Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: «Η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές»

banner roots

Λήμνος: «Η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές»
16.07.2020 | 17:44

Λήμνος: «Η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Της Ελευθερίας Κωνστάντιου*

Στην άκρη του βορειανατολικού Αιγαίου, λίγο πιο κάτω από την είσοδο των Δαρδανελίων, υπάρχει ένα νησί σαν πεταλούδα. Το νησί αυτό δεν είναι άλλο από τη Λήμνο, «ἥ οἱ γαιάων πολὺ φιλτάτη ἐστὶν ἁπασέων», δηλαδή «από όλες τις στεριές, η πιο αγαπημένη», όπως τη χαρακτηρίζει ο Όμηρος. Το όγδοο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, το οποίο όποιος επισκέπτεται, βάζει σκοπό της ζωής του να επιστρέψει.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης του νησιού μπαίνοντας στο λιμάνι είναι η στενή σχέση του νησιού με την ιστορία. Το μεσαιωνικό κάστρο που στέκει επιβλητικά πάνω από το λιμάνι, η αρχαία πόλη της Μύρινας, το αρχαιότερο βουλευτήριο του κόσμου στην προϊστορική πόλη της Πολιόχνης, το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, η σπηλιά του Φιλοκτήτη, το ιερό των Καβείρων αποδεικνύουν τη σημαίνουσα ιστορική σημασία που είχε η Λήμνος στον ελληνικό κόσμο στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι, ο επισκέπτης του νησιού κατά την παραμονή του έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μια πλειάδα αρχαιολογικών χώρων, τα οποία και βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία.

Παράλληλα, όσοι ενδιαφέρονται για τη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν τη δυνατότητα να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον κόλπο του Μούδρου, όπου λίγο πιο έξω, εκτυλίχθηκε η Ναυμαχία της Λήμνου, μία από τις σημαντικότερες μάχες που δόθηκαν την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Επιπλέον, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, από το οποίο θα αντλήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη στρατηγική σημασία που είχε η περιοχή όχι μόνο κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού ο Μούδρος χρησίμευσε ως βάση της Αντάντ για την εκστρατεία της Καλλίπολης. Έτσι, μπορεί κανείς να επισκεφθεί στη συνέχεια και τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού. Ακόμη, ενδιαφέρον ως χώροι παρουσιάζουν το Λαογραφικό Μουσείο στο Πορτιανού, το οποίο αποτυπώνει τη Λήμνο μιας αλλοτινής εποχής, το νεοϊδρυθέν μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αγροτικής Οικονομίας στο χωριό Ρουσσοπούλι, αλλά και το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη.

Κι όταν η πλούσια ιστορία αποκαλυφθεί πλήρως στα μάτια του επισκέπτη, τότε τα φυσικά τοπία είναι έτοιμα να τον εντυπωσιάσουν. Η μοναδική έρημος της Ευρώπης, οι Αμμοθίνες, το σεληνιακό τοπίο του Φαλακρού με τα ιζηματογενή πετρώματα, η λίμνη Αλυκή στην διάσημη περιοχή του Κέρους, όπου το καλοκαίρι καλύπτεται πλήρως από αλάτι, ενώ το χειμώνα διαβιούν σπάνια πτηνά, το παραδοσιακό χωριό του Κοντιά με τους ανεμόμυλους, αλλά και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον Ρωμέικο Γιαλό στη Μύρινα με τον Άθω του Αγίου Όρους αντικριστά να διακρίνεται καθαρά, είναι μερικά από τα σκηνικά που κάνουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο να ενθουσιαστεί με το νησί.

Ταυτόχρονα, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και οι γεύσεις του νησιού είναι ικανά να χαρίσουν τέτοιες γευστικές συγκινήσεις που σίγουρα όποιος τα δοκιμάσει δεν πρόκειται να τα ξεχάσει ποτέ του. Το ΠΟΠ τυρί του νησιού το Καλαθάκι, το οποίο μοιάζει αρκετά με τη φέτα, το ιδιαίτερο Μελίχλωρο, δηλαδή το αποξηραμένο στη σκιά Καλαθάκι, το μοναδικό κρασί με τις δύο τοπικές ποικιλίες το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό ή Καλαμπάκι, τα φλωμάρια, δηλαδή οι τοπικές χυλοπίτες που ζυμώνονται με πρόβειο γάλα και με το τοπικό σκληρού τύπου αλεύρι από τη ντόπια ποικιλία σιταριού Μαυραγάνι, το τοπικό προζυμένιο ψωμί, το θυμαρίσιο μέλι, οι αναβιωμένες ποικιλίες ντόπιων οσπρίων, το αρωματικό τσίπουρο με γλυκάνισο, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά συνθέτουν ένα πλούσιο και πολύπλοκο γευστικό τοπίο που όμοιό του δύσκολα ξανασυναντάς.

Επιπλέον, η Λήμνος είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις αμμουδερές παραλίες της, τα κρυστάλλινα νερά της, αλλά και τα waters sports που λαμβάνουν χώρα σε αυτές και την έχουν αναγάγει σε σημαντικό surf spot στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μεγάλη ακτογραμμή της είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων παραλίας. Οι κοσμοπολίτικες οργανωμένες πλαζ των Ρηχών Νερών, του Θάνους, του Εβγάτη και του Άη Γιάννη στον Κάσπακα, η παραλία του Γομάτι δίπλα στις Αμμοθίνες, η Σαράβαρη ανατολικά, το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι στο Μούδρο, η Χαβούλη, ο υπέροχος Παρθενόμυτος νοτιανατολικά και φυσικά το αγαπημένο των απανταχού surfers, Κέρος στην Καλλιόπη είναι μόνο μερικές από τις γνωστές παραλίες του νησιού. Ένα νησί που οι λάτρεις της θάλασσας θα ευχαριστηθούν το κολύμπι στα τιρκουάζ νερά!

Η Λήμνος είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός. Οι οικογένειες θα περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές δίπλα στα κρυστάλλινα νερά της, οι λάτρεις του windsurf και του kitesurf θα βρουν τον παράδεισό τους λόγω των ισχυρών μελτεμιών που πνέουν στο νησί, ενώ οι εραστές της Ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα ιστορικό ταξίδι που ξεκινά από την προϊστορία και φθάνει στις μέρες μας. Σίγουρο είναι, πάντως, ότι κανείς δεν θα μετανιώσει που βρέθηκε στο φιλόξενο αυτό νησί, την ώρα που θα την αποχαιρετά με τη μυρωδιά του θυμαριού να του εύχεται «εις το επανιδείν».

 

* Ελευθερία Κωνστάντιου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Γεννήθηκε στη Λήμνο το 1997. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τις Μεσαιωνικές και Νέες Ελληνικές Σπουδές. Έχει πάθος για την ποίηση και τον αθλητισμό.

 

Πηγή: offlinepost.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel