Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Με καλώδια εν κινήσει θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά φορτηγά

banner roots

Με καλώδια εν κινήσει θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά φορτηγά
26.12.2021 | 17:43

Με καλώδια εν κινήσει θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά φορτηγά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

H εναέρια καλωδίωση παροχής ρεύματος εν κινήσει, o τρόπος που τροφοδοτούνται και τα τρόλει, μπορεί να αποτελέσει τη δοκιμασμένη τεχνολογία που θα εφαρμοστεί για τα ηλεκτρικά φορτηγά στο μέλλον.

H εναέρια καλωδίωση παροχής ρεύματος εν κινήσει για φορτηγά δοκιμάζεται ήδη στη γερμανική Autobahn, στο κομμάτι που περνάει κοντά από την πόλη Lubeck και είναι μια πραγματική λύση για την κίνηση ηλεκτρικών οχημάτων βαρέως τύπου. Οι τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας που έχουν τα μεγάλα και βαριά φορτηγά, σημαίνουν και αντίστοιχου μεγέθος μπαταρίες με βάρος αρκετών τόνων που «κλέβει» παράλληλα και αρκετό από το το βάρος του ωφέλιμου φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν.

Έτσι, όσο προηγμένα και να είναι τα νέα ηλεκτρικά φορτηγά εταιρειών όπως η Mercedes και η Volvo, προς το παρόν μπορούν να καλύψουν μόνο τις λεγόμενες μεταφορές «τελικού προορισμού», δηλαδή από το σημείο παραλαβής μέχρι το τελικό σημείο παράδοσης, και όχι μεγαλύτερα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Η εναέρια καλωδίωση παροχής ρεύματος δεν είναι καινούρια - χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε τρένα και μέσα μεταφοράς όλο τον κόσμο, και φυσικά στα τρόλεϊ της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία αναδύεται και πάλι για να λύσει το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων για ηλεκτρικά φορτηγά.

Παίρνοντας ενέργεια από το δίκτυο μέσω ενός βραχίονα στην οροφή του τράκτορα που θα κυλά σε μόνιμη επαφή με τα καλώδια, τα φορτηγά θα έχουν τη δυνατότητα απεριόριστων χιλιομέτρων όταν αναπτυχθεί το δίκτυο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, για τις παραδόσεις «τελικού προορισμού», σε δρόμους που δεν θα υπάρχουν τα εναέρια καλώδια, όπως και όταν παραστεί η ανάγκη μιας προσπέρασης στον αυτοκινητόδρομο, τα φορτηγά θα κινούνται από τα αυτόνομα συστήματα κίνησής τους - είτε πρόκειται για κινητήρα diesel, είτε για τον ηλεκτροκινητήρα.

Στη Γερμανία οι δοκιμές του συστήματος, στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Lubeck, έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα ακόμη. Ο Jan Bahcmann, επικεφαλής του προγράμματος eHighway Lubeck, υποστηρίζει ότι στόχος είναι να καλυφθεί με καλώδια ρεύματος το ένα τρίτο των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων - γεγονός που θα μειώσει την εκπομπή ρύπων των φορτηγών κατά δύο τρίτα.

Πρόκειται για ένα έργο αρκετά υψηλού προϋπολογισμού, συνεπώς δεν αποκλείεται για την απόσβεσή του να κληθούν οι οδηγοί των φορτηγών να πληρώνουν και ένα πάγιο τέλος για τη χρήση του συστήματος - ενώ, παράλληλα, η τιμή του ρεύματος θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να έχει οικονομικό όφελος η χρήση του δικτύου.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το