Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ένταση για τα αποτελέσματα των 13ων Αιγ αγώνων κωπηλασίας | Διευκρινήσεις από τον διαιτητή των αγώνων. Επιμένουν οι γονείς
Ένταση για τα αποτελέσματα των 13ων Αιγ αγώνων κωπηλασίας | Διευκρινήσεις από τον διαιτητή των αγώνων. Επιμένουν οι γονείς
25.09.2014 | 14:15

Ένταση για τα αποτελέσματα των 13ων Αιγ αγώνων κωπηλασίας | Διευκρινήσεις από τον διαιτητή των αγώνων. Επιμένουν οι γονείς

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Πέντε ημέρες μετά την διεξαγωγή των 13ων Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων κωπηλασίας στη Λήμνο και η συζήτηση γύρω από την διοργάνωση καλά κρατεί.

Γονείς και συγγενείς δύο αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου, ασκούν κριτική και διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα συγκεκριμένου αγωνίσματος κατά το οποίο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν τα παιδιά τους από την 3η θέση ξαφνικά βρέθηκαν στην 5η.

Ο Fm 100, κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει δέκτης παραπόνων με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα.

Συγγενής αθλητή, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Fm 100, κρατώντας στα χέρια της επιστολή, που απέστειλε και σε εμάς ο κ. Ζούρος, επιχειρηματολογώντας σημείο προς σημείο της επιστολής.

Ο συγγενής του παιδιού εξακολουθεί με ένταση να υποστηρίζει ότι ο νέος και αθλητής του Ν.Ο.Λ αδικήθηκε σε αυτούς τους αγώνες.

Η επιστολή του κ. Ζούρου αναφέρει:

«ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ. . . συνέχεια

Διάβασα μερικά πικρόχολα, άκαιρα και, πολύ φοβούμαι, κατευθυνόμενα σχόλια για τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες κωπηλασίας που διεξήχθησαν στην Μύρινα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και θα σας παρακαλούσα, αν διαθέτετε χώρο να δημοσιεύσετε την παρούσα μου προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Εξηγούμαι από την αρχή ότι οι παρακάτω διευκρινήσεις δεν έχουν καμιά σχέση με απάντηση του προέδρου της αγωνοδίκου επιτροπής των αγώνων [που ήμουν εγώ], απλά γιατί βάσει του κανονισμού η αγωνόδικος λύεται μετά τον τερματισμό του τελευταίου αγωνίσματος του προγράμματος. Ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκάστοτε πρόεδρος της αγωνοδίκου επιτροπής κάθε διοργάνωσης αγώνων σε παροχή διευκρινήσεων ή απαντήσεως εκ των υστέρων.

Έτσι, η παρούσα μου είναι μια προσωπική πρωτοβουλία παροχής κάποιων πραγματικών περιστατικών και δεδομένων όχι ως διαιτητή αλλά  φιλικά προς φίλους, γιατί καλό είναι να ακούγεται πάντοτε και μια φωνή ήρεμη από κάποιον λίγο πιο κοντά στα πράγματα. Αν εν τέλει κάποιος ή κάποιοι θα ήθελαν μερικά μαθήματα διαιτησίας κωπηλασίας, ευχαρίστως είμαι στη διάθεσή τους, δεδομένου ότι συχνά  μας καλούν και μεταβαίνουμε σε ναυτικούς ομίλους όπου παρέχουμε αφιλοκερδώς μαθήματα διαιτησίας, κυρίως σε αθλητές κωπηλασίας, αλλά και σε ενήλικες. 

ΔΥΟ λόγια μόνο θα ήθελα να γράψω, έτσι για γνωριμία, μια που κανείς σχεδόν στο νησί μας δεν γνωρίζει την ενασχόλησή μου και τις ιδιότητές μου στο άθλημα της κωπηλασίας, όντας, εκ φύσεως, άνθρωπος υπερβολικά χαμηλών τόνων. Οταν, λοιπόν, φύγαμε οικογενειακά από το νησί για την Θεσσαλονίκη, εκεί, σαν νησιώτης 15 χρονών που ήμουν τότε, το 1960, «κόλλησα» [πού αλλού;] στον Ναυτικό ΄Ομιλο Θεσσαλονίκης [Ν.Ο.Θ.].

΄Εκανα αρχικά κωπηλασία σε δίκωπο ή σε τετράκωπο γιόλ ντε μερ [οι εξωσκάλμιες-αουτρίγκερ λέμβοι δεν είχαν κυκλοφορήσει τότε] και όταν λίγο μεγάλωσα έκανα ιστιοπλοΐα, με σκάφη Λάϊτνινγ με όχι μεγάλες περγαμηνές είναι αλήθεια γιατί εργαζόμουν το πρωί και πήγαινα στο Β΄ Νυκτερινό Γυμνάσιο το βράδυ και το 1963 μπήκα με το πρώτο στη Νομική Σχολή. Παράλληλα στα γήπεδα τένις του Ν.Ο.Θ. ασκούμασταν ανελλιπώς και εξακολουθώ να ασκούμαι μέχρι τώρα, όπως και με την ιστιοπλοΐα, αφού διαθέτουμε στην Λήμνο τρία σκάφη της Ολυμπιακής κατηγορίας Laser .

Το 1972 που απολύθηκα από τον στρατό άρχισα να ασχολούμαι με τα διοικητικά πράγματα του Ν.Ο.Θ., μέχρι το έτος 2000 όταν αρχίσαμε να κατασκευάζουμε το σπίτι μας στην Μύρινα και δεν είχα  πλέον χρόνο ελεύθερο. Πέρασα από τις θέσεις του εφόρου κωπηλασίας πολλές φορές, του εφόρου τέννις, του ειδικού και του γενικού γραμματέα. Το 1972 με εξετάσεις μπήκα στο σώμα Διαιτησίας και εξακολουθώ να ανήκω εκεί μέχρι σήμερα, ήγουν 42 συναπτά χρόνια. Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας έλαβα μέρος με αυτή την ιδιότητα. Το 1992 εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.  

Οι συνάδελφοί μου διαιτητές με εξέλεξαν και η Κωπηλατική Ομοσπονδία με αποδέχθηκε ως πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας [Κ.Ε.Δ.]  και αυτή είναι η ιδιότητά μου σήμερα παρά το ότι, από το 2011 που έλαβα την σύνταξή μου από το Ταμείο Νομικών, διαμένουμε πλέον στην Μύρινα μόνιμα. ΄Ομως νομίζω ότι αν θέλει κανείς «να προσφέρει», μπορεί να το κάνει όπου κι΄ αν είναι.

Διάβασα λοιπόν σχόλια και παράπονα για το αγώνισμα του διπλού σκιφ των παίδων. Το φύλλο αγώνα που συμπλήρωσα και παρέδωσα αμέσως στον οργανωτή Ν.Ο.Λ., έχει την εξής κατάταξη: 1η Ν.Ο. Λήμνου [Ν.Ο.Λ.], 2η Ν.Ο. Μυτιλήνης [Ν.Ο.Μ.], 3η Ν.Ο. Ρόδου [Ν.Ο.Ρ.], 4η Ν.Ο.Μ., 5η Ν.Ο.Λ., 6η Ν.Ο.Μ. και 7η Ν.Ο.Ρ.  Τα παράπονα αφορούσαν την κατάταξη μεταξύ 3ης και 5ης θέσης, ότι δηλαδή ο Ν.Ο.Λ. έπρεπε να καταταγεί στην 3η θέση και ο Ν.Ο.Ρ. στην 5η θέση.  Και ότι γι αυτή την απόφασή μας είχαμε συμφέρον, ότι από λάθος το κατατάξαμε στην 5η αντί στην 3η θέση, ότι είναι λάθος του διαιτητή, ότι είναι θλιβερό και τραγικό συνάμα να αδικούνται τα παιδιά, ότι το ατόπημα ήταν σκόπιμο κ.τ.τ. Μάλιστα είδα και ένα φιλμάκι.

Λοιπόν τα δικά μου προσωπικά σχόλια είναι τα εξής: Λάθος αποκλείεται να έγινε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σπάνια, πολύ σπάνια δεν γίνονται λάθη. Γι΄ αυτό υπάρχει το φώτο-φίνις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Όταν έχουμε ως διαιτητές αμφιβολίες, τότε και μόνο τότε ανατρέχουμε στο φώτο-φίνις, αλλά πάντα υπερισχύει η απόφαση των διαιτητών.

Και, φυσικά, αυτό γίνεται όταν «πέφτουν στο νήμα» πολλές λέμβοι, όταν έχουμε δηλαδή ταυτόχρονη άφιξη. Στην προκειμένη περίπτωση, παρά το ότι στο συγκεκριμένο αγώνισμα συμμετείχαν επτά λέμβοι, είχαν μεταξύ τους οι πρώτες τουλάχιστον μισό και πλέον μήκος λέμβου διαφορά και οι τελευταίες πάνω από 1 μέχρι 3 μήκη διαφορά άφιξης [ως «μήκος» εννοείται το μήκος μιας λέμβου].

Πέραν αυτού, οι λέμβοι έχουν μπροστά στο μπαλάκι τους έναν αριθμό και ο διαιτητής δεν εκφωνεί τη στιγμή της άφιξης τον όμιλο της λέμβου αλλά τον αριθμό της που βλέπει να περνά από το νήμα του τερματισμού. ΄Υστερα είναι η ώρα της συντάξεως του φύλλου του αγώνα. Για περισσότερη σιγουριά, σχεδόν πάντα βλέπει με τα κιάλια τον αριθμό πριν από την άφιξη της λέμβου στο νήμα του σκοπεύτρου,  οπότε και αποκλείεται ένα λάθος. Λάθος στον αριθμό της λέμβου αποκλείεται γιατί ο αφέτης που δίδει την εκκίνηση κάνει έλεγχο και τοποθετεί αυτές με την σειρά που έχουν στο φύλλο του αγώνα, το οποίο συμβουλεύεται σε κάθε αγώνισμα.

Στην προκειμένη περίπτωση, να είδα Νο 5 και αναφώνησα στην γραμματέα 3,  ή η γραμματέας  να άκουσε 5 και να έγραψε 3, είναι απίθανα αυτά, γιατί σε όλα τα αγωνίσματα χρησιμοποιούσα και τα κιάλια μου, ακόμα και για κοντινές λέμβους, που τερμάτιζαν δηλαδή μπροστά μας. Εξάλλου, λάθη γίνονται σπάνια σε κατάταξη με ταυτόχρονη άφιξη στο νήμα αλλά μία θέση μπρος – μία θέση πίσω, δηλαδή αντί 2ος έγινε 3ος ή αντί 4ος έγινε 5ος κ.λ.π., ενώ εδώ μας λένε ότι έχουμε δύο θέσεις διαφορά, επομένως είναι πολύ απίθανο το λάθος.

Ούτε εγώ, αλλά ούτε και η διαιτητής του συγκεκριμένου αγωνίσματος ακούσαμε παράπονα από τα παιδιά του διπλού σκιφ, ούτε υπόβαλαν ένσταση όπως ορίζει ο κανονισμός, με ανάταση του χεριού από το πλήρωμα και γραπτώς μέσα σε μία ώρα από τον εκπρόσωπο του σωματείου.

Αν προσέξει κανείς, θα αντιληφθεί ότι ο διαιτητής δεν εγκαταλείπει τις λέμβους μόλις τερματίσει και η τελευταία, αλλά παραμένει στο χώρο του τερματισμού για λίγο, ώστε να σιγουρευτεί ότι υπάρχει ένσταση και αν όχι τότε μόνο αποχωρεί για το επόμενο αγώνισμα.  Στην προκειμένη περίπτωση ο εκφωνητής εκφώνησε την κατάταξη στο συγκεκριμένο αγώνισμα  από το φύλλο αγώνα αμέσως μετά τον τερματισμό, αλλά ουδείς εμφανίσθηκε παραπονούμενος, ούτε και με ένσταση γραπτή, όπως ορίζει ο κανονισμός. Ούτε από τον Ν.Ο.Λ., ούτε από αθλητή. Αν είχε διαφορετική γνώμη κάποιος για την κατάταξη είχε αρκετό χρόνο να διαμαρτυρηθεί.

Η αγωνόδικος επιτροπή και το εκτελεστικό γραφείο της ήταν ακόμη συγκροτημένα και θα λάβαινε απόφαση. Και να μη γράφει κάποιος ανεύθυνα ότι δήθεν έλαβε γνώση του αποτελέσματος του αγωνίσματος όταν γινόταν η απονομή και ότι δήθεν τότε η διαιτησία είχε αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Με βάσει όλα τα φύλλα των αγώνων, το αγώνισμα του διπλού σκιφ των παίδων διεξάχθηκε ώρα 15.50΄ τερματίσθηκε ώρα 15.55΄  το τελευταίο αγώνισμα  του σκιφ των εφήβων διεξάχθηκε ώρα  17.15 και η αγωνόδικος επιτροπή αναχώρησε για το αεροδρόμιο ώρα 18.10΄αφού παρέλαβε το αναμνηστικό δώρο του Υπουργείου Αιγαίου.

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ πέρασαν κοντά δύο ώρες και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά. . . το λάθος έγινε αντιληπτό κατά την ώρα της απονομής. ΄Ελεος για να μη γράψω ντροπή. Και απορώ: μήπως είναι κατευθυνόμενη η «διαμαρτυρία» για τον άξιο και ακούραστο όχι Λημνιό πρόεδρο του Ν.Ο.Λ. κ. Γιάννη Λυτσάκη; ή μήπως για εμένα;

Είδα ένα μικρό φιλμάκι από τους αγώνες, δεν γνωρίζω ποίος είναι ο παραγωγός, δεν φαίνεται όμως σ΄ αυτό ποίο αγώνισμα αφορά [διεξήχθησαν πολλά διπλά σκιφ] δεν φαίνονται όλα και τα επτά σκάφη [αν πρόκειται για το αγώνισμα του διπλού σκιφ παίδων] και κυρίως δεν φαίνεται το νήμα του σκόπευτρου, δεν φαίνεται η λέμβος της πρώτης διαδρομής, δεν φαίνονται οι σημαδούρες του τερματισμού και δεν προκύπτει η θέση από την οποία λήφθηκε [τραβήχθηκε] το φιλμάκι.

΄Ολα αυτά τα στοιχεία είναι πάρα πολύ σπουδαία για να βγάλει κάποιος απόφαση για τη σειρά τερματισμού. Μισό, όχι ολόκληρο, μέτρο δεξιά ή αριστερά από το νήμα του σκόπευτρου, αλλοιώνει σίγουρα και ανεπανόρθωτα το αποτέλεσμα. Η λέμβος της πρώτης διαδρομής, δηλαδή στη θέση Νο 1 [κοντά στην άμμο] ήταν ο Ν.Ο.Ρ. και δεν φαίνεται στο φίλμ, πέρασε έτσι απαρατήρητη η λέμβος από τον κύριο παραγωγό του φίλμ, αλλά όχι απαρατήρητη από τον διαιτητή που «βλέπει» το νήμα του σκόπευτρου φυσικά,  ο οποίος και την κατέταξε.

Τέλος, γράφτηκαν και σχόλια σε βάρος του προέδρου του Ν.Ο.Λ. ή σε βάρος της διαιτησίας, δεν είναι ξεκάθαρο, για δήθεν υπάρχοντα «συμφέροντα». Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάποιος είχε συμφέρον να καταταχθεί στην τρίτη θέση ο Ν.Ο. Ρόδου αντί του Ν.Ο. Λήμνου. Και ακόμα ότι είναι «θλιβερό και τραγικό να αδικούνται παιδιά με αυτόν τον τρόπο», ότι ήταν «σκόπιμο ατόπημα του κριτή» και άλλα τέτοια άσχετα, κατευθυνόμενα, απίθανα, και  τελείως εξωπραγματικά που θα ήταν υποτιμητικό να ασχοληθεί και να αντικρούσει κάποιος.

Το ίδιο ισχύει και για «το ηθικό των παιδιών» που δήθεν αδικήθηκαν, των παιδιών που βρίσκονται ακόμα στην κατηγορία των «παίδων». Τους παραπέμπω να συμβουλευτούν τον δικό μας παγκόσμιο πρωταθλητή Παναγιώτη Μαγδανή και ας τον ρωτήσουν πόσα σπυριά έβγαλε ο ποπός του, πόσα χρόνια έβαζε το κεφάλι κάτω και πόσα σορτσάκια τρύπησε πάνω στα καρέλα των λέμβων για να κερδίσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τέλος, τί να γράψει κανείς για τον κ. Λυτσάκη που κρατά ζωντανό και με επιτυχίες τον Ν.ΛΟ.Λ. [και όχι μόνο τον ΝΟΛ] εδώ και πάνω από 20 χρόνια...

Δυστυχώς, όσο μερικοί γονείς είναι «ήρωες» βγάζοντας πρωταθλητές, άλλο τόσο είναι μερικοί [πολλοί, δυστυχώς] που κάνουν ζημιά στα ίδια τα παιδιά τους».

Μετά τη συνομιλία που είχε ο Fm 100 με τους γονείς του αθλητή, φαίνεται πως η επιστολή του κ. Ζούρου δεν λειτούργησε πυροσβεστικά, καθώς η τελευταία παράγραφος του κειμένου μάλλον πυροδότησε ακόμη περισσότερο την σημερινή αντίδραση των συγγενών, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνη στον κ. Ζούρο για αλλοίωση αποτελέσματος.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «όλοι είδαν το σκάφος του Ν.Ο.Λ να τερματίζει 3ο. Επίσης όλοι είδαμε ότι στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν εμφανής η έκπληξη της ομάδας της Ρόδου όταν άκουσαν τη θέση κατάταξης τους καθώς γνώριζαν πως δεν είχαν επιτύχει τη συγκεκριμένη θέση». 

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018