Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Χ. Αθανασίου: «Αόριστο και στα όρια της αντισυνταγματικότητας το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο»

banner roots

Χ. Αθανασίου: «Αόριστο και στα όρια της αντισυνταγματικότητας το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο»
28.06.2018 | 18:32

Χ. Αθανασίου: «Αόριστο και στα όρια της αντισυνταγματικότητας το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτή στον διάλογο για ένα νομοσχέδιο που θα λύνει προβλήματα, θα αντέχει στον χρόνο, αλλά και θα ωφελεί τους κατοίκους των νησιών», δήλωσε ο Αν. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι νησιώτες και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Διαφωνούμε όμως με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, με τον τρόπο που εισάγεται το μέτρο στη Βουλή, καθώς το καθιστά ως μια ακόμα επιδότηση η οποία θα δοθεί σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και όχι σε όλους.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό είναι απολύτως αόριστο και στα όρια της αντισυνταγματικότητας και έρχεται για να καλύψει τον θόρυβο, την χλεύη και τις συνέπειες από την κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Οπότε ο αντίλογος της Κυβέρνησης ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία "καταψηφίζει το Μ.Ι. ως καινοτόμο μέτρο που βοηθάει τα νησιά και στηρίζει τους νησιώτες" δεν ευσταθεί. Άλλωστε έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι στηρίζουμε νομοσχέδια που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας και είμαστε ανοιχτοί στη νομοτεχνική βελτίωσή τους».

Ακόμη, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε: «Όσον αφορά την τροπολογία που καταθέσαμε για την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, δεν καταλαβαίνω γιατί η Κυβέρνηση αρνείται επιμόνως να παρατείνει την ισχύ τους. Καταργούν ένα σωτήριο μέτρο για τα 5 νησιά μας, που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, για να κερδίσουν ψίχουλα ενώ η συνολική επιβάρυνση από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για το 2ο εξάμηνο του 2018 υπολογίζεται περίπου στα 50 – 60 εκ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί το 2019».

«Την ίδια στιγμή η Ευρώπη υποχρεώνει τα κράτη – μέλη της να διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές συμπεριλαμβανομένων και των παρεκκλίσεων, "εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση, κάτι που συνιστά κεκτημένο των νησιωτικών περιοχών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Κάνοντας χρήση, λοιπόν, αυτής της δυνατότητας η Πορτογαλία ήδη προχθές επιβεβαίωσε την εξαίρεση για τον ΦΠΑ στα νησιά της Αζόρες και Μαδέρα. Εξαίρεση που στηρίζεται στο άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο βουλευτής Λέσβου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το