Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΜΕΑΣ «Λήμνος»: «Το σακάκι που βελάζει» το Σαββατοκύριακο στη σκηνή του «Μαρούλα» (photos)
ΜΕΑΣ «Λήμνος»: «Το σακάκι που βελάζει» το Σαββατοκύριακο στη σκηνή του «Μαρούλα» (photos)
13.06.2019 | 15:39

ΜΕΑΣ «Λήμνος»: «Το σακάκι που βελάζει» το Σαββατοκύριακο στη σκηνή του «Μαρούλα» (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Το θεατρικό εργαστήρι του ΜΕΑΣ «ΛΗΜΝΟΣ» παρουσιάζει το έργο «Το σακάκι που βελάζει», του Στανισλάβ Στρατίεβ, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».

Το έργο

Το έργο γράφτηκε το 1976 και ανήκει στην κατηγορία της σάτιρας.

Με κύριο θέμα τη μάστιγα της γραφειοκρατίας, ξεδιπλώνει ένα ένα τα πλοκάμια του θηρίου που λέγεται κρατική μηχανή. Ένα θηρίο αδηφάγο και παρανοϊκό, που τελικά σα μόνο στόχο έχει τον άνθρωπο.

Παρακολουθώντας την πορεία του ήρωα, μέσα από αναζητήσεις, έγγραφα και γραφεία επί γραφείων, γίνεται κατανοητό ότι δε μιλάμε πια μόνο για τη γραφειοκρατία. Μιλάμε για το χρόνο που χάνεται, μακριά από την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, για τον κατακερματισμό των ανθρώπινων σχέσεων και για το αιώνιο δίλημμα του εάν πρέπει να πορευτούμε ηθικά ακέραιοι στον κόσμο αυτό, απέναντι σε κάθε λογής θηρία.

Διαχρονικό 43 χρόνια μετά τη συγγραφή του, το «Σακάκι που βελάζει» καταφέρνει ακόμα μεταφέρει αυτή τη γλυκόπικρη αίσθηση στον αναγνώστη/θεατή, μετατρέποντας το γέλιο σε ένα παγωμένο, αμήχανο χαμόγελο.

Ο συγγραφέας

Το έργο γράφτηκε από το Βούλγαρο συγγραφέα το 1976 και ανήκει στην κατηγορία της σάτιρας. Ο Στρατίεβ (1941-2000) συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Σατιρικό Θέατρο της Σόφιας, με πρώτη του επιτυχία το έργο «Ρωμαϊκό Λουτρό». Το μεγάλο ξέσπασμα ωστόσο, το οποίο του χάρισε φήμη και εκτός συνόρων, ήταν το «Σακάκι που βελάζει» που έχει παιχτεί σε 16 χώρες. Στο σύνολο έχει γράψει 12 θεατρικά έργα και 11 σενάρια για ταινίες.

Το θεατρικό εργαστήρι

Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να προαχθεί το θεατρικό παιχνίδι ως εργαλείο θεατρικής διαμόρφωσης και η δυναμική της ομάδας ως εργαλείο θεατρικής συνδιαμόρφωσης.

Συμπληρώνοντας το 2ο χρόνο λειτουργίας του, η ομάδα του εργαστηρίου αποφάσισε συλλογικά το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου. Γιατί; Γιατί έχουμε γνωρίσει τους ήρωες από το «Σακάκι που βελάζει» στην πραγματική μας ζωή. Γιατί οι προβληματισμοί μας βρήκαν θεατρικό τόπο. Γιατί η μόνη αντίσταση για να μην ακούσουμε τους αυτούς μας να βελάζουν κάποια μέρα, είναι οι ανθρώπινες γέφυρες…

Συντελεστές

Στην παράσταση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Αβραμίδου Αγγελική

Αμαραντίδου Κική

Αρβανιτίδου Σοφία

Γεωργαντή Δώρα

Δινάκη Ελένη

Ζερβού Ηλέκτρα

Καϊτατζή Δώρα

Καριακλή Σούλα

Καριακλής Γιώργος

Κελλάρη Δέσποινα

Κονιδάρη Άντζελα

ΚρασσάΛουκία

Κυριαζίδου Σωτηρία

Παπανικολάου Βασιλική

Ρίζος Αλέξης

Σκηνοθεσία- Εμψύχωση: Έλσα Λιάκη & Ισμήνη Καλτσούνη

Μουσική επιμέλεια: Φυλλιώ Γιαρμαδούρου

Κοστούμια: Τασούλα Χρυσάφη

Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Τσιγιάννη

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 7 ΕΥΡΩ / ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 5 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΥΒΟΣ

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες:

 

sakaki poster

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018