Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 300 νεκροί σε Τουρκία-Συρία -Έπεσαν κτίρια, εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

the roots web banners 06

7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 300 νεκροί σε Τουρκία-Συρία -Έπεσαν κτίρια, εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
06.02.2023 | 08:54

7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 300 νεκροί σε Τουρκία-Συρία -Έπεσαν κτίρια, εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Πάνω από 300 νεκροί είναι ο απολογισμός μέχρι τώρα από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία. 76 άνθρωποι οι νεκροί μέχρι στιγμής στην Τουρκία, πάνω από 230 στη γειτονική Συρία η οποία επίσης σείστηκε από τον ισχυρότατο σεισμό.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Τουλάχιστον 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ σε πάνω από 600 υπολογίζονται οι τραυματίες.
 
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου για να εκτιμήσουν τις καταστροφές από τον σεισμό, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Υγείας της χώρας στο Facebook.
 
Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές.
 
440 τραυματίες στην Τουρκία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ
«76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στην Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς» από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, διευκρίνισε η AFAD.
 
Νεκροί στη Συρία
Τουλάχιστον 111 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.
 
Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
 
«Η κατάσταση είναι πολύ τραγική , δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Σαλκίν», ανέφερε μέλος της συριακής υπηρεσίας αρωγής «White Helmets» στο Twitter για μια πόλη περίπου πέντε χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πλήρως κατεστραμμένα» κτίρια.
 
Πολλά κτίρια στην περιοχή είχαν υποστεί καταστροφές στις μάχες στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
 
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
 
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.
 
Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα. Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.
 
Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.
 
Ερντογάν: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την καταστροφή»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τους κυβερνήτες τω Αδάνων, της Μαλάτειας, της Γκαζιαντέπ, του Ντιγιάρμπακιρ, του Χατάι, του Αντιγιαμάν, της Οσμανίγιε και της Σανλιούρφα για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
 
Ο Ερντογάν, που βρίσκεται υπό πίεση για να παρουσιάσει αποτελέσματα και να κινητοποιήσει έγκαιρα και επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.
 
«Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες δυνατές καταστροφές», ανέφερε στο Twitter.
 
Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια». Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεωτέρας.
 
 
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.
 
Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.
 
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το