Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τουρκία: «Βγάζουμε το υδρογραφικό Τσεσμέ απέναντι από την Λήμνο» | Επαναφέρουν το θέμα «EGAYDAAK»: «Μας ανήκουν 176 νησιά & βραχονησίδες»

banner roots

Τουρκία: «Βγάζουμε το υδρογραφικό Τσεσμέ απέναντι από την Λήμνο» | Επαναφέρουν το θέμα «EGAYDAAK»: «Μας ανήκουν 176 νησιά & βραχονησίδες»
17.09.2022 | 06:23

Τουρκία: «Βγάζουμε το υδρογραφικό Τσεσμέ απέναντι από την Λήμνο» | Επαναφέρουν το θέμα «EGAYDAAK»: «Μας ανήκουν 176 νησιά & βραχονησίδες»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ πάντα, η Άγκυρα από σήμερα και μέχρι την 1η Οκτωβρίου, βγάζει το υδρογραφικό Τσεσμέ απέναντι από την Λήμνο.

Συγκεκριμένα με την NAVTEX TURNHOS N/W : 

0880/22 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, η Τουρκία στέλνει για το εν λόγω χρονικό διάστημα το ερευνητικό του τουρκικού στόλου Τσεσμέ, σε περιοχή που δεσμεύτηκε ανατολικά της Λήμνου.

Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν: ”Ας δούμε ποιες επιθέσεις θα διαπράξει παράνομα η Ελλάδα (που παρενόχλησε επίσης παράνομα το TCG Çeşme στις 23 Φεβρουαρίου 2021)”

Τι αναφέρουν για το «EGAYDAAK»

”Αφήστε αυτά τα γελοία νούμερα. Ο αριθμός των νησιών και βραχονησίδων που μας ανήκουν σήμερα είναι 176”!

Το σχέδιο της Άγκυρας

Η γειτονική χώρα, έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το κωδικό όνομα EGAYDAAK άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες». («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar»).

Με λίγα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί όλο το Αιγαίο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία που είναι κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών.

Οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.

 Πηγή: directus.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel