Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Twitter: Η «εποχή Μασκ» αλλάζει ριζικά την πλατφόρμα - Υπάλληλοι στην πόρτα της εξόδου, αγωνία για το μέλλον

banner roots

Twitter: Η «εποχή Μασκ» αλλάζει ριζικά την πλατφόρμα - Υπάλληλοι στην πόρτα της εξόδου, αγωνία για το μέλλον
30.10.2022 | 11:02

Twitter: Η «εποχή Μασκ» αλλάζει ριζικά την πλατφόρμα - Υπάλληλοι στην πόρτα της εξόδου, αγωνία για το μέλλον

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Μόλις άνοιξε ένα νέο και σημαντικό κεφάλαιο της τεχνολογικής ιστορίας - Τι θα φέρει η «μαξιμαλιστική» προσέγγιση του Μασκ για την ελευθερία του λόγου

Μετά την «έφοδο» Έλον Μασκ στα κεντρικά γραφεία του Twitter με έναν νιπτήρα στα χέρια, η εξαγορά ολοκληρώθηκε. Το λογοπαίγνιο που έκανε το νέο αφεντικό του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης αφού το sink (νιπτήρας) στα αγγλικά σημαίνει και «εμπεδώνω» (να εμπεδώσουν δηλαδή κάποιοι ότι αυτός κάνει κουμάντο πια) ίσως βοηθήσει και τον ίδιο να χωνέψει ότι ακριβοπλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δισεκατομμυριούχος είχε πει: «Εγώ και πολλοί άλλοι επενδυτές προφανώς πληρώνουν υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter κατά την άποψή μου, όμως, είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία του» 

Όπως και να έχει, όμως, μόλις άνοιξε ένα νέο και σημαντικό κεφάλαιο της τεχνολογικής ιστορίας, με πολλούς να αδημονούν για την συνέχεια. Αυτοί που δικαιολογημένα, δεν νιώθουν τον ίδιο ενθουσιασμό είναι οι υπάλληλοι του twitter.

Ο Έλον Μασκ έχει ήδη δηλώσει σε υποψήφιους επενδυτές ότι σχεδιάζει να... εξαλείψει σχεδόν το 75% του προσωπικού του Twitter ως μέρος της συμφωνίας του.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από το ποιος θα επιλεχθεί να αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας. Είναι πλέον σαφές ότι ένα είναι το αφεντικό! Θέλοντας μάλιστα να κοινοποιήσει πως πλέον έχει τον έλεγχο της εταιρείας, ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, πως "το πουλί ελευθερώθηκε", ενώ αμέσως μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, απέλυσε τον επικεφαλής του Twitter, και άλλα τρία ηγετικά του στελέχη. Εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο Μασκ απέλυσε τον CFO Ned Segal και την υπεύθυνη πολιτικής Vijaya Gadde. Ο Μασκ έδειξε επίσης την πόρτα στον Sean Edgett, γενικό σύμβουλο του Twitter.

Πιθανολογείται ότι οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή του ιδρυτή της εταιρείας Jack Dorsey, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πέρυσι. Ενώ ο Dorsey είπε ότι δεν θα επιστρέψει επισήμως στο Twitter, έχει συζητήσει ιδιωτικά την εξαγορά με τον Μασκ και έχει λειτουργήσει ως άτυπος σύμβουλος του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο Μασκ σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου του Twitter, επιλέγοντας μια πιο μαξιμαλιστική προσέγγιση για την «ελευθερία του λόγου». Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την πρακτική του Twitter περί μόνιμων απαγορεύσεων για όσους παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του, αυξάνοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά στην πλατφόρμα ορισμένοι απαγορευμένοι, αμφιλεγόμενοι χρήστες του παρελθόντος. Ήδη, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που αν και φανατικός χρήστης εκδιώχθηκε από την πλατφόρμα μετά την επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξαγορά, ισχυριζόμενος ότι η πλατφόρμα «πέρασε σε υγιή χέρια».

«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», τόνισε από την πλευρά του ο Μασκ. Πολλοί είναι όσοι περιμένουν να δουν πόσο σύντομα θα μπορέσει ο Τραμπ να επιστρέψει στην πλατφόρμα. Ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και στην προεδρική εκστρατεία του 2024.

Τη στιγμή που Μασκ ευαγγελίζεται τα περί ελευθερίας, παγκόσμιοι ηγέτες του υπενθυμίζουν ότι οφείλει να σεβαστεί τους υπάρχοντες κανόνες και να λειτουργήσει εντός πλαισίου. Μόλις τρεις ώρες αφότου ο Μασκ κήρυξε τη νίκη με ένα tweet «Το πουλί είναι ελεύθερο», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν απάντησε: «Στην Ευρώπη, το πουλί πετά σύμφωνα με τους κανόνες μας».

Στην Ινδία, οι ρυθμιστικές αρχές υπενθύμισαν επίσης στον Μασκ την Παρασκευή το κράτος δικαίου. «Οι κανόνες και οι νόμοι μας για τους μεσάζοντες παραμένουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης των πλατφορμών», δήλωσε ο Rajeev Chandrasekhar, υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής της χώρας.

Εκτός από το όραμα του, τα νούμερα δυσχεραίνουν την κατάσταση. Η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή για το Twitter. Η εταιρεία δήλωσε τον Ιούλιο ότι είχε ήδη «επιβραδύνει σημαντικά τις προσλήψεις» εν μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει το «πάγωμα» προσλήψεων και απολύσεις.

Η εξαγορά αυτή βέβαια εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιρροή του Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος ήδη κατέχει, επιβλέπει ή έχει σημαντικά μερίδια σε εταιρείες που αναπτύσσουν αυτοκίνητα, πυραύλους, ρομπότ και δορυφορικό Διαδίκτυο, καθώς και περισσότερα πειραματικά εγχειρήματα, όπως εμφυτεύματα εγκεφάλου.

Τώρα ελέγχει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επικοινωνούν και λαμβάνουν τα νέα τους.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το