Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Έπεσε η αυλαία της 4ης Διεθνούς Αθλητικής & Πολιτιστικής Διοργάνωσης «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018» (photos)
Έπεσε η αυλαία της 4ης Διεθνούς Αθλητικής & Πολιτιστικής Διοργάνωσης «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018» (photos)
16.07.2018 | 20:18

Έπεσε η αυλαία της 4ης Διεθνούς Αθλητικής & Πολιτιστικής Διοργάνωσης «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018» (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, η 4η Διεθνής Αθλητική και Πολιτιστική Συνάντηση «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018», πραγματοποιήθηκε στις 12, 13 & 14 Ιουλίου στη Λήμνο, με την ενθουσιώδη συμμετοχή περισσότερων από 100 αθλητών από τους Δήμους Λήμνου, Λέσβου, Πόζεγκα (Σερβία) και Τρεμετζίνα (Ιταλία).

Το «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018» διοργανώθηκε και φέτος από τον Δήμο Λήμνου, σε συνεργασία με το Τμήμα Στίβου της Αθλητικής Ένωσης Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο Ηφαιστία, με την ευγενική υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.

Η τελετή έναρξης, την οποία παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου κ. Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Προϊστορικής Μύρινας, όπου η Διεθύντρια του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου κ. Χαριτίνη Φωτοπούλου έκανε μία περιεκτική παρουσίαση του αθλήματος, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν οι υπέροχες μελωδίες της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Λήμνου, σε διδασκαλία του Γιάννη Χαριτάκη.

Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Ιωάννης Ποντίκας καλωσόρισε τις ομάδες και κήρυξε την έναρξη των αγώνων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο επικεφαλής της αποστολής της Λέσβου, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Νοτίων Κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου κ. Θεόδωρος Στεργίου, ο αρχηγός της ομάδας της αδελφής πόλης, του ιταλικού Δήμου Τρεμετζίνα, πρώην Δήμαρχος Λένο, κ. Τζιοβάνι Μπότα, καθώς και η αρχηγός της ομάδας της Σερβίας, διευθύντρια του σχολείου «Emilija Ostojic» του Δήμου Ποζέγκα της Σερβίας κ. Μιριάνα Βασίλεβιτς. Όλοι οι αρχηγοί των ομάδων μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τη διοργάνωση, τη Λήμνο και τη φιλοξενία της.

Σημειώνεται ότι οι ομάδες της Λέσβου, της Πόζεγκα και της Τρεμετζίνα συμμετέχουν στο Αρχαίο Πένταθλο για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ φέτος επρόκειτο να πάρει μέρος για δεύτερη χρονιά και ο Δήμος Λάρισας. Η συμμετοχή του Δήμου Λάρισας ακυρώθηκε μία μόλις ημέρα πριν την αναχώρηση της αποστολής για τη Λήμνο, λόγω του θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κύρου Ιγνατίου και της κήρυξης τριήμερου πένθους στον Δήμο Λάρισας.

Αποτελέσματα αγώνων

Στις 13 & 14 Ιουλίου ακολούθησε το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, κατά το οποίο οι αθλητές διαγωνίστηκαν στα πέντε αθλήματα του Αρχαίου Πεντάθλου: Ακόντιο και Δίσκο στην παραλία της Ηφαιστίας, Πάλη στα Ρηχά Νερά, Δρόμο και Άλμα εις Μήκος στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας. Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι κάτωθι αθλητές/ομάδες:

ΑΚΟΝΤΙΟ

Κορίτσια:

1η θέση: Αμπουλού Εμμανουέλα (Δήμος Λέσβου Ομάδα 1)

2η θέση: Κουμαρά Μαρία (Δήμος Λέσβου Ομάδα 2)

3η θέση: Παπαθανασίου Μαγδαληνή (Δήμος Λήμνου Ομάδα 1)

Αγόρια:

1η θέση: Πορφύρης Κωνσταντίνος (Δήμος Λήμνου Ομάδα 1)

2η θέση: Λικάι Παναγιώτης (Δήμος Λέσβου Ομάδα 1)

3η θέση: Σαμιώτης Χαράλαμπος (Δήμος Λήμνου Ομάδα 2)

ΔΙΣΚΟΣ

Κορίτσια

1η θέση: Φυρίγου Μιχαέλα (Δήμος Λέσβου Ομάδα 1)

2η θέση: Απελάτου Δέσποινα (Δήμος Λήμνου Ομάδα 1)

3η θέση: Eric Elena (Δήμος Πόζεγκα – Σερβία)

Αγόρια:

1η θέση: Αρκάς Αλέξανδρος (Δήμος Λήμνου Ομάδα 1)

2η θέση: Μουστάκας Ευάγγελος (Δήμος Λήμνου Ομάδα 2)

3η θέση: Davidovic Darko (Δήμος Πόζεγκα – Σερβία)

ΠΑΛΗ

Κορίτσια

1η θέση: Maspero Giulia (Δήμος Τρεμετζίνα, Ιταλία)

2η θέση: Κουσουνιά Κασσιανή (Δήμος Λέσβου Ομάδα 1)

3η θέση: Ντερβίση Κασσάνδρα (Δήμος Λέσβου Ομάδα 2)

Αγόρια

1η θέση: Μιχαλακέλλης Παντελής (Δήμος Λέσβου Ομάδα 1)

2η θέση: Soliman Filippo (Δήμος Τρεμετζίνα, Ιταλία)

3η θέση: Andric Zivan (Δήμος Πόζεγκα, Σερβία)

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

Κορίτσια

1η θέση: Δήμος Λέσβου (Ομάδα 1)

2η θέση: Δήμος Λέσβου (Ομάδα 2)

3η θέση: Τρεμετζίνα (Ιταλία)

Αγόρια

1η θέση: Δήμος Λήμνου (Ομάδα 1)

2η θέση Δήμος Λέσβου (Ομάδα 1)

3η θέση Δήμος Λέσβου (Ομάδα 2)

Στις ομάδες που κατέλαβαν την 1η θέση στη συνολική βαθμολογία αγοριών και κοριτσιών απονεμήθηκαν κύπελλα ενώ στους τρεις πρώτους (ατομικό, ομαδικό) απονεμήθηκαν μετάλλια, τα οποία φέρουν το κύρος και τη «σφραγίδα» του ΣΕΓΑΣ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.limnos.gov.gr/files/007/Anakoinwseis/pentathlon2018_results.pdf

Στις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2018, ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή στην πλατεία του Κοντοπουλίου, με διοργανωτές τον Α.Ο. Ηφαίστία και την Τοπική Κοινότητα Κοντοπουλίου, όπου τα παιδιά του τοπικού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων χόρεψαν λημνιούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ στις ομάδες προσφέρθηκαν εδέσματα με στοιχεία από την τοπική κουζίνα. Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ο παραδοσιακός χορός που χόρεψε η Σερβική Ομάδα, ο οποίος «συγγενεύει» με το δικό μας χασαποσέρβικο. (το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/v4H_P7WiWcA)

Το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιουλίου οι αθλητές διαγωνίστηκαν στο στάδιο της Μύρινας στον αγώνα δρόμου και το άλμα εις μήκος. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού, έγιναν οι απονομές των επάθλων, ενώ ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, πριν προχωρήσει στην κήρυξη της λήξης των αγώνων, αντάλλαξε δώρα με τους αρχηγούς των αποστολών.

Ο Δήμος Λήμνου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή διοργάνωση του Αρχαίου Πεντάθλου και πιο συγκεκριμένα τα διοικητικά συμβούλια, τους προπονητές, αθλητές, κριτές και εθελοντές του Τμήματος  Στίβου της Αθλητικής Ένωσης Λήμνου και του  Αθλητικού Ομίλου Ηφαιστία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κ.κ. Νίκο Καρύδη, Κώστα Μανωλακούδη, Θανάση Τσίκοβα και Μαρία Μπουλέτου, που είχαν την οργανωτική ευθύνη του αγωνιστικού μέρους,  τον ΣΕΓΑΣ για την ευγενική υποστήριξή του, τους Δήμους Λέσβου, Λάρισας, Τρεμετζίνα και Πόζεγκα, και ιδιαίτερα τους επικεφαλής των ομάδων κ. Θεόδωρο Στεργίου, κ. Τζιοβάνι Μπότα, κ. Μιριέλα Βασίλεβιτς και κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, Διευθύντρια Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λάρισας, όλους τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών που συμμετείχαν στους αγώνες, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον προϊστάμενο Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και το προσωπικό της για την άριστη συνεργασία, τον Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου και ιδιαίτερα το μέλος του Δ.Σ. του, κ.  Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου για τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Αρχαίου Πεντάθλου, την Τοπική Κοινότητα Κοντοπουλίου και τον Πρόεδρό της κ. Σπύρο Χατζόγλου, την διευθύντρια του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου κ. Χαριτίνη Φωτοπούλου,  τον Επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας στη Λήμνο κ. Κωνσταντίνο Δώρα, τους γιατρούς των αγώνων κ. Κιουπκιολή Ευαγγελία και κ. Κολώνα Κώστα, το ΕΚΑΒ Λήμνου και την 88 ΣΔΙ, την Παιδική Χορωδία του Δήμου Λήμνου και τον δάσκαλό της κ. Γιάννη Χαριτάκη,  την εθελόντρια διερμηνέα κ. Βιολέτα Παλαιολόγου, το Λύκειο Ελληνίδων Κοντοπουλίου και τον χοροδιδάσκαλό τους κ. Βασίλη Μαγνήσαλη, τον Γ.Α.Σ. Μύρινας για τη διάθεση μελών του χορευτικού του στις απονομές των επάθλων, το Limnos Sports Club και τον κ. Χρίστο Βλάχο και φυσικά το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου, το οποίο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών των εκδηλώσεων.

Επόμενο ραντεβού το καλοκαίρι του 2019, με τη διοργάνωση της 5ης Αθλητικής και Πολιτιστικής Διοργάνωσης του Αρχαίου Πεντάθλου.

Λίγα λόγια για το Αρχαίο Πένταθλο

Το θεσμοθετημένο πλέον Αρχαίο Πένταθλο είναι η αναβίωση ενός σύνθετου αθλήματος που υπήρξε κατά τον Αριστοτέλη αριστούργημα του αρχαίου αθλητισμού και τελέστηκε για πρώτη φορά στη Λήμνο κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία, σε αγώνες που διοργάνωσε η τότε βασίλισσα Υψιπύλη προς τιμήν του Ιάσονα και των Αργοναυτών.

Με βάση την πολύ σημαντική αυτή σελίδα για τον αρχαίο αθλητισμό, ο πρώην Έπαρχος Λήμνου κ. Θεόδωρος Μπαβέας και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μύρινας κ. Εμμανουήλ Ρόκκος συνέλαβαν την ιδέα της αναβίωσης του Αρχαίου Πεντάθλου στον τόπο όπου αυτό γεννήθηκε.

Την υλοποίηση της ιδέας ανέλαβε το 2015 το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου, τον προπονητή Στίβου της ΑΕΛ κ. Νίκο Καρύδη και τον Επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας στη Λήμνο κ. Κωνσταντίνο Δώρα. Από το 2016 και μετά, η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Λήμνου σε συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και τους εκπροσώπους τους.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η Λήμνος φιλοξένησε στο Αρχαίο Πένταθλο ομάδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η Αγιά, η Λέσβος, η Λάρισα, η Ιταλία, η Σερβία, η Ρωσία και η Γεωργία. Μάλιστα, η Γεωργία εκπροσωπήθηκε από τον Δήμο Ζουγκντίντι, όπου βρίσκεται η Κολχίδα, επίσης γνωστή από την ιστορία των Αργοναυτών.

Το Αρχαίο Πένταθλο αποτελεί έναν αθλητικό αλλά και πολιτιστικό θεσμό, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευγενή άμιλλα μεταξύ αθλητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, βοηθά στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ τους και τους φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Έχει διεθνή προσανατολισμό, δίνοντας παγκόσμια διάσταση στην πολιτισμική παρακαταθήκη και τα ιδανικά που αποτελούν πανανθρώπινες αξίες. Με σημείο αναφοράς ένα σύνθετο άθλημα που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018