Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ξεκίνησε το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στη Λήμνο

banner roots

Ξεκίνησε το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στη Λήμνο
09.05.2014 | 09:56

Ξεκίνησε το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στη Λήμνο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Χωρίς ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, ξεκίνησε χθες το βράδυ το αντιφασιστικό Φεστιβάλ στη Μύρινα, το οποίο πραγματοποιείται από τον Ο.Ε.Π.Α. Λήμνου, σε συνεργασία με το πολιτιστικό περιοδικό www.Independent.gr το οποίο έχει έδρα την Πάτρα και το φοιτητικό σύλλογο «Νέα Πνοή».

Στόχος του Φεστιβάλ η ανάδειξη των ιδεών της κοινωνικής ισονομίας ενάντια σε κάθε έκφανση ρατσισμού, και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγαθά που βάλλονται στις μέρες μας.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε εχθές και θα διαρκέσει έως τις10 Μαΐου στη Μύρινα, στο λιμάνι έξω από το Δημαρχείο από τις 7:30 το απόγευμα έως τις 10:30 το βράδυ.

Ταυτοχρόνως, κατά τη διάρκεια του, στο χώρο θα φιλοξενείται Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ως Σύγχρονος Προμηθέας» με πορτρέτα του Τσε Γκεβάρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εχθές, αλλά τελικά αναβλήθηκαν. Εχθές το βράδυ, ακριβώς μπροστά από το Δημαρχείο και στα πλαίσια του Φεστιβάλ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Πουλιά στο Βάλτο», της Αλίντα Δημητρίου, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες της Αντίστασης.Από μαρτυρίες 40 γυναικών κατανοούμε τη σημαντική συμβολή τους στον αντιναζιστικό αγώνα.

«Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά της γυναίκας καθώς και στις συνέπειες που υπέστη κατά την Αντίσταση και την περίοδο της Κατοχής 1941-1944. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή.Δεν εστιάζει όμως στην ιστορική περιγραφή αλλά στην αποκάλυψη –μέσα από μνήμες, βιώματα ή και ψυχολογικά τραύματα– μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι έχουν να κάνουν μόνο με τους άνδρες».

Σήμερα Παρασκευή 9 Μαΐου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας του 2009 Η Ζωή στους βράχους. "Η Ζωή στους βράχους" που αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας της «Πουλιά στο βάλτο», παρακολουθεί τη ζωή 33 γυναικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Κάποιες οδηγήθηκαν στον Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν σε ισόβια, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν. Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: Γιατί πήγαν στο βουνό. Τις συνθήκες διαβίωσης. Πώς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που στάλθηκαν στην εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος. Ανάμεσα σε άλλα, περιγράφουν: Στη Χίο και το Τρίκερι: Τις συνθήκες σκληρής διαβίωσης. Ώρα προβολής της ταινίας 8 το βράδυ.

 
Φωτό: Ανθή Φακιριάδου
 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel