Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου "Ηφαιστος"

banner roots

Λήμνος: Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου "Ηφαιστος"
18.04.2019 | 12:14

Λήμνος: Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου "Ηφαιστος"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece, την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 επιπλέον έτη και την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, μια νέα σημαντική εξέλιξη δρομολογείται στον εγχώριο αεροπορικό κλάδο.

Της Βάσως Βεγιάζη

Με ΦΕΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων με ΣΔΙΤ ή παραχώρηση.

Μάλιστα, το υπουργείο επέλεξε και τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο (Λάμδα Σύμβουλοι, έναντι 120.000 ευρώ) που θα βοηθήσει την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης για την ανάπτυξη των αεροδρομίων αυτών.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε ότι είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των είκοσι τριών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, των οποίων η διαχείριση και λειτουργία γίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στόχος αυτής της διερεύνησης είναι η προετοιμασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ως άνω αεροδρομίων, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά στοιχεία τους, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού τους.

Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής κρίνεται αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης περιλαμβανομένων και σεναρίων Παραχώρησης, καθώς και μέσω ανάθεσης Σύμβασης Αξιοποίησης μέσω Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιώτη.

Eιδικά, για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως είχε αποκαλύψει με δήλωσή του στο metaforespress.gr, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, εξετάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, όπως συνέβη στο Καστέλι της Κρήτης.

“Η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) ως καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ωρίμανση προς δημοπράτηση Έργων Παραχώρησης, διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας ένα παρόμοιο εξειδικευμένο εγχείρημα”, αναφέρει το υπουργείο.

Παλαιότερα, τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια είχαν αξιολογηθεί με βάση την επιβατική κίνηση και τις υποδομές τους και μάλιστα, σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ τα είχαν κατηγοριοποιήσει σε 3 ομάδες

Πηγή: metaforesspress.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το