Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>«Ήμουν δέσμιος σε μια αρρωστημένη απόλαυση»

banner roots

«Ήμουν δέσμιος σε μια αρρωστημένη απόλαυση»
31.05.2019 | 19:00

«Ήμουν δέσμιος σε μια αρρωστημένη απόλαυση»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

31 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2019

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Είναι γνωστό ότι ο χρήστης, ο καπνιστής, ο τζογαδόρος για να απεξαρτηθεί πρέπει ο ίδιος να το πιστεύει, να το θέλει… με το ζόρι δεν γίνεται. Για να καπνίσει κάποιος ή κάποια δεν χρειάζεται προσπάθεια ή καμιά ψυχολογική ή ιδιαίτερη κοινωνική προτροπή. Ένα ισορροπημένο ψυχικά άτομο, μπορεί εύκολα να γίνει δέσμιος και εξαρτημένος από το κάπνισμα.

Πάντως κοινωνικοί, ψυχικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν αν κάποιος αρχίσει το κάπνισμα, όπως οικογενειακοί, με τους γονείς, τα αδέλφια, τις συναναστροφές, τις παρέες τους φίλους καθώς και οι προτροπές  της νιότης οδηγούν στη μιμητική σχέση με την παρέα, για αυτό… το σπουδαίο κατόρθωμα εις τη προ την εφηβεία περίοδο της νεολαίας μας Περίοδο που πέρασα κι εγώ και τώρα αντιλαμβάνομαι τον άρρωστο εθισμό.. Αν και γνώριζα τις παρενέργειες!

Φωτεινό άλλα παράλληλα και λυπηρό παράδειγμα είμαι εγώ ο ίδιος και μάλιστα γιατρός Πραγματικά έζησα όλο το καταστροφικό δυναμικό της νόμιμης δήθεν εξάρτησης του καπνίσματος Άρχισα πολύ ερασιτεχνικά να καπνίζω όταν πήγαινα φροντιστήριο για το πανεπιστήμιο, και τότε τα περισσότερα παιδιά στο Γυμνάσιο κάπνιζαν γιατί πίστευαν ότι το τσιγάρο σε κάνει πιο άνδρα, πιο ανεξάρτητο, και πιο εντυπωσιακό στα κορίτσια... έτσι ώστε κάποιος συμμαθητής μου στο φροντιστήριο… με πακέτο τσιγάρα τότε!!! Μου προσέφερε και σε μένα τσιγάρο. Έτσι άπλα άρχισα.. χωρίς να καταλάβω σε τι δρόμο έμπαινα… με μύριζε ο πατέρας μου… και με μάλωνε η μητέρα μου!! και εγώ έλεγα ψέματα.

Έτσι άρχισε ο δικός μου Γολγοθάς και τώρα μετά από τα τεράστια προβλήματα υγείας συμβατά με το κάπνισμα σήμερα στη μεγάλη ηλικία που  είμαι…. Θυμάμαι..., Πάντως τα παιδιά μου ήταν δύσκολο να τα παρακολουθήσω στη περίοδο της δικής μου εξάρτησης και να τους επιβάλω την διακοπή αφού εγώ ήμουν δέσμιος στο κάπνισμα… μόνο όταν με είδαν στην εντατική θυμάμαι στο Σικάγο και το Ωνάσειο τους προέτρεψα με  αγωνία μη καπνίζεται δείτε τα χάλια μου…Σήμερα θεωρώ σπουδαία επιτυχία στη ζωή μου ότι έκοψα το τσιγαράκι εγώ. ο γιατρός, ο οποίος εκνευριζόμουνα όταν μου έλεγαν άνθρωποι απλοί καπνίζεις γιατρέ? ενώ γνώριζα τι προκαλεί το τσιγάρο και το αντιμετώπιζα με αδιαφορία με επιπολαιότητα… Ήμουν έρμαιο του άγχους της καθημερινότητας, των ευθυνών της δουλειάς μου, ενώ όπως πολλοί άλλοι κάπνιζα και ξέρουν για  τη καταστροφή που προκαλεί στην Υγεία τους Παθιασμένος κάπνιζα και θυμάμαι ενώ έγραφα με το τσιγάρο  στο  χέρι  ρωτούσα  το νεαρό  που είχε έλθει να  πάρει τα  αποτελέσματα των εξετάσεων εάν  καπνίζει ..και  με  απλό ύφος  θέληση και γνώση μου απαντούσε  ΟΧΙ  το  σταμάτησα  πριν 3 χρόνια.

Αυτό για  μένα ήταν ντροπή, εγώ ο επιστήμονας είχα νικηθεί κατά κράτος ήταν σφαίρα στο εγώ μου. Όταν μάλιστα εγώ εκείνη περίοδο είχα πάει  στην Αγγλία και μου επέβαλαν οι γιατροί να κόψω το τσιγάρο…..έχοντας διαπιστώσει ότι είμαι επιστήμονας και προσπαθούσαν να με πείσουν να  κόψω το κάπνισμα, και εγώ έτσι άρρωστα, σε ψυχικό πανικό, απεφάσισα να μην αγοράζω πακέτο τσιγάρα και… σαν ζητιάνος έπαιρνα από φίλους  συνεργάτες και γνωστούς ‘’όπως λέει ο λαός Ο φίλος το φίλο κέρναγε τσιγάρο από τράκα... ώστε να πάθω φαρυγγίτιδα από τις διάφορες μάρκες των τσιγάρων  Τα χρόνια δεμένα , με  το πάθος και την αρρωστημένη απόλαυση με οδήγησαν στην πρώτη εγχείρηση καρδιάς …..1988 Στο Λονδίνο  Φαίνεται …ότι δεν είχα  συνειδητοποιήσει ότι  θα  έκανα   εγχείρηση καρδιάς  αφού για μένα  ο καπνός ήταν σημαντικός επιβαρυντικός  παράγων  στην  υγεία μου μαζί  με  τη κληρονομικότητα και  τη καθιστική   ζωή..που  έκανα .Όλα  τα γνώριζα άλλα  δεν τα  έβλεπα ήμουν  τυφλωμένος, Ακόμη  και σήμερα  αδυνατώ να τα περιγράψω , το  πάθος μου ,οι σπουδές , η επαγγελματική  αποκατάσταση , η ψυχική μου αστάθεια, το άγχος ,και η αδυναμία αυτοεκτίμησης να  παραδειγματιστώ από το  πατέρα  μου ο οποίος ουδέποτε  κάπνισε ,εγώ έπαιζα με την καταστροφή της υγείας  μου ,χωρίς να κάνω προσωπική επανάσταση αλλά μόνο μετά από τα 3 χειρουργεία που με συγκλόνιζαν ξαναγεννήθηκε ο εαυτός  μου η  προσωπικότητα  μου ……και τώρα  φάρμακα  ,άσκηση  δίαιτα….

Αυτό, το κάπνισμα είναι το  άρρωστο, το παθολογικό, το εγκληματικό και το πάθος μιας επικίνδυνης και αρρωστημένης απόλαυσης εξάρτησης, και είχα γίνει πια επικίνδυνος  για  τον  εαυτό μου ,αφού βγήκα από  το Νοσοκομείο στην  Αγγλία για  λίγο,απέναντι σε  καφετέρια  μόνο  να καπνίσω,ΤΣΙΓΑΡΟ ,  δυο  μέρες ,πριν  την εγχείρηση  καρδιάς   το 1988 ενώ θυμάμαι  μέσα  στο  αεροπλάνο πηγαίνοντας κάπνιζα  δυο   δυο τα  τσιγάρα   στο  ταξίδι μάλιστα που  δεν  γνώριζα  εάν  είχε γυρισμό…..Η Παναγία Μυρτιδιωτισσα ο Άγιος Ραφαήλ η πίστη μου οι γιατροί, η οικογένεια μου και η γυναίκα μου Παυλίνα   πραγματικός προστάτης ήταν οι   μοναδικές ελπίδες  για  να  κερδίσω   τη  μάχη Σε  αυτές  τις   δύσκολες καταστάσεις  στην Εντατική   είσαι  μόνος  εσύ ,  ο  θεός , οι  γιατροί και  το  άπειρον  Είναι  τραγικό γιατί ο εξαρτημένος  είναι πολύ  άρρωστος  και  πολλές φόρες  αμετανόητος, και  μόνο με την θέληση, την αυτοκριτική ,  τη πειθαρχία και  τώρα  με την αγωγή υγείας μπορεί να  θεραπευτεί  Αυτή  είναι  η τραγικότητα ενός γιατρού  ο οποίος έκοψε  το  τσιγάρο αλλά έκανε 3 εγχείρηση καρδιάς, και αρτηριών έπαθε χρόνια  αποφρακτική  πνευμονοπάθεια ,και  άλλαξε  στάση  και  συμπεριφορά  για  τη προστασία  της  Υγείας του.

Τέλος η εξάρτηση είναι δυνατή διότι έχω  δει και  συνάδελφο  γιατρό  μετά  την  εγχείρηση της καρδιάς να καπνίζει …….Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αποτελεί ,μια φαρμακολογική διαφορετική συνήθεια και  εξάρτηση  από  τις  άλλες, η οποία  όμως  είναι  πολύ σκληρή με πολλές  παρενέργειες  και με  άμεσες και μακροχρόνιες σοβαρές βλάβες στην υγεία , γιατί αποτελεί πρωτεύοντα αιτιολογικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ,τον καρκίνο του πνεύμονά ,και της χρόνιας αποφρακτικής  πνευμονοπάθειας ,ενώ έχει  βλαπτική επίδραση στη στυτική ικανότητα του άνδρα και στο κύημα  κατά την διάρκεια  της εγκυμοσύνης Όλες  οι  ουσίες  και  τα  αέρια  τα  οποία παράγονται κατά  την καύση του  τσιγάρου εδώ και  πολλά  χρόνια αποτελούν  για την ιατρική  σοβαρούς  βλαπτικούς  παράγοντες για  την  υγεία  των πολιτών Το τσιγάρο και ο καπνός με τη νικοτίνη είναι ουσία πολύ διαδεδομένη χρησιμοποιείται  πολύ  εύκολα αλλά έχει  αποδειχθεί  επιστημονικά  ,ότι προκαλεί  εξάρτηση και  σοβαρές  βλάβες  στην ατομική ,αλλά  και στην δημόσια  υγεία με το γνωστό και επιστημονικά  μελετημένο  παθητικό  κάπνισμα , Μέσα στο  σπίτι  για τα  παιδιά  από  τους  γονείς  ,η  από  καπνιστές σε  χώρους συγκεντρώσεις.

Επομένως  εκτός  από  την  μελέτη  του  καπνίσματος και  την αξία  της  διακοπής  του ,γίνεται  εκστρατεία  και  για  την προστασία  των  ατόμων  από  το παθητικό  κάπνισμα  το οποίο είναι  επίσης επικίνδυνο για  την δημόσια  υγεία Πολλοί  παράγοντες συμβάλουν  στην καπνιστική  συνήθεια των ατόμων,  επομένως λόγοι  κοινωνικοί  και η αλλαγή συμπεριφορών, ανεργία , φτώχεια  η ανέχεια να συμβάλουν σήμερα έτσι  ώστε  όλο και περισσότεροι νέοι  και γυναίκες να καπνίζουν και  μάλιστα  σε  πολύ  νεαρά ηλικία  Μετά ακολουθούν οι  φαρμακολογικοί  παράγοντες για τους  καπνιστές ,οι οποίοι  οδηγούν στην Εξάρτηση ,και  αν κάποιος συνεχίσει  το κάπνισμα στη ενηλικίωση  και την μετέπειτα  ζωή  του ,τότε  να οδηγείται στην πολύ  σκληρή εξάρτηση του  καπνού, από  τη  νικοτίνη ΄΄την οποία έζησα  και εγώ αγνοώντας  ακόμα  και  τα προβλήματα  της  υγείας  μου.

Έχει  ήδη  αρχίσει μεγάλη  προσπάθεια και   από  τη πολιτεία κατά  του  καπνίσματος  , εν τούτοις και αυτή η  αντικαπνιστική προσπάθεια, παρά  τα σκληρά  μηνύματα στα  πακέτα   των τσιγάρων  δυστυχώς δεν  συγκινούν , ούτε   φοβίζουν  τους χρήστες ,ενώ πολλά άτομα ακόμη είναι   αμετανόητα   Για  αυτό  το λόγο  η πολιτεία για να  επιτύχει  και   να προφυλάξει  τους  πολίτες αυτούς από  αυτή  τη  βλαβερή συνήθεια …. άκουσον  άκουσον  τους τιμωρεί  με πρόστιμο  για να τους προστατεύσει  την υγεία  τους  …Παράλληλα  δε  υπάρχουν  τα  κέντρα  Πρόληψης κατά  των εξαρτίσεων όπως  εδώ στο νησί  μας η ΠΟΛΙΟΧΝΗ  όπου  ειδικοί  επιστήμονες προάγουν τη πρόληψη κατά  του  καπνίσματος με  ειδικά  προγράμματα  στους  μαθητές του Δημοτικού Ενώ τα Ε Λ Τ Α  Το τμήμα  φιλοτελισμού κυκλοφορούν κάρτες με  παιδικές παραστάσεις με  το  μήνυμα ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ.

Μάιος 2019

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel