Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>7 Απριλίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Αφιερωμένη στην Κατάθλιψη

banner roots

7 Απριλίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Αφιερωμένη στην Κατάθλιψη
06.04.2017 | 12:26

7 Απριλίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα Αφιερωμένη στην Κατάθλιψη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολόγος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή 7η Απριλίου στη τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή η οποία προκαλεί έντονες επιπτώσεις και δυσλειτουργία στο άτομο που νοσεί, την Κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Κατάθλιψη έχει ανοδική πορεία εμφάνισης τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να νοσεί από αυτήν περίπου το 18% του πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι η Κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, την ηλικία, το οικονομικό επίπεδο και την εκπαίδευση, οι άνθρωποι που επιβαρύνονται περισσότερο από αυτήν όταν νοσήσουν είναι κάτοικοι χωρών μεσαίας και χαμηλής οικονομικής κατάστασης, πιθανόν λόγω της μη ικανοποιητικής υποστήριξης από το σύστημα υγειάς.

Η Κατάθλιψη είναι μια σύνθετη διαταραχή η οποία δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και γι αυτό διαφέρει από την απλή θλίψη ή τη μελαγχολία. Η Κατάθλιψη δημιουργεί συμπτώματα στο σώμα, στη σκέψη, στα συναισθήματα και στη λειτουργικότητα του ατόμου, κι αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή και την κοινωνική απόσυρση.

Η πρόληψη της Κατάθλιψης είναι η καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπισή της, κι έτσι σημάδια όπως τα παρακάτω είναι φρόνιμο να οδηγήσουν το άτομο στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

 Αλλαγές στην ποιότητα και το χρόνο του ύπνου
 Αλλαγές στην όρεξη για κατανάλωση τροφής
 Σωματικοί πόνοι, κεφαλαλγίες και ζαλάδες που δεν έχουν κάποιο βιολογικό υπόβαθρο
 Μειωμένη ενεργητικότητα
 Απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές ασχολίες, την εργασία, τις συναναστροφές, τις ερωτικές επαφές
 Μειωμένη συγκέντρωση και προβλήματα στην προσοχή
 Αίσθημα απαισιοδοξίας για το μέλλον και έλλειψης βοήθειας
 Έντονες ενοχές, τύψεις και αρνητικά συναισθήματα που παραμένουν στο χρόνο

Αν και τα παραπάνω συμπτώματα φαίνεται να είναι κοινά και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες, υπάρχουν διαφορές στο πως αυτά εκφράζονται στους άντρες και τις γυναίκες, ή στην παιδική, στη νεαρή, στη μέση και τη γεροντική ηλικία.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στο γυναικείο φύλο είναι το αίσθημα της αβοηθησίας, της ενοχής και της απελπισίας, ενώ υπάρχουν έντονες σωματικές ενοχλήσεις, κυρίως στην ηλικία της εμμηνόπαυσης. Στους άντρες επικρατεί συχνότερα η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απάθεια, η απόσυρση, η μειωμένη ενεργητικότητα, όπως και η χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Στην παιδική ηλικία, η Κατάθλιψη είναι ικανή να οδηγήσει σε δυσκολίες μάθησης, σε έντονη ανησυχία, φοβίες κι απομόνωση του παιδιού από φίλους και παρέες, κάτι που εντείνει τη μοναξιά του και το αίσθημα ότι είναι αβοήθητο. Στην εφηβεία και τη νεαρή ηλικία, η εικόνα που ατόμου για τον εαυτό του, το σώμα του και την εντύπωση που πιστεύει ότι δίνει στους άλλους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Τέλος, η γεροντική Κατάθλιψη, αν και συχνά απαρατήρητη, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να επιδεινώσει καρδιαγγειακά προβλήματα, να μεγιστοποιήσει την αίσθηση του πόνου, να προκαλέσει κινητικές δυσκολίες και να επιβαρύνει τα συμπτώματα της άνοιας.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης, καθώς αυξάνεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα γι αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναζήτηση έγκαιρης και έγκυρης επαγγελματικής βοήθειας λειτουργεί θετικά στην πρόγνωση και την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos 
www.psychologoslimnos.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το