Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γιάννης Μπουρνούς για σύνδεση Σμύρνης-Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης: "Οι πολύπλευρες πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα"

banner roots

Γιάννης Μπουρνούς για σύνδεση Σμύρνης-Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης: "Οι πολύπλευρες πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα"
28.06.2022 | 20:17

Γιάννης Μπουρνούς για σύνδεση Σμύρνης-Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης: "Οι πολύπλευρες πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα"

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Η δήλωση του Βουλευτή Ν. Λέσβου, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι την Μυτιλήνης:  

Την 1η Απριλίου 2022, σε ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, ζήτησα την συμπερίληψη της Λέσβου στο επικείμενο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σμύρνη.
 
Στην ερώτηση τόνισα ότι η τακτική και απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ορθώς θεωρείται ισχυρός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
 
Επιπλέον, είχα επισημάνει ότι η συμπερίληψη της Λέσβου ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο αυτό μπορεί να καταστεί καταλύτης για ένα πραγματικό άλμα της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και άρα του τοπικού ΑΕΠ του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας και έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αφού θα άνοιγε το δρόμο για μαζικότερη εισροή τουριστών στο νησί μας τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και από την περιοχή της Σμύρνης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού ήταν αποκαρδιωτική και δείγμα παντελούς αδιαφορίας, αφού δήλωσε αναρμόδιος και επί της ουσίας μάς παρέπεμψε αποκλειστικά στην ακτοπλοϊκή εταιρία που ανέλαβε τη γραμμή. Δεν το βάλαμε κάτω και ακολούθησε νέα παρέμβαση για το ζήτημα. 
 
Με ιδιαίτερη, λοιπόν, ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε χθες την ένταξη του λιμένα Μυτιλήνης ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, αλλά και την αυτόνομη σύνδεση Λέσβου-Λήμνου-Θεσσαλονίκης με εβδομαδιαίο δρομολόγιο ταχυπλόου άλλης εταιρίας, που ξεκινά στις 19 Ιουλίου. Προβληματισμό, βέβαια, για τη δεύτερη σύνδεση μάς προκαλεί η ανακοίνωση περί ναύλου που θα ξεκινά από τα 70 ευρώ, που έρχεται ως συνέχεια των υπέρογκων αυξήσεων των υπολοίπων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, εξαιτίας της ασυδοσίας των ναυτιλιακών εταιριών και της κυβερνητικής αδιαφορίας. 
 
Μπράβο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Λέσβου και τον Πρόεδρό του, κ. Βαγγέλη Μυρσινιά, που επέμεινε κι αυτός κόντρα στις αντιξοότητες και πίεσε διακριτικά και μεθοδικά για τη σύνδεση Σμύρνης - Λέσβου - Θεσσαλονίκης.
 
Οι πολύπλευρες πιέσεις φέρνουν αποτελέσματα.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ  

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Να συμπεριληφθεί η Λέσβος στην προαναγγελθείσα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης»

Η τακτική και απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ορθώς θεωρείται ισχυρός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής
οικονομίας.

Η δυσλειτουργική και ενίοτε ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη έχει διαχρονικά στερήσει κάθε δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών ενώ αποκλείει, αδικαιολόγητα, την ευκολότερη πρόσβαση από και προς την
ηπειρωτική χώρα.
 
Ομοίως, κομβικό ρόλο διαδραματίζει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία.
 
Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όμως, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούσαν την τουριστική μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησαν για δύο χρόνια, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη τουριστική δραστηριότητα και προκαλώντας σημαντικά προβλήματα
ρευστότητας στις τοπικές επιχειρήσεις.
 
Στη Λέσβο συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια η ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τη Σμύρνη, πέραν των υπαρκτών συνδέσεων με τους τουρκικούς λιμένες Αϊβαλίου και Κιουτσουκουγιού, συζήτηση που έχει μάλιστα αναζωπυρωθεί, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα ακόμα μιας Πύλης Σένγκεν,
αυτής στο λιμάνι του Πλωμαρίου.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κατσαφάδου,
προαναγγέλθηκε η έναρξη ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης τον προσεχή Ιούνιο, ενώ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του εγχειρήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
 
Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν - και συγκεκριμένα το 2016 – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε σθεναρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης – Σμύρνης στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης νέων δρομολογίων, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας, που αποτράπηκε, όμως, εξαιτίας της ρευστής, τότε, πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα.
 
Δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι από το νέο σχεδιασμό απουσιάζει αδικαιολόγητα η Λέσβος, εντείνοντας τον αποκλεισμό της από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και τουριστικής ανάπτυξης εν όψει θερινής περιόδου. Ο ως άνω ακατανόητος αποκλεισμός απαξιώνει, επίσης, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Λέσβου να διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες για τους επισκέπτες – παραθεριστές της φετινής χρονιάς.
 
Η συμπερίληψη της Λέσβου ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο Σμύρνη - Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί καταλύτης για ένα πραγματικό άλμα της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και άρα του τοπικού ΑΕΠ του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας και έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 
Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του δρομολογίου, με την προσθήκη επιβατών και οχημάτων με αφετηρία ή προορισμό τη Λέσβο (Ελλήνων, Τούρκων και Βαλκάνιων τουριστών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στρατιωτικών προερχόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα, Ελλήνων και Τούρκων επαγγελματιών, φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα κλπ).
 
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης
Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και πότε πρόκειται να υλοποιηθεί;

2. Προτίθεται να συμπεριλάβει τη Λέσβο στον ως άνω σχεδιασμό;
 
Ο ερωτών βουλευτής
Μπουρνούς Ιωάννης
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 4326/01-04-2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ι. Μπουρνού».
 
Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση γνωρίζεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις θαλάσσιες ενδομεταφορές στη χώρα μας καθορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3577/92 και τον v. 2932/2001 (Α΄ 145). Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο αυτό προβαίνει στην αξιολόγηση των αιτημάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών και την εξασφάλιση επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης προς εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και της διασφάλισης της επάρκειας αγαθών προκειμένου οι πολίτες να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω επαρκούς και ασφαλούς μετακίνησης.
 
Το εθνικό ακτοπλοϊκό τμήμα από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη, κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο εξυπηρετείται μέσω σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, με το επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΜΥΚΟΝΟΣ» Ν.Π. 10882, για τη δρομολογιακή γραμμή α) Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο και β) Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-ΧίοςΒαθύ Σάμου και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ’ όλη τη δρομολογιακή περίοδο πλην της περιόδου που εκτελείται το θερινό δρομολόγιο.
 
Πέραν τούτου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραδοσιακά ενθαρρύνει τις διεθνείς θαλάσσιες συνδέσεις με όμορες χώρες, στη βάση συγκεκριμένου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με στόχο τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου, την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της χώρας μας και του τουρισμού. Η επικράτηση συνθηκών ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού αποτελούν διαχρονικά βασικές επιλογές της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής, που υπαγορεύονται από τη διεθνή δραστηριοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας. Τούτο επιτυγχάνεται σε διμερές επίπεδο δια των Διμερών Ναυτιλιακών Συμφωνιών που συνάπτει η χώρα μας με τρίτες χώρες.
 
Στη βάση των ανωτέρω θεωρήσεων καθώς και της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον ν. 2900/2001 (Α’ 75), αντιμετωπίζεται θετικά και η πρόθεση εγκαθίδρυσης διεθνούς θαλάσσιας γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η οποία ως διεθνής γραμμή δεν υπόκειται σε υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας αλλά σε αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τόσο ως προς το χρόνο της σύνδεσης όσο και ως προς τους αφετήριους και τερματικούς λιμένες (ελληνικό και αλλοδαπό).
 
Ως προς την προσθήκη της νήσου Λέσβου ως ενδιάμεσου λιμένα στο σχεδιασμό της διεθνούς θαλάσσιας γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, σημειώνεται ότι υπό το πρίσμα των θαλασσίων ενδομεταφορών δυνάμει του ν. 2932/2001, βάσει επιχειρηματικής πρωτοβουλίας δύναται να δρομολογηθεί πλοίο στο εθνικό ακτοπλοϊκό τμήμα του παραπάνω σχεδιασμού.
 
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel