Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Νέα επιστολή για τον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λήμνο
Νέα επιστολή για τον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λήμνο
20.02.2015 | 09:22

Νέα επιστολή για τον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Νέα επιστολή με αποδέκτη τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας απέστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», με θέμα τον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Κάσπακα και Θάνους αλλά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο νησί.

Η επιστολή αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,

Στις 2/2/2015, ο Σύλλογός μας έστειλε στο Υπουργείο και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επιστολή με την οποία επεσήμανε τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λήμνου και ζητούσε την άμεση κάλυψή τους.

Η Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού απάντησε στην επιστολή μας, (χωρίς βέβαια να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας), όμως δεν απάντησε στο τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο σε σχέση με το αίτημα των εκπαιδευτικών, των γονιών, της τοπικής κοινωνίας του νησιού για διορισμό τρίτου δασκάλου στα Δημοτικά Σχολεία του Κάσπακα και του Θάνους.

Αυτά τα Δημοτικά Σχολεία είναι οργανικά τριθέσια και στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2014-2015, ήταν καλυμμένα οργανικά με τρεις δασκάλους.

Όμως, κατά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου της 1-9-2014, μετά από πρόταση της Διευθύντριας Π.Ε. Λέσβου και απόφαση της διορισμένης πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ, (3 υπέρ, 2 κατά), τα σχολεία αυτά να λειτουργούν με δύο δασκάλους. Η Διεύθυνση επικαλείται το συνολικό αριθμό μαθητών (λιγότεροι από 30), σύμφωνα με την Φ.3/897/97652/「1/25-9-2006(ΦEK 1507/13-10-2006)YA.

Έτσι, ενώ είναι γνωστό ότι η λειτουργικότητα των περισσότερων σχολείων της χώρας δεν καθορίζεται μόνο από το συνολικό αριθμό των μαθητών τους, αλλά και από τις ιδιαίτερες κοινωνικές και παιδαγωγικές συνθήκες, με απόφαση της Διεύθυνσης μετακινήθηκε ο τρίτος δάσκαλος που είχε οργανική θέση σε κάθε ένα από τα σχολεία αυτά, σε άλλα σχολεία του νησιού, για να καλυφθούν άλλα κενά.

Η απόφαση αυτή του ΠΥΣΠΕ και της Διεύθυνσης πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία του νησιού, που ζητούσαν την τοποθέτηση τρίτου δασκάλου προς όφελος της μόρφωσης των μαθητών.

Γιατί, δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να παρέχεται σοβαρή και ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά, όταν ένας δάσκαλος καλείται να κάνει μάθημα ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικές τάξεις (Α΄, Γ΄& Δ΄ ή Β΄, Ε΄& ΣΤ΄).

Μέχρι σήμερα, όπως ήταν φυσικό, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, πολύ περισσότερο που στα σχολεία αυτά υπάρχουν και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς που χρήζουν ειδικής αγωγής και αντιμετώπισης.

Η όλη κατάσταση οδηγεί τα σχολεία αυτά σε σταδιακό κλείσιμο, με τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτό σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Κύριε Υπουργέ,

Στεκόμαστε στα σημεία της ομιλίας σας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία, ανακοινώσατε στήριξη του μαθητικού πληθυσμού και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, που αφορούν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες νέων, δηλαδή σε δυσπρόσιτες περιοχές (μια τέτοια είναι και η ακριτική περιοχή της Λήμνου), την επανεξέταση της λειτουργίας σχολικών μονάδων στη βάση παιδαγωγικών και κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και ότι τα έρημα χωριά χωρίς σχολεία και οι σχολικές μονάδες «μαμούθ» στις αστικές περιοχές, είναι εικόνες που δεν σας ικανοποιούν και δεν συνάδουν με τη σύγχρονη παιδαγωγική, και ζητούμε τον άμεσο διορισμό 2 δασκάλων, (αναπληρωτών για μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και κάλυψη των οργανικών θέσεων για την επόμενη σχολική χρονιά), στα Δημοτικά Σχολεία Κάσπακα και Θάνους, καθώς και την άμεση κάλυψη και των υπόλοιπων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Λήμνου, όπως αναφέρονται και στη σχετική επιστολή μας που σας επισυνάπτουμε, μαζί με την απάντηση της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού, την επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και των κατοίκων Κάσπακα και Θάνους και το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λήμνου».

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018