter Corlett σχεδίασε το μνημείο επηρεασμένος από το πάθος του για τη γλυπτική, αλλά και την ιστορία της Λήμνου και των Άνζακ, με τη βοήθεια του ιστορικού Jim Claven, Γραμματέα της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Lee Tarlamis, σχετικά με το θέμα, ανέφερε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή υπερηφάνειας, όχι μόνο για την Επιτροπή, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε η Λήμνος στην ιστορία της Καλλίπολης και ειδικότερα του έργου των Αυστραλών Νοσοκόμων.

«Για πολύ καιρό, αυτή η πλευρά της ιστορίας της Καλλίπολης, αγνοούταν», επισημαίνει ο κ. Tarlamis. «Ο καθοριστικός ρόλος της Λήμνου ως βάση για την εκστρατεία της Καλλίπολης,  η φροντίδα των Αυστραλών Νοσοκόμων και άλλου ιατρικού προσωπικού, στους τραυματίες που έφερναν στη Λήμνο από τη χερσόνησο, αλλά και η στήριξη του τοπικού πληθυσμού στους Άνζακ, καθώς και σε άλλους στρατιώτες των Συμμάχων, αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Το νέο μας μνημείο θα λειτουργήσει ως διαρκής φόρος τιμής σε αυτές τις υπηρεσίες και την καταδίκη των 148 Αυστραλών στρατιωτών που θάφτηκαν στα δύο Συμμαχικά Νεκροταφεία της Λήμνου», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Γραμματέας της Επιτροπής, κ. Jim Claven, τονίζει ότι το Albert Park ήταν το καταλληλότερο σημείο για να ανεγερθεί το μνημείο. «Δίπλα στην περιοχή του Princes Pier, πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση χιλιάδων νοσοκόμων και στρατιωτών για την Καλλίπολη πριν από 100 χρόνια. Η θέση του κοντά στον κόλπο του Port Phillip, σχετίζεται με τις ακτές του κόλπου του Μούδρου, όπου οι Νοσοκόμες  φρόντιζαν τους στρατιώτες», αναφέρει ο κ. Claven.

«Και οι Νοσοκόμες, όμως, όπως η Επικεφαλής Grace Wilson και η Νοσοκόμα Clarice Daley, οι οποίες υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915, έχουν ισχυρούς δεσμούς με την τοπική περιοχή. Η Clarice επέστρεψε για να ζήσει στο Elwood, μετά τον πόλεμο, με τον σύζυγό της Λοχία Ernest Lawrence, με τον οποίο παντρεύτηκε ενώ ήταν στη Λήμνο. Ο δεκανέας Albert Jacka , υπηρέτησε στη Λήμνο, επέστρεψε από τον πόλεμο και εξελέγη δήμαρχος της γειτονικής περιοχής St Kilda. Βέβαια, ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι τόσο ευχάριστες. Ο Δεκανέας George Knight, και ο Οδηγός Ralph Berryman, έφυγαν από την περιοχή αυτή μόνο για να πεθάνουν και να ταφούν στη Λήμνο», λέει ο ίδιος.

Ο κ. Claven προσθέτει ότι η Επιτροπή είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να καλωσορίσει τους απογόνους των νοσοκόμων και των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Λήμνο το 1915, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της επικεφαλής Γκρέις Γουίλσον, της Νοσηλεύτριας Daley και του Λοχία Lawrence - μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την ολοκλήρωση του μνημείου, η Επιτροπή έλαβε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης της Αυστραλίας, της κυβέρνησης της Βικτόριας και του Δήμου του Port Phillip, καθώς και μιας σειράς άλλων οργανώσεων, αλλά και πολλών ιδιωτών.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το