Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

banner roots

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
08.08.2020 | 20:13

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Τις θέσεις που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής (7/8) κοινοποίησε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της παράταξης αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Αυγούστου 2020, θέσαμε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα – ερωτήματα:

Επισκευές-συντηρήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων

Η σχολική επιτροπή απευθύνθηκε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, αφού η ίδια αδυνατεί να τις πραγματοποιήσει λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης. Ερωτάται η Δημοτική Αρχή ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές που ζητούν τα δημοτικά σχολεία 1ο, 2ο και 3ο Μύρινας, Μούδρου, Ατσικής, Κοντοπουλίου και Ειδικό Καλλιθέας, καθώς και τα νηπιαγωγεία 3ο και 4ο Μύρινας και Πλατέος.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν γενική, «κάνουμε ό, τι μπορούμε». Να σημειώσουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση για τις τρέχουσες επισκευές όλων των σχολείων του νησιού, φτάνει τα 52.000 ευρώ περίπου, ποσό ανεπαρκέστατο για τις κτιριακές ανάγκες των σχολείων, που δείχνει από μια πλευρά πιο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου

Ρωτήσαμε πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για εγγραφή νηπίων στους 2 παιδικούς σταθμούς του Δήμου, αν θα γίνουν δεκτά όλα τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς και πως προχωρά η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία 3ου παιδικού σταθμού στην κεντρική Λήμνο.

Από τον πρόεδρο του ΟΚΠΑ πήραμε την απάντηση ότι έχουν γίνει 83 αιτήσεις για εγγραφές και στους 2 παιδικούς σταθμούς, από τις οποίες οι 34 αφορούν παιδιά στρατιωτικών και πιστεύουν ότι θα φοιτήσουν όλα τα νήπια μαζί με τον στρατιωτικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο νησί μας.

Στο θέμα του 3ου παιδικού σταθμού, εκτός από προηγούμενη απάντηση ότι έχει επιλεγεί ως χώρος ανέγερσης του 3ου παιδικού σταθμού αυτή στο χωριό Αγκαριώνες, δεν υπάρχει κάτι νεότερο και ότι «είναι σε εξέλιξη», απάντηση που μας οδηγεί στην ανησυχία ότι παραπέμπουν "στις καλένδες" το σοβαρό αυτό θέμα.

Για τα αιτήματα του χορευτικού ομίλου Λήμνου "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και του σωματείου "Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ"

Ζητήσαμε να τεθούν τα αιτήματα των συλλόγων που αφορούν την παραχώρηση χώρου για τον χορευτικό όμιλο και την δωρεάν ύδρευση στο Γηροκομείο του νησιού μας, για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, γιατί αυτά απευθυνόταν και προς το Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί είχαν κατατεθεί στο Δήμο εδώ και ένα μήνα. Σε σχετική ερώτησή μας προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη συνεδρίαση της 15 Ιουλίου 2020, πήραμε την απάντηση ότι αυτά θα ερχόταν για συζήτηση στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι αυτά τα θέματα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι περιμένουν πρώτα εισηγήσεις από τις σχετικές επιτροπές (ΟΚΠΑ, ύδρευσης). Για την καθυστέρηση αυτών των εισηγήσεων επικαλέστηκε το λίγο προσωπικό του Δήμου, τη στιγμή που ως Δημοτική Αρχή δεν έχουν κάνει καμιά αγωνιστική διεκδίκηση προς τις κυβερνήσεις για μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τον Οργανισμό και αρκούνται στη διαχείριση με βάση του αντιλαϊκούς νόμους.

Τελικά, τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο Δήμαρχος, αρνήθηκαν να θέσουν τα παραπάνω αιτήματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που και ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου τους δίνει τέτοια δυνατότητα. (Το Δημοτικό Συμβούλιο διατηρεί πάντα το δικαίωμα να συζητεί και να δίνει κατευθύνσεις προς τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου επί θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος… άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού).

Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση "όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει".

Για τη λαϊκή αγορά

Ρωτήσαμε πώς προχωρά το θέμα της λαϊκής αγοράς σύμφωνα με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραμε την απάντηση από το Δήμαρχο ότι αυτό το θέμα έχει παγώσει στην ουσία γιατί "δεν υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς".

Για τη ματαίωση θεατρικής παράστασης στο Ρωμανού

Το θέμα τέθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους. Ρωτήσαμε ποια στάση κράτησε η Δημοτική Αρχή για τη ματαίωση της θεατρικής παράστασης "μετανοείτε" στο χωριό Ρωμανού. Η απάντηση του Δημάρχου, εκτός από τις δικαιολογίες ότι δεν μας έδωσαν επαρκή στοιχεία ποιοι είναι, κατέληξε στο ότι "ειρωνευόταν τη θρησκεία", απάντηση που εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει θέματα λογοκρισίας στο περιεχόμενο των όποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Κάσπακα

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ στο θέμα της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας VODAFON στη θέση "Μαυρομάνδρα – Πλητς" του Κάσπακα, γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του συμβουλίου της Κοινότητας Κάσπακα (αυτό είναι ένα ακόμα ελάχιστο δείγμα για την κοροϊδία και από αυτή και από την προηγούμενη κυβέρνηση περί αυτονομίας των κοινοτήτων) και γιατί δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι προστατεύεται η υγεία των κατοίκων του Κάσπακα από τυχόν επιπτώσεις από ακτινοβολία-ραδιενέργεια».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το