Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Εντάχθηκαν τα έργα του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)»

the roots web banners 06

Εντάχθηκαν τα έργα του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)»
15.04.2014 | 10:38

Εντάχθηκαν τα έργα του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Εντάχθηκαν για χρηματοδότηση τα έργα του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)» για τη Λήμνο, στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Εχθές, το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν σαν έκτακτα θέματα οι αποδοχές των πιστώσεων του κάθε έργου.

Το ΟΣΑΠΥ έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών πληροφόρησης, πολιτισμού και αναψυχής, μέσα από το οποίο ο επισκέπτης αλλά και ο κάτοικος του νησιού θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να εμβαθύνει στην ιστορία του τόπου, να ανακαλύψει τοποθεσίες και ιστορικά στοιχεία και γενικά να έρθει σε επαφή με τον τόπο, τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία του και το φυσικό περιβάλλον του.

Ειδικότερα τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι:

  • Ανάπλαση Χερσαίας ζώνης και παραλιακού μετώπου Μούδρου.

Οι επεμβάσεις αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της παραλιακής ζώνης του Μούδρου στον οποίο σήμερα βρίσκεται το γήπεδο. Στόχος της παρέμβασης είναι η ανάπλαση - ανάδειξη της περιοχής, με χώρους πρασίνου υπαίθριας αναψυχής - χώρους εκθέσεων - δημιουργία μικρού υπαίθριου θεάτρου - υπαίθριου μουσείου της περίοδο του 1912-1922.

  • Κέντρο ενημέρωσης ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου.

Στο Μούδρο, στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου θα λειτουργήσει το Κέντρο ενημέρωσης ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης με στόχο την ιστορική αφήγηση για τη στρατηγική σημασία του κόλπου του Μούδρου και τη σύνδεσή του με τα μεγάλα ιστορικά ελληνικά και διεθνή γεγονότα.

  • Κέντρο ενημέρωσης/υποδοχής επισκεπτών ιστορικού τουρισμού Πορτιανού Λήμνου.

Στο Πορτιανού, στο παλιό Δημοτικό σχολείο δημιουργείται ένα κέντρο προβολής, ιστορικής και περιβαλλοντικής γνωριμίας και επισκέψεων της ευρύτερης περιοχής και της χερσονήσου της Πούντα, που είναι συνδεδεμένη με τον παγκόσμιο πόλεμο, τους Ρώσους πρόσφυγες και την παραμονή των συμμαχικών δυνάμεων.

  • Αναβάθμιση Λαογραφικής Συλλογής Πορτιανού Λήμνου

Η αναβάθμιση του λαογραφικής συλλογής Πορτιανού έχει ως στόχο την περαιτέρω προσέλκυση επισκεπτών. Με το έργο θα γίνει επιστημονική τεκμηρίωση της υπάρχουσας πλούσιας συλλογής της μόνιμης έκθεσης, θα δημιουργηθούν χώροι υποδοχής και πληροφόρησης των επισκεπτών, θα παρουσιαστούν οι θεματικές ενότητες με σύγχρονο και εύληπτο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα το κτίριο που στεγάζει τη συλλογή θα αναβαθμιστεί μηχανολογικά ώστε να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

  • Κέντρο ενημέρωσης Ρουσσοπουλίου - Εκθεσιακός χώρος απολιθωμάτων & συλλογής αγροτικής κληρονομιάς της Λήμνου

Στο κέντρο ενημέρωσης Ρουσσοπουλίου στο παλιό Δημοτικό σχολείο θα παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία του νησιού και η ιστορία της αγροτικής παραγωγής. Η γεωλογική σημασία του νησιού με το απολιθωμένο δάσος, τα ενεργά ρήγματα, τις θερμές πηγές και τη Λημνία γη αποδίδεται ολοκληρωμένα μέσα από κείμενα, εποπτικό υλικό και εκθέματα. Παράλληλα σε διακριτή ενότητα γίνεται αναδρομή στην ιστορία της αγροτικής παραγωγής του νησιού με παρουσίαση των διαδικασιών παράγωγής των τοπικών προϊόντων.

  • Ανάδειξη και λειτουργία ανεμόμυλων του οικισμού Κοντιά

Το έργο θα υλοποιηθεί στο λόφο του Αγίου Αθανασίου και περιλαμβάνει την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου καθώς και την εσωτερική διευθέτηση των δύο πετρόκτιστων ανεμόμυλων, με σκοπό να επιδεικνύεται ο τρόπος λειτουργίας τους, προβάλλοντας παράλληλα τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του αγροτικού πληθυσμού.

  • Ανάπλαση χώρων αναψυχής στο δασάκι στο Μεγάλο Φαναράκι και στο αλσύλλιο Κέρους Λήμνου

Το έργο «Ανάπλαση χώρων Αναψυχής στο δασάκι στο μεγάλο Φαναράκι και στο Αλσύλλιο Κέρους Λήμνου» αφορά στην αξιοποίηση και στη διαμόρφωση κατάλληλων ελεύθερων χώρων για υποδοχή και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία βασικών υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης. Την ειδική σήμανση με κανόνες λειτουργίας και χρήσεις των υποδομών, τις βασικές λειτουργικές υποδομές (παροχή νερού, κάδοι απορριμμάτων, φωτισμός, τουαλέτες), την διαμόρφωση χώρων πικ-νικ ( με ξύλινες πέργκολες, ξύλινα κιόσκια, παγκάκια και τραπεζόπαγκους) και φυσικής σκίασης.

Αναλυτικότερα τα έργα με τους προϋπολογισμούς τους:

 

 

ΟΣΑΠΥ

 

 

Α/Α

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

 

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1

Ανάπλαση Χερσαίας ζώνης και παραλιακού μετώπου Μούδρου

1.230.400,00

2

Κέντρο ενημέρωσης ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου

144.202,00

3

Κέντρο ενημέρωσης Ρουσσοπουλίου - Εκθεσιακός χώρος απολιθωμάτων & συλλογής αγροτικής κληρονομιάς της Λήμνου

401.488,24

4

Κέντροενημέρωσης/υποδοχής επισκεπτών ιστορικού τουρισμού Πορτιανού Λήμνο

638.361,60

5

Αναβάθμιση Λαογραφικής Συλλογής Πορτιανού Λήμνου

127.858,00

6

Ανάδειξη και λειτουργία ανεμόμυλων του οικισμού Κοντιά

168.011,00

7

Ανάπλαση χώρων αναψυχής στο δασάκι στο Μεγάλο Φαναράκι και στο αλσύλλιο Κέρους Λήμνου

223.330,76

ΣΥΝΟΛΟ

2.933.651,60 €

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel