Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη»
ikteo limnou
Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη»
07.04.2017 | 12:33

Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

H Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία γιορτάζεται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο για την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μας παρέχει μια ευκαιρία προκειμένου να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας που απασχολεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει την κατάθλιψη στο επίκεντρο της συζήτησης με κεντρικό σύνθημα «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη».

Η θλίψη είναι κάτι που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια αποτυχία στις εξετάσεις, ένα οικονομικό πρόβλημα ή άλλα απογοητευτικά γεγονότα. Μέσα από το στάδιο της θλίψης έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τη δυσάρεστη πραγματικότητα και τις συνέπειές της και οδηγείται σταδιακά στην αποδοχή της κατάστασης με αποτέλεσμα το συναίσθημα της θλίψης να υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου. Πώς διαφοροποιείται όμως από την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προκαλούσαν ευχαρίστηση, συνοδευόμενη από αδυναμία του ατόμου να πραγματοποιήσει καθημερινές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο βδομάδες. Επιπλέον το άτομο με κατάθλιψη βιώνει ψυχική οδύνη με καταστροφικές μερικές φορές συνέπειες για τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Η έλλειψη ενέργειας και η κόπωση, τα αισθήματα αναξιότητας, η ενοχή και η απελπισία σε καθημερινή βάση, η αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, η αλλαγή στην όρεξη, τα προβλήματα στον ύπνο που εκδηλώνονται είτε με αϋπνία είτε με υπνηλία, οι αυτοτραυματισμοί και οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το άτομο με κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη προκύπτει από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση των κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει από δυσμενή γεγονότα της ζωής (ανεργία, το πένθος, ψυχολογικό τραύμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και δυσλειτουργία και να επιδεινώσει την κατάσταση της ζωής του προσβεβλημένου ατόμου.Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν το άτομο ευάλωτο ως προς την εκδήλωση της κατάθλιψης είναι η μοναξιά, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, τα προβλήματα σχέσεων, η οικονομική δυσπραγία, το τραύμα, η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ, η ανεργία, τα προβλήματα υγείας και ο χρόνιος πόνος.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια και όχι σημάδι αδυναμίας ή ελάττωμα του χαρακτήρα. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Αυτή την στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με την κατάθλιψη και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα προγράμματα πρόληψης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κατάθλιψη γι’ αυτό και ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης είναι καθοριστικός. Η πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας απαιτεί παρεμβάσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου γι΄αυτό και τα σχολεία αποτελούν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης καθώς εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία του πληθυσμού των νέων. Η υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την ενίσχυση των παραγόντων που υποστηρίζουν αυτή την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση εκείνων που την επιβαρύνουν συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας θετικής στάσης απέναντι στην ζωή.

Μία αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της κατάθλιψης στα πλαίσια της κοινότητας περιλαμβάνει παρεμβάσεις και με τους γονείς μέσω πληροφόρησης τους και εκπαίδευσης τους σε στρατηγικές ανατροφής των παιδιών τους και υποστήριξη στο γονεϊκό τους ρόλο προκειμένου να μειωθούν τα γονικά καταθλιπτικά συμπτώματα και να βελτιωθούν οι συνέπειες για τα παιδιά τους.

Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018