Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η «Νίκη για τη Λήμνο» για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

banner roots

Η «Νίκη για τη Λήμνο» για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
01.07.2021 | 20:58

Η «Νίκη για τη Λήμνο» για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωσε εξέδωσε η παράταξη «Νίκη για τη Λήμνο» με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Την 30-06-2021, ημέρα Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη "ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ" εκφραζόμενη δια της επικεφαλής της κας Ελεονώρας Γεώργα, τοποθετήθηκε συνοπτικά ως ακολούθως:

1) Το ζήτημα που απασχόλησε τον τόπο μας τις τελευταίες ημέρες, το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν εξελισσόμενο έλαβε διαστάσεις τόσο εσωτερικά όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προφανώς και πρόκειται για μια δύσκολη συνθήκη, η οποία εύλογα προξένησε ανησυχία σε όλους και ιδιαίτερα στους δραστηριοποιούμενους στους κλάδους της αλιείας, του τουρισμού και της εστίασης. Η αβεβαιότητα αυτή και η σύγχυση επιτάθηκε από την έλλειψη επίσημης, έγκαιρης ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή, γεγονός που άφησε περιθώρια για πλήθος σεναρίων που κυκλοφόρησαν για το θέμα. Η κα Γεώργα αναφέρθηκε και σε εφημερίδα που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Από το Μαρμαρά έφθασε η θαλάσσια βλέννα στη Λήμνο" συνοδευόμενο από φωτογραφία που αποτυπώνει αλιευτικό καταφύγιο σκαφών με εκτεταμένο το φαινόμενο της βλέννας σε περιοχή άγνωστη και πάντως όχι της Λήμνου. Η φωτογραφία αυτή κάτω από το συγκεκριμένο τίτλο δημιουργεί αυτομάτως την εντύπωση στο μέσο αναγνώστη ότι πρόκειται για αλιευτικό καταφύγιο του νησιού μας. Προτάθηκε στο Δήμαρχο να αποστείλει άμεσα επιστολή αιτούμενος από την εφημερίδα να προβεί σε σχετική διορθωτική δήλωση η οποία και να καταχωρηθεί σε εμφανή στήλη .

2) Στη συνέχεια έγινε για μία ακόμη φορά αναφορά στην αναγκαιότητα αποκατάστασης των φθορών στους μύλους του Κοντιά. Από πέρυσι ως παράταξη επανειλημμένως επισημάνθηκε η κατάσταση των μύλων και επανειλημμένως λάβαμε τη διαβεβαίωση από το Δήμαρχο ότι το έργο θα προχωρήσει. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν σκαλωσιές χωρίς ωστόσο να υπάρξει έναρξη του έργου. Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Κοντιατινών, με επιστολή του προ ημερών έκανε γνωστό στη δημοτική αρχή ότι μέλη του-ειδικοί αρχιτέκτονες (κοι Κουνενής και Μπουγαδέλλης), δύνανται να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην υλοποίηση του έργου. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος μετακύλισε την ευθύνη του στον εργολάβο. Είναι πρωταρχική υποχρέωση της δημοτικής αρχής η προστασία της δημοτικής περιουσίας και η ανάδειξη κάθε πολιτιστικού σημείου του τόπου.

3) Η κα Γεώργα αναφέρθηκε στη λειτουργία των μουσείων και των άλλων χώρων πολιτισμού του Δήμου. Δεν έχουν καταρτιστεί έγκαιρα συμβάσεις έργου με αποτέλεσμα να μην έχουν αναλάβει καθήκοντα στα μουσεία μας οι υπεύθυνοι. Έφερε ως παράδειγμα το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη, τη λειτουργία του οποίου εξυπηρέτησε εν τοις πράγμασι, χωρίς να είναι υποχρέωσή του, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Κουντούρης ο οποίος είχε την ευγενή διάθεση να εξυπηρετήσει και να ξεναγήσει πολλά groups επισκεπτών το προηγούμενο διάστημα. Πρότεινε επίσης όπως συσταθεί από τον ΟΕΠΑ μία επιτροπή που θα επιφορτιστεί με το αντικείμενο της αυτοψίας σε όλες τις δομές προς διαπίστωση των αναγκών τους με σκοπό να ιεραρχηθούν απαραίτητες εργασίες. Για παράδειγμα στο Μουσείο της Νέας Κούταλης είναι επιτακτική η ανάγκη ξυλουργικών εργασιών. Τα μουσεία έπρεπε να έχουν τεθεί σε λειτουργία με κατάλληλο υπεύθυνο και με διασφαλισμένα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν την 14-05, ημερομηνία που επίσημα άνοιξαν τις πύλες τους τα Μουσεία της χώρας.

4) Προσέτι, ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό της αντιμετώπισης του αποχετευτικού στους οικισμούς της Ανατολικής Λήμνου. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και τους θερινούς μήνες μεγεθύνεται.

5) Τέθηκε περεταίρω το θέμα μη προσέλευσης αγροτικού ιατρού τις τελευταίες τριάντα ημέρες στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κούταλης, θέμα που σήκωσε επιτακτικά και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθέας κος Κυριαζής. Προτάθηκε να ζητηθεί εγγράφως από το Δήμο η έγκαιρη γνωστοποίηση του προγράμματος επισκέψεων του αγροτικού ιατρού στα χωριά μας καλύπτοντας το σύνολο των χωριών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

6) Σχετικά με την έγκριση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας της Κοινότητας Τσιμανδρίων: Εκφράστηκε η πάγια θέση της παράταξης ότι οι αναπλάσεις των πλατειών αναδεικνύουν την ομορφιά των οικισμών και ρυθμίζουν και την καθημερινότητα των χρηστών, ντόπιων και επισκεπτών. Σημειώθηκε από την κα Γεώργα ότι η προς ψήφιση μελέτη δεν συνοδεύεται από σχετικό προϋπολογισμό ούτε γίνεται γνωστή στο σώμα η πηγή χρηματοδότησης του έργου. Πρότεινε συγκεκριμένα-μετά και από σχετικές εισηγήσεις που είχε από κατοίκους του χωριού- ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα οδού στο βορειοανατολικό τμήμα της πλατείας να ισχύει μόνο για τους θερινούς μήνες (Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο), οπότε και η κίνηση είναι αυξημένη και επιπλέον λαμβάνει χώρα ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα παρακείμενα καταστήματα εστίασης. Το θέμα ψηφίστηκε θετικά και ζητήθηκε να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις στο κείμενο της απόφασης.

7) Tέλος, επισημάνθηκε από το δημοτικό σύμβουλο κο Βασίλειο Κριθαρέλλη το ζήτημα των ραγδαίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών στη Λήμνο και ειδικά σε Κοινότητες απομακρυσμένες από την πρωτεύουσα του νησιού, με χαμηλό πληθυσμό και με ισχνή οικονομική δραστηριότητα. Τόνισε τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί και πρότεινε να σταλεί σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το