Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Πράσινο φως» για τη σύνδεση της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη

banner roots

«Πράσινο φως» για τη σύνδεση της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη
12.11.2019 | 13:28

«Πράσινο φως» για τη σύνδεση της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Λήμνου θα γίνει πραγματικότητα το φετινό χειμώνα καθώς μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) σε συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες, στις 29 Οκτωβρίου, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει ξανά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη!

Συγκεκριμένα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένα επιδοτούμενο δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη και ένα για Καβάλα την εβδομάδα - από δύο που είναι σήμερα μόνο για Καβάλα - αρχής γενομένης από τον φετινό χειμώνα.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με την Attica Group που έδειξε ενδιαφέρον για τη γραμμή και όλα δείχνουν ότι εφόσον προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν, θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου χρόνου το δρομολόγιο.

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του χρόνιου αιτήματος όχι μόνο της Λέσβου αλλά όλων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που θα συνδεθούν ξανά μετά από τουλάχιστον 10 περίπου χρόνια, με τη Θεσσαλονίκη.

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τους επιβάτες αλλά και για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Αποτελούσε πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων το οποίο συστηματικά διεκδικούσαν όλοι οι φορείς και σήμερα γίνεται πράξη», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου.
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Οι τουριστικοί πράκτορες μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου έθεταν επανειλημμένα - ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα - και σε όλους τους τόνους το αίτημα για σύνδεση με Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια.

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη είναι μια απαίτηση όλων των τοπικών φορέων εδώ και χρόνια, που σήμερα πλέον γίνεται πραγματικότητα. Βέβαια υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να προκηρυχθεί η γραμμή και να ανατεθεί σε ακτοπλοϊκή εταιρεία, όμως ο δρόμος άνοιξε», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Χατζηκυριάκος.

Ο ίδιος είχε μάλιστα επικοινωνία με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Group Διονύση Θεοδωράτο, προκειμένου να ρωτήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για να καλύψει τη γραμμή.

«Η απάντηση ήταν θετική, αφού πλέον η γραμμή αυτή θα επιδοτείται και αυτό είναι πολύ σημαντικό κίνητρο που ζητούσαν οι εταιρείες», μας είπε ο κ. Χατζηκυριάκος. Η αύξηση των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές που επιτεύχθηκε φέτος με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ενταχθεί και η σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη στις επιδοτούμενες γραμμές.

«Ήταν ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα που αυξήθηκε το ποσό για τις επιδοτούμενες γραμμές», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων. Η σύνδεση με Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί από τότε που εξυπηρετούσε τη γραμμή η ΝΕΛ και συγκεκριμένα πάνω από 10 χρόνια, από το 2008 -2009 περίπου. Το 2016 όταν η Hellenic Seaways απέκτησε το «Νήσος Σάμος» είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ξανά τη σύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα επρόκειτο να δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς-Μεστά Χίου-Μυτιλήνη-Λήμνος-Θεσσαλονίκη. Το αίτημα της ακτοπλοϊκής εταιρείας μάλιστα είχε εγκρίνει ομόφωνα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), στη συνεδρίαση του οποίου είχε παρευρεθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, που χαιρέτισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως απαρχή της άρσης απομόνωσης του δεύτερου λιμανιού της χώρας από ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Το δρομολόγιο αυτό δεν έγινε ποτέ όμως αφού στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το κόστος ήταν δυσανάλογο. «Παρότι είναι μια γραμμή που ξέρουμε ότι θα έχει κίνηση, το ζητάνε και τα νησιά αλλά και η Θεσσαλονίκη, μετακινούνται πάρα πολλοί φοιτητές, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, χωρίς επιδότηση όμως, είναι δύσκολο να «αντέξει» μια εταιρεία που θα πρέπει να βάλει στο δρομολόγιο ένα αξιόπλοο πλοίο με πολλές καμπίνες, μεγάλη χωρητικότητα σε γκαράζ για φορτηγά και ΙΧ ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Γι’ αυτό τόσα χρόνια τώρα ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει πράξη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ξεκινήσει τώρα», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κεντρικός πράκτορας της Attica Group στη Μυτιλήνη Ηλίας Πίκουλος.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel