Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Μελίχλωρο Λήμνου Στη Νέα Εποχή Του

banner roots

Το Μελίχλωρο Λήμνου Στη Νέα Εποχή Του
22.11.2020 | 18:49

Το Μελίχλωρο Λήμνου Στη Νέα Εποχή Του

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το παραδοσιακό τυρί Μελίχλωρο ή Μελίπαστο Λήμνου ανακηρύχθηκε πρόσφατα Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για την ευτυχή έκβαση μιας προσπάθειας χρόνων στην οποία συμμετείχαν τοπικοί παραγωγοί, αρχές του νησιού, διάφορα ιδρύματα και– ως συνήθως- η επιστημονική κοινότητα. Πίσω από τη σημαντική αυτή αναγνώριση βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεοφύλακτος Μασούρας με τον οποίο συζητάμε την επαύριον της αναγνώρισης.

Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Αλέξης Στεφανίδης 

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθήνας Θεοφύλακτος Μασούρας για μια ακόμα φορά –στη μακρά σταδιοδρομία του- βρέθηκε πίσω από μια προσπάθεια πιστοποίησης, ανάδειξης, προβολής και προστασίας ενός γηγενούς τυροκομικού προϊόντος.

Ο καθηγητής ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία περιλάμβανε την παραγωγική διαδικασία και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί ο ίδιος το νησί και σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες να επιληφθεί όλης της διαδικασίας.

Στη Λήμνο ο καθηγητής συνεργάστηκε με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) το οποίο υλοποιούσε ήδη ένα πρόγραμμα στην περιοχή. Κατά την παραμονή του επισκέφτηκε τυροκομεία, πήρε συνεντεύξεις από τυροκόμους και κτηνοτρόφους συγκεντρώνοντας υλικό για το συγκεκριμένο προϊόν. «Δημιουργήσαμε έναν πολύ ισχυρό φάκελο για το Μελίχλωρο, οποίος μας οδήγησε στο επιτυχές αποτέλεσμα» μας λέει.

Μελίχλωρο & διατροφική κουλτούρα

Ο Θ. Μασούρας είναι εντυπωσιασμένος από το τι ‘κουβαλάει’ το  Μελίχλωρο. « Είναι σημαντικό προϊόν διότι είναι συνυφασμένο με τη διατροφική κουλτούρα του νησιού και την ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αυτού. Το χρησιμοποίησαν στη διατροφή του, όλοι ανεξάρτητα αν είχαν ή όχι ζώα, ήταν ένα προϊόν το οποίο καταναλωνόταν, ’κρατούσε’ δηλαδή όλο το χρόνο».

Του ζητάμε να περιγράψει το Μελίχλωρο, ένα προϊόν το οποίο κατά την άποψή του «συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την πρώτη ύλη του νησιού, το φρέσκο γάλα, με μοναδικά στοιχεία μεταποίησης και μια ιδιαίτερη διαδικασία αποθήκευσης και κατανάλωσης, ενώ συμμετέχει στο παρελθόν ακόμα και ως εμπορική ανταλλακτική αξία στην οικονομική ζωή. Γι’ αυτό άλλωστε προκρίθηκε για να λάβει αυτή τη διάκριση» μας εξηγεί.

Ο Θ. Μασούρας μας ενημέρωσε ότι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο πραγματοποιεί αυτό το διάστημα μια διευρυμένη μελέτη για το Μελίχλωρο. «Το μελίχλωρο το έχουμε κατά καιρούς μελετήσει. Τώρα όμως κάνουμε μια συστηματική μελέτη για να αναλύσουμε όλα τα διατροφικά, μικροβιολογικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Κάνουμε ένα οργανοληπτικό έλεγχο ευρέως φάσματος τον οποίο πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων που δημιουργήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ειδικά για τον σκοπό αυτό. Η ομάδα αυτή δοκιμάζει όλα τα τυριά που παράγονται στο νησί, τόσο από τους τέσσερις επίσημους τυροκόμους της Λήμνου όσο και από τους κτηνοτρόφους που το παράγουν στις φάρμες τους συστηματικά και θέλουν ασφαλώς να το βελτιώσουν».

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεοφύλακτος Μασούρας, βρίσκεται πίσω από τη σύνταξη του φακέλου με τον οποίο επιτεύχθηκε η ένταξη του Μελίχλωρου Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τώρα και ΠΟΠ!

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει συγκεντρώσει δείγματα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 τα οποία εξετάζονται συστηματικά. «Αυτό που γίνεται για το Μελίχλωρο είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, από δική μας πρωτοβουλία, για να ταυτοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αυτού και μάλιστα σε σχέση με την κάθε εποχή της παραγωγής του, διότι ανά εποχή το τυρί αυτό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μελετάμε τη σύσταση του λίπους, τη σύσταση των ανόργανων στοιχείων του κ.ά. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ…» μας λέει με μια έκδηλη δόση υπερηφάνειας για την ομάδα που διευθύνει.

Μάλιστα όπως μας εξηγεί χαριτολογώντας, το Μελίχλωρο έχει λάβει τα τελευταία χρόνια τέτοια αναγνώριση που ακόμα και η ανάδειξή του ως ΠΟΠ προϊόν ίσως να είναι …λίγη μπροστά στην πραγματική άξια του. «Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει και αναλύουμε είναι υπεραρκετά για να φτιάξουμε και φάκελο ΠΟΠ αν φυσικά το επιθυμούν οι τοπικές αρχές και οι φορείς του νησιού» μας λέει χαμογελώντας.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον διακεκριμένο και μάχιμο επιστήμονα του Γεωπονικού με μια σημαντική διαπίστωσή του: «Η επιτυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήρθε διότι εκτός από το επιστημονικό έργο υπάρχουν στην περιοχή και φορείς όπως το MedINA και η Ανεμόεσσα (Σημ. Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου), σταθερά καλοί σύμβουλοι και συμπαραστάτες. Συνεργαζόμαστε άριστα με τους παραγωγούς διότι στο νησί υπάρχουν τέτοιοι φορείς που ενδιαφέρονται, μας βοηθούν, μας συνδέουν με τον κόσμο που είναι σε τελική ανάλυση ο δέκτης αυτών των προσπαθειών».

Το καλαθάκι μέσα στο οποίο ωριμάζει το υπέροχο Μελίχλωρο της Λήμνου.

Πηγή: dairynews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel