Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Αντιπολεμικά ποιήματα γίνονται συνθήματα στους δρόμους της Ελευσίνας

banner roots

Αντιπολεμικά ποιήματα γίνονται συνθήματα στους δρόμους της Ελευσίνας
17.03.2022 | 17:13

Αντιπολεμικά ποιήματα γίνονται συνθήματα στους δρόμους της Ελευσίνας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πολιτισμός

Μια πρωτότυπη δράση της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στίχοι από αντιπολεμικά ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών θα γίνουν συνθήματα στους τοίχους και θα «πλημμυρίσουν» τις γειτονιές τις Ελευσίνα. Πρόκειται για μια δράση που διοργανώνει, την Τρίτη 22 Μαρτίου, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

«Μυστήριο_5 ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής πρωτοβουλίας η οποία συνδυάζει την διαχρονικότητα της ποίησης με τον πόλεμο που βιώνει αυτή την περίοδο ο λαός της Ουκρανίας. Για μερικές ώρες λοιπόν οι τοίχοι της πόλης θα μετατραπούν σε πολύτιμες σελίδες μέσα από μια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, ποιημάτων και φράσεων μεσαίας και μικρής κλίμακας.

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Ελευσίνας, από τον Συνοικισμό μέχρι το Καλιμπάκι και τον Πεζόδρομο της Νικολαΐδου, οι κάτοικοι και οι περαστικοί της θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στίχους που γράφτηκαν με αφορμή έναν πόλεμο από σπουδαίους ποιητές, όπως οι Γιώργος ΣεφέρηςΤ.Σ. ΈλιοτΓιάννης Ρίτσος, Πάουλ Τσέλαν, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Καρούζος, Μάρκος Μέσκος, Άρης Αλεξάνδρου, Ηλίας Λάγιος κ.ά. Περιγράφοντας άλλοτε γλαφυρά και άλλοτε ωμά τη βαναυσότητά του, οι μεγάλοι αυτοί ποιητές θα υμνήσουν ακόμα μια φορά την υπέρτατη ηθική αξία που προστατεύει την ίδια τη ζωή, και δεν είναι άλλη από την ειρήνη.

Τα «Λόγια των Τοίχων», τα σπάνια αυτά θραύσματα κειμένων ή ποιημάτων, εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου «Μυστήρια σε κοινή θέα», μια σειράς καλλιτεχνικών δράσεων διάχυσης της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στον δημόσιο χώρο, που καλεί τους κατοίκους και τους περαστικούς της Ελευσίνας να περιηγηθούν στην πόλη και να μυηθούν κάθε φορά σε ανεπανάληπτα καλλιτεχνικά γεγονότα. Εμφανίστηκαν στην πρώτη τους έκδοση την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας στην πλειονότητά τους κείμενα που αναφέρονταν στην ίδια την Ελευσίνα, χρονολογούμενα από τον 4ο αι. π.Χ μέχρι σήμερα.

Κάθε δράση της αστικής αυτής ανάγνωσης ενεργοποιεί και συστήνει διάφορα σημεία της πόλης της Ελευσίνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της ως θεάτρου του εαυτού της. Κι ενώ τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ έχουν μια χρονική συχνότητα, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική θεματική, κάθε δράση τους συνθέτει, τελικά, ένα αυτούσιο έργο. Καθώς η πόλη κρύβει μέσα της τους ποιητές και την ποίηση, μέσα από τα ΛΟΓΙΑ των ΤΟΙΧΩΝ, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, ανοίγει κάποια από αυτά τα κουτιά, όπου φυλάσσονται με φροντίδα και προσοχή ποιήματα ή πολύτιμοι λίθοι· το ίδιο είναι, άλλωστε. Στόχος της δράσης είναι κάποτε, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό επιγραφικό μουσείο ποίησης, μια πιο ανεξίτηλη μορφή γραφής από το φως μιας προβολής, μια «γραμμένη» ποίηση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel