Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Στην Εντατική» τα επιχειρηματικά προγράμματα | Δεν έχει καταλάβει η Περιφέρεια

banner roots

«Στην Εντατική» τα επιχειρηματικά προγράμματα | Δεν έχει καταλάβει η Περιφέρεια
29.10.2020 | 09:53

«Στην Εντατική» τα επιχειρηματικά προγράμματα | Δεν έχει καταλάβει η Περιφέρεια

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης 

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αρκετά συγκρατημένη στα αιτήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αύξηση των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα νησιά μας και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σοβαρή είναι η κατάσταση και στα επιχειρηματικά προγράμματα, όπως προκύπτει από τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης και προέρχεται από τη Διαχειριστική Αρχή.

programma perif

Στην Εντατική!

Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στο Βόρειο Αιγαίο βεβαιώνεται από τους αριθμούς, καθώς σε τρία προγράμματα για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό για το σκέλος της δημόσιας δαπάνης στα 8 εκατ. ευρώ, η αιτούμενη δημόσια δαπάνη από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί (230, 327 και 44 αντιστοίχως) φτάνει στα 88,4 εκατ. ευρώ!!

Εδώ θα πρέπει να υπολογιστεί ότι με την ένταξη του συνόλου των επενδύσεων τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία του Βορείου Αιγαίου επιπλέον των 88,4 εκατομμυρίων ευρώ είναι 40,9 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν το σκέλος της ιδίας συμμετοχής!

Τα παραπάνω νούμερα είναι χαρακτηριστικά του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει από επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου σε αντιδιαστολή με τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των προγραμμάτων και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη, καθώς θα πρέπει να δώσει απαντήσεις συμβάλλοντας ώστε να οδηγηθούν στο ξέφωτο οι επενδυτές και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην ακριτική περιοχή μας, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το μεταναστευτικό.

Σημειωτέον ότι ακόμα πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στο τελευταίο πρόγραμμα που προκήρυξε η Περιφέρεια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα απορροφηθεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες και γενικότερα τις επιχειρήσεις του τουρισμού, με συνέπεια να μείνουν εκτός νυμφώνος οι άλλοι κλάδοι!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για να «περπατήσει» αυτό το πρόγραμμα και να παίξει ρόλο στην ανάσχεση των συνεπειών του κορονοϊού στις οικονομίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Περιφερειακή Αρχή έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό από την Κυβέρνηση, για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση σε κεφάλαια.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel