Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Το βίντεο της ημέρας>>Tι συμβαίνει όταν ένα drone συγκρουστεί με ένα αεροπλάνο

banner roots

Tι συμβαίνει όταν ένα drone συγκρουστεί με ένα αεροπλάνο

Tι συμβαίνει όταν ένα drone συγκρουστεί με ένα αεροπλάνο

Μπορεί η σύγκρουση ενός αεροπλάνου με ένα drone να οδηγήσει στην συντριβή του; Υπό προϋποθέσεις, ναι. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντέιτον των ΗΠΑ.

Οπως προκύπτει, η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε ένα συμβατικό επιβατικό αεροπλάνο σε τέτοιο ενδεχόμενο είναι μεγαλύτερη απ΄ όσο μπορεί αρχικά να υπολογιζόταν.

Στο πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνηθισμένο «hobby drone», βάζοντας το να κινηθεί με ταχύτητα 383 χιλιομέτρων την ώρα και να πέσει στο φτερό του αεροσκάφους. Το ίδιο επιχείρησαν και με ένα τεχνητό πτηνό, ίδιου βάρους.

«Το πτηνό προκάλεσε πιο εμφανή ζημιά στο φτερό, ωστόσο το drone διείσδυσε πιο βαθιά στο εσωτερικό του καταστρέφοντας τη δοκό του, ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια του», εξηγεί ο Κέβιν Πούρμον, επικεφαλής της έρευνας. «Σκοπός του πειράματος ήταν να γίνουν αντιληπτοί και στις δύο βιομηχανίες οι κίνδυνοι που κρύβει η συνύπαρξη των δύο στον ουρανό, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο πραγματικό δυσάρεστο γεγονός», προσθέτει.

Οι ερευνητές συνιστούν τα drones να είναι πιο ελαφριά στο μέλλον, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να καταστρέφονται και να μην θέτουν σε κίνδυνο τα αεροπλάνα. Εκτιμούν μάλιστα, ότι θα πρέπει, προς αυτήν την κατεύθυνση, να τεθεί ένα ανώτατο όριο βάρους, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεδομένου ότι η χρήση τους από μεταφορικές και ταχυδρομικές εταιρείες (όπως η Amazon) αναμένεται να αυξηθεί, ίσως η θέσπιση ορίων βάρους να μην είναι τόσο απλή υπόθεση.

«Μαζί με το εκάστοτε δέμα που μεταφέρεται, το βάρος ενός «ταχυδρομικού» drone μπορεί να ξεπεράσει, για παράδειγμα, εκείνο μιας χήνας. Και ξέρουμε ήδη ότι ένα τέτοιο πτηνό μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε ένα αεροσκάφος», επισημαίνεται από τους ερευνητές.

Συντάκτης:  Χρήστος Χρηστινάκης
20.06.2019 | 08:00

stenos400x400