Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Σακχαρώδης Διαβήτης

banner roots

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Σακχαρώδης Διαβήτης
07.04.2016 | 19:52

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Σακχαρώδης Διαβήτης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την 7 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η θεματολογία της οποία εστιάζεται κάθε χρόνο στην εκλαϊκευμένη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για ένα πρόβλημα το οποίο καταστρέφει την ατομική και δημοσία υγεία των πολιτών του κόσμου.

Ο Π.Ο.Υ κυρίως προβάλει και υπενθυμίζει πάντα τη σημασία της προληπτικής ιατρικής η οποία μελετά τα ιατρό -ψυχό- κοινωνικά προβλήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου τα οποία αποκαλούμε προλήψιμα Αρχίζοντας από τον προγεννητικό έλεγχο , τα καρδιαγγειακά νοσήματα , τα μεταβολικά νοσήματα ,τον καρκίνο , τα ναρκωτικά , τα τροχαία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,τα λοιμώδη τον ετήσιο προληπτικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού και παράλληλα στοχεύει στην αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, με σκοπό την διαμόρφωση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών των πολιτών οι οποίες αφορούν την (διατροφή – άσκηση την ενημέρωση) ώστε τα άτομα να έχουν σχετική γνώση και παιδεία.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι παρουσιάζονται τροφικές διαταραχές, αλλεργικές αντιδράσεις ,τροφικές δυσανεξίες Σακχαρώδης Διαβήτης και παχυσαρκία. Σήμερα αυτό που φοβίζει, φόβιζε, και θα φοβίζει τον άνθρωπο είναι κάθε διαταραχή της οργανικής και ψυχικής δομής, του ατόμου δηλαδή η νόσος η οποία εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα τα οποία ενοχλούν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στο γιατρό, ενώ πολλές φορές είναι αργά γιατί έχει γίνει καταστροφή στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Η παγκόσμια ήμερα Υγείας μας θυμίζει κάθε χρόνο ότι η πρόληψη και η ενημέρωση και σήμερα η προληπτική ιατρική ,ότι από την αρχαιότητα προηγείται της θεραπευτικής και νοσοκομειακής ιατρικής και γιαυτό το ΄΄ προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπέυειν '' θα φωτίζει για πάντα τη παγκόσμια ιατρική κοινότητά. Οι Αρχαίοι μας πρόγονοι λατρεύανε την Υγεία ως θεότητα στα Ασκληπιεία παράλληλα με τον θεό Ασκληπιό και η οποία Υγεία προστάτευε την σωματική και ψυχική κατάσταση των ανθρώπων.

Επίσης από την εποχή του Ιπποκράτη ως σήμερα, την ευρεία και αφηρημένη έννοια της Υγείας δεν κατορθώσαμε να την οριοθετήσουμε, και να βρούμε ένα μέτρο αναφοράς και μετρήσεως. Στην υγεία μας και μόνο οφείλουμε την ελπίδα την αισιοδοξία τη δύναμη , για επιτυχία πρόοδο και ευημερία στη ζωή μας. Δυστυχώς σήμερα στη κοινωνία μας με αυτή την οικονομική εξαθλίωση ,την μετακίνηση των ανθρώπων ως κοπάδια με το προσφυγικό η υγεία είναι στο απόλυτο μηδέν με κινδύνους μετά από τη θεότητα του ΕΥΡΩ ,γιατί κάθε ανθρωπινή αξία για επιβίωσή του πολίτη έχει χαθεί μέσα σε κλασικό και οικονομικό πόλεμο που ζούμε. Η προάσπισης της υγείας των πολιτών είναι θεμελιώδης αρχή μιας δημοκρατικής κοινωνίας και η οποία πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες οι οποίοι θα αναλαμβάνουν υπεύθυνο δράση για την προστασία της υγείας τους, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την σωστή ενημέρωση από υπεύθυνους λειτουργούς υγείας και όχι μέσω πληροφοριών οι οποίοι υποβαθμίζουν την ιατρική ,την υγιεινή, και δημιουργούν αναστάτωση και πανικό. στους πολίτες.

Η φετινή Παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη στον τομέα της Πρόληψης και αφορά το Σακχαρώδη διαβήτη και αυτό γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., εκτιμάται ότι το 2014 το 9% των ενηλίκων (18 ετών και άνω) είχαν διαβήτη, το 2012 περίπου 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από Σακχαρώδη διαβήτη ενώ περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και χαρακτηρίζεται ως διαταραχή, του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης γενικά (τύπου 1 διαβήτης) ή σε μερική έλλειψη (τύπου 2 διαβήτης). Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι αναγκαία για τη μεταφορά της γλυκόζης η οποία λαμβάνεται από τις τροφές, προς στα κύτταρα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη, απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των συμπτωμάτων όπως πολυφαγία πολυουρία πολυδιψία απώλεια βάρους ,καθώς και των τιμών γλυκόζης και της γλυκοζηλιομένης αιμοσφαιρίνης του αίματος, γιατί χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση με δίαιτα και θεραπεία υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διότι κάθε αμέλεια σχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών.Διότι όταν δεν ρυθμίζονται οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα και δεν καίγεται η γλυκόζη τότε οι βλάβες στα όργανα και τις λειτουργίες είναι πολύ σοβαρές όπως αγγειακές καρδιακές νεφρικές και οφθαλμικές.

Ο Π.Ο.Υ. προβλέπει ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης θα είναι η εβδόμη κύρια αιτία θανάτου το 2030.Στην Ελλάδα, το 8-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από Σακχαρώδη διαβήτη. Η νόσος έχει υψηλότερη κατανομή (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί μια σαφή απόδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες ,και την έλλειψη σωματικής άσκησης Είναι επίσης γνωστό ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε καθιερώσει από το 1991 την 14 Νοεμβρίου ήμερα ως παγκόσμια ήμερα Σακχαρώδη διαβήτη επειδή όμως η έρευνα και επιστημονικές μελέτες απεδείκνυαν αύξηση της συχνότητα του Σ.Δ στο παγκόσμιο πληθυσμό.

Έτσι εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θέλει να θυμίσει και να ενημερώσει όλους μας αρχίζοντας συστηματικά από τη νεολαία και όλο τον πληθυσμό ότι πρέπει ο πολίτης του κόσμου να γνωρίζει τι είναι σακχαρώδης διαβήτης ,ποια είναι η πρόληψη, ποια θεραπεία. Τέλος επιβάλλεται επιστημονικά η αντιμετώπιση του από τους ειδικούς γιατρούς με τα τον καθορισμό του είδους του διαβήτη ώστε να αρχίσει η δίαιτα και η θεραπεία από τους ειδικούς γιατρούς. Η ενημέρωση και η πρόληψη και στον τομέα της διατροφής είναι σημαντικό γεγονός για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη και κυρίως για αυτούς που θέλουν να προστατευτούν και για αυτούς οι οποίοι πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη Διότι το τρόφιμο είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής με πρώτο το νερό. Επομένως η σωστή διατροφική ενημέρωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντικός παράγων σε όλους μας και ιδιαίτερα για τους πάσχοντες από Σ.Δ διότι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το πρόβλημα αυτό κάτω από τις οδηγίες των ειδικών ιατρών και κυρίως με αυτοπεποίθηση ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Σήμερα δυστυχώς η υγεία είναι πολύ πίσω μετά το Ευρώ, όπου μεταρρυθμίζεται χωρίς τέλος... η ανθρώπινη συμπεριφορά, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον οι διατροφικές συνήθειες και εκτροπές, το άγχος, τα ναρκωτικά ,η εξάρτησης σε όλες τις μορφές ,η ταχύτητα, η εθνική κατάθλιψη, και ο αγώνας επιβίωσης σε μια κοινωνία η οποία αλλάζει χωρίς πρόγραμμά με φτώχεια όλα αυτά να ενοχοποιούνται για σοβαρές βλάβες στην υγεία των πολιτών. Έτσι με τον εορτασμό αυτής της ήμερα σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματά σίτισης υποσιτισμού και φθοράς στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών ,ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης με τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί στο οργανισμό όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά αποτελεί επιδημιολογικά ένα μεταβολικό νόσημα με μεγάλη θνησιμότητα.

Όλοι οι γιατροί ως εξέχοντα μέλη μιας κοινωνίας πρέπει να συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας συμμετέχοντας στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, με την ενημέρωση, και την μετάδοση γνώσεων. Η πρωτογενής πρόληψη και για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντική και με την προαγωγή υγείας προσπαθεί, με την έρευνα, την ενημέρωση και τον προγραμματισμό, να καταγράψει τους βλαπτικούς παράγοντες που δημιουργούν νοσηρές καταστάσεις, σε διάφορες κοινωνικές ομάδες μέσα στις σύγχρονες σκληρές και απάνθρωπες κοινωνίες της ταχύτητας του χρήματος και του παραλόγου.

Απρίλιος 2016

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel