Το Βίντεο της ημέρας

 Ένα απίθανο σύννεφο σε σχήμα σωλήνα είδαν στον ουρανό της Ιαπωνίας και έμειναν άφωνοι! Στην πόλη Niigata, φαίνεται στον ουρανό ένα σύννεφο να κινείται σαν ανεμοστρόβιλος – στροβιλίζεται ελαφρώς και ξετυλίγεται στη συνέχεια.

Πρόκειται στην ουσία γι’ αυτό που οι μετεωρολόγοι ονομάζουν σύννεφο χοάνης, που αποτελούν την αρχική συνθήκη για τη δημιουργία ενός ανεμοστρόβιλου – αν το σύννεφο φτάσει στο έδαφος ή στο νερό, γίνεται ανεμοστρόβιλος. Τα εν λόγω σύννεφα δημιουργούνται όταν ένας περιστρεφόμενος άνεμος στρέφει μια στήλη από σταγονίδια νερού σε σχήμα σωλήνα. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…

Ένα παράξενο θέαμα αντίκρισαν μια μαμά με την κόρη της, και τρομακτικό για κάποιους! Η Tracey Maris και η νεαρή κοπέλα βρέθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Tauranga όταν παρατήρησαν κάτι να γυαλίζει σαν διαφάνεια πάνω από το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου, καλύπτοντας την τεράστια έκταση. Αυτό δεν ήταν άλλο από έναν τεράστιο ιστό αραχνών (πάνω από 30 μ.) που δημιουργήθηκε πάνω στα χόρτα.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται «spider bum parachutes» και αφορά στη δημιουργία ενός ιστού από τις αράχνες που λειτουργεί σαν αλεξίπτωτο. Τι σημαίνει αυτό;

Όταν υπάρχουν πολλές βροχές και τα εδάφη πλημμυρίζουν οι αράχνες ανεβαίνουν ψηλά στα φυτά και δημιουργούν ιστό που τις βοηθάει για να μετακινηθούν πάνω από τα υγρά εδάφη, αφού λειτουργεί σαν «ύφασμα». Έτσι σώζονται από βέβαιο πνιγμό. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…

Ο «κυνηγός» καταιγίδων Mike Olbinski συλλαμβάνει μια γέννηση ανεμοστρόβιλων, εκρήξεις κεραυνού, ένα σπάνιο «ρεαλιστικό ηλιοβασίλεμα» και πολλά άλλα σε ένα εξαιρετικό βίντεο 7 λεπτών. Με την ονομασία «Pursuit» ο ίδιος κάνει ένα αφιέρωμα στην ομορφιά των καταιγίδων – και στην αξία της επιμονής.

Ο Mike Olbinski είναι «μαέστρος» στη δημιουργία βίντεο με καιρικές συνθήκες, παρουσιάζοντας πάντα ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. «Το Pursuit είναι το αποτέλεσμα 27 ημερών κυνηγιού καταιγίδων σε 10 Πολιτείες των ηΠΑ, μια οδύσσεια πολλών χιλιομέτρων και αμέτρητων εικόνων τις οποίες στη συνέχεια επέλεξα για να δημιουργήσω το βίντεο», αναφέρει ο ίδιος. Δείτε και απολαύστε την ομορφιά της φύσης έστω και μέσα από την… αγριότητά της!

Για πάνω από μια δεκαετία ο καλλιτέχνης Jim Denevan αφήνει την… σφραγίδα του στην άμμο, δημιουργώντας περίτεχνα γεωμετρικά έργα στις παραλίες σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί μια τσουγκράνα και δημιουργεί όμορφα σχέδια, που μπορεί να παραμένουν εκεί λίγες μόνο ώρες, μέχρι το νερό να τα καταστρέψει, ωστόσο η ομορφιά τους είναι αξιοπρόσεκτη.Τα κομμάτια ζουν λίγο μέχρι οι παλίρροιες να τα σβήσουν από την άμμο, αφήνοντας μια ανάμνηση ή μια φωτογραφία…

Οι εξαιρετικά περίπλοκες τεχνικές ζωγραφικής του Oegil Kim Kyeong Ho από την Κορέα είναι εκπληκτικές ακόμα και με την πρώτη ματιά και γίνονται ακόμα πιο απίστευτες όταν ακούσετε την ιστορία πίσω από αυτές. Όπως δείχνει αυτό το βίντεο, ο Kim ακολουθεί την 1.700χρονη παράδοση της ζωγραφικής sutra που έχει τις ρίζες της στο Βασίλειο του Goryeo (918-1392). Τότε ο Βουδισμός υποστηρίχθηκε επισήμως από το βασιλιά και το κράτος, γεγονός που οδήγησε στην άνθηση της βουδιστικής τέχνης. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι χειρόγραφα, τα οποία ήταν τόσο δαπανηρά όσο και χρονοβόρα να γίνουν, είχαν μεγάλη ζήτηση.

Δυστυχώς, αυτή η λεπτομερής και δύσκολη τεχνική τελικά αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εκτύπωση. Χάρη, όμως, σε καλλιτέχνες όπως ο Kim, επέζησε μέχρι σήμερα. “Όταν έπιασα για πρώτη φορά το πινέλο, ήμουν πέντε ετών”, δήλωσε ο Kim στο NY Daily News. «Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε…”. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο από ζωική τρίχα, ο 50χρονος δημιουργεί μοτίβα από χρυσό και ασήμι, ενώ μπορεί να εργάζεται μέχρι και 10 ώρες την ημέρα χωρίς να σταματήσει.

Ο καλλιτέχνης Thomas Blanchard συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Oilhack δημιουργώντας ένα βίντεο με χρώμα, σαπούνι και λάδια που αναμιγνύονται on camera, με τίτλο Galaxy Gates. Αν και στο παρελθόν έχουμε δει πολλά παρόμοια βίντεο, οι δυο τους κατάφεραν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τον πειραματισμό τους με τις αναμείξεις υγρών, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να θαυμάσουν υπέροχες εικόνες. Οι δυο τους εργάστηκαν για σχεδόν 4 μήνες μέχρι να λάβουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στις απομακρυσμένες παγετώδεις λιμνοθάλασσες της Παταγονίας, η χήνα Hooded Grebe (Podiceps gallardoi), που απειλείται με εξαφάνιση εκτελεί έναν συναρπαστικό χορό στα πλαίσια του ζευγαρώματος και πρώτη φορά αυτό το υπέροχο χορευτικό απαθανατίζεται στην κάμερα.

Το είδος ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 43 χρόνια, αλλά έχει γίνει εξαιρετικά απειλούμενο από τη στιγμή που ένα είδος τρωκτικών (Neovison vison) που ζει στην Παταγονία και θηρεύεται για τη γούνα του, αρέσκεται στα εν λόγω πτηνά, τα οποία αποτελούν τη βασική τροφή του. Το πτηνό αναπτύσσεται σε μήκος περίπου 32 εκ. και είναι ασπρόμαυρο με χαρακτηριστικά κόκκινα μάτια. Το βίντεο γυρίστηκε για το ντοκιμαντέρ “Tango in the Wind” και είναι εντυπωσιακό.

Μια φάλαινα του είδους minke, ή αλλιώς ρυγχοφάλαινα, κατάφεραν να απαθανατίσουν σε ένα σπάνιο βίντεο οι επιστήμονες. Η συγκεκριμένη φάλαινα αποτελεί ένα είδος για το οποίο οι επιστήμονες δεν διαθέτουν πολλές πληροφορίες.

Η ρυγχοφάλαινα αυτή εντοπίστηκε να κολυμπά ανενόχλητη κάτω από τους πάγους της θάλασσας κοντά στο McMurdo Sound στην Ανταρκτική.

Οι φάλαινες του συγκεκριμένου είδους ζουν σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες και αφιλόξενες περιοχές για αυτό και οι επιστήμονες δεν έχουν πολλές πληροφορίες για το πώς ζουν, καθώς η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων είναι μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά, με μήκος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 μέτρα και μπορεί να ζυγίζει μέχρι 9 τόνους.

Η διατροφή τους βασίζεται στα κριλ, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συγκεκριμένου βίντεο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ρυγχοφάλαινες μπορεί να τρέφονται και με μικρά ψάρια.

Το συγκεκριμένο βίντεο και άλλες αντίστοιχες ενέργειες είναι ελπιδοφόρες ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα των συγκεκριμένων ειδών φαλαινών στην περιοχή.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε τραβήχτηκε μεταξύ του 1896 και του 1900 και είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι κατάλληλα τροποποιημένο, κυρίως στην ταχύτητα, για να είναι σε φυσικό ρυθμό και έχει προστεθεί μουσική.

Στα έξι λεπτά διάρκειάς του, παρουσιάζονται πολλά αξιοθέατα γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ο περίφημος καθεδρικός ναός Notre-Dame, τα Ηλύσια Πεδία και ο Πύργος του Άιφελ. Εκτός από την παρουσίαση συγκεκριμένων τοποθεσιών, προσφέρεται και μια εικόνα της καθημερινής ζωής των Γάλλων.

Το «Papermaker» είναι ένα ντοκιμαντέρ για έναν από τους τελευταίους παραγωγούς χαρτιών στην Ευρώπη.

Ο Gangolf Ulbricht δημιουργεί χειροποίητο χαρτί που δεν προέρχεται από δέντρα. Το χαρτί το προμηθεύει σε καλλιτέχνες, φωτογράφους ή ακόμα και για εκτυπώσεις.

Στο ντοκιμαντέρ τον βλέπουμε να παράγει χαρτί στο υπόγειο στούντιό του Arthouse Bethanien στο Βερολίνο. Μιλάει για την αγάπη και την αφοσίωσή του σε αυτή τη δραστηριότητα και το μέλλον του χαρτιού.

 

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018