Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πρωτογενής Πρόληψη: Αυτογνωσία κατά των Εξαρτήσεων
ikteo limnou
Πρωτογενής Πρόληψη: Αυτογνωσία κατά των Εξαρτήσεων
24.06.2016 | 19:18

Πρωτογενής Πρόληψη: Αυτογνωσία κατά των Εξαρτήσεων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - 26 Ιουνίου 2016

Η ένταξη των νέων στη σύγχρονη εποχή, της απόλυτης αβεβαιότητας, της δυστυχίας της μνημονιακης λιτότητας, και της σκληρής καθημερινότητας δημιουργεί, άγχος, ανασφάλεια, απογοήτευση, με ψυχικά ρήγματα στη ψυχική τους υγεία τα οποία οδηγούν τους νέους ανθρώπους στην αναζήτηση εύκολων λύσεων, εξωπραγματικών, εφήμερων, και φανταστικών απολαύσεων, μέσα στο ψεύτικο κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών, για μια ζωή εύκολη, άρρωστη, περιθωριακή, καταστροφική, η οποία οδηγεί με απόλυτη ακρίβεια στο θάνατο.

Είναι δύσκολος ο αγώνας ο οποίος αφορά όλους μας, είναι κοινωνική ανάγκη η οποία χρειάζεται προσπάθεια, θέληση, οργάνωση, σοβαρότητα αυτοκριτική, και αυτογνωσία, για δυναμική διαπαιδαγώγηση των νέων κοριτσιών και αγοριών, έτσι ώστε οι αυριανοί πολίτες να έχουν καλή και φυσιολογική ψυχοσωματική και ψυχοκοινωνική υγεία.

Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία η οποία υποκρίνεται αυτοκαταστρέφεται και εθελοτυφλεί, ενώ παραδέχεται το υπαρκτό πρόβλημα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων ακόμη και εδώ στο νησί μας, εν τούτοις η κοινωνία έχει πολλές φορές αρνητική προσέγγιση και συμπεριφορά ώστε αδυνατεί να υπακούσει και να βοηθήσει στο κοινωνικό σύνολο το πρόβλημα ,γιατί ο άνθρωπος ως κοινωνική μονάδα, πιστεύει πολλές φορές ότι δεν τον αφορά ,αλλά θεωρεί ότι τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις είναι προβλήματα των άλλων συμπολιτών του!!!

Η πολιτεία στο Νομό Λέσβου Δέκα χρόνια τώρα ,έχει οργανώσει δυο κέντρα πρόληψης ,με ειδικούς επιστήμονες για να υλοποιήσουν το εθνικό πρόγραμμα ενημέρωσης και πρωτογενούς πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προσπαθεί μέσα από αυτά τα δυο κέντρα πρόληψης τη ΠΝΟΗ στη Λέσβο και τη ΠΟΛΙΟΧΝΗ στη Λήμνο να παράγουν ουσιαστικό έργο ενημέρωσης μέσα από την πρωτογενή πρόληψη η όποια αφορά τον υγιή πληθυσμό θέλοντας έτσι να μεταφέρει γνώσεις και να δημιουργήσει προϋποθέσεις να αναδείξει ικανότητες και αντιστάσεις στους νέους απέναντι στις εξαρτήσεις και να συμβουλεύσει τους γονείς, ώστε να αντιλαμβάνονται κάθε εκτροπή εις τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Τέλος λειτουργεί στη Λέσβο και το συμβουλευτικό κέντρο δευτερογενούς πρόληψης και θεραπείας του ΚΕΘΕΑ το οποίο συμβάλει ουσιαστικά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Το κέντρο πρόληψης με τους ειδικούς επιστήμονές προσφέρει σημαντικό έργο ,και η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να θωρακίσει τους νέους μεταφέροντας τους γνώσεις για μια ζωή μακριά από την εξάρτηση, ώστε να μειωθεί η ζήτηση όλων εκείνων των ουσιών νόμιμων ή παρανόμων οι οποίες επηρεάζουν τον ψυχισμό και διαταράσσουν την προσωπικότητα των ατόμων ,ώστε να γίνονται χρήστες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη διότι η πρόληψη χτίζεται μέρα με τη μέρα .. κάθε μέρα στην οικογένεια ,στην εργασία , στο σχολείο στη παρέα, στη γειτονιά , επομένως η συμμετοχή όλων στο έργο της πρωτογενούς πρόληψης είναι κοινωνική ανάγκη.

Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι αναγκαία και ουσιαστική στο γιγάντιο έργο της πρόληψης μέσα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας διότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι μια σκληρή πραγματικότητα Επομένως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε γιατί όλοι οι νέοι θέλουν να ζήσουν και γιατί οι οικογένειες τους πονάνε και διαλύονται Η απεξάρτηση και θεραπεία χρειάζεται συμβουλή και ειδική μεθοδολογία για χρήστες εθελοντές οι οποίοι θέλουν να ζήσουν. Χωρίς την θέληση του χρήστη απεξάρτηση δεν επιτυγχάνεται.

Ιούνιος 2016

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018