Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το «Βορειοανατολικό Μελτέμι» φύσηξε στη Λήμνο! (photos)
achilladelis
Το «Βορειοανατολικό Μελτέμι» φύσηξε στη Λήμνο! (photos)
25.05.2018 | 19:45

Το «Βορειοανατολικό Μελτέμι» φύσηξε στη Λήμνο! (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Στο νησί της Λήμνου βρέθηκε η αποστολή του Ευρωπαϊκού Έργου "Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους" (MELTEMI) δίνοντας μια ξεχωριστή πνοή στην καθημερινότητα του νησιού μέσα από τις Πράσινες και Γαλάζιες Ημέρες "Green & Blue Days 2018" (19-21/05/2018) για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 και των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας.

Με μια σειρά αρθρωτών βιωματικών και συμμετοχικών δράσεων ενίσχυσε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο της τοπικής κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας εκεί, όσο και των συμμετεχόντων 25 φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ που έδωσαν το δικό τους νεανικό αέρα στην προβολή των δρώμενων.

Η γαλάζια και πράσινη εμπειρία ξεκίνησε με ένα οδικό ταξίδι περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Διασχίζοντας περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, από τη Θεσσαλονίκη στις Λίμνες Βόλβη και Κορώνια, έως τη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής – Λιμένα Καβάλας και τη Λήμνο, οι 25 φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – ΑΠΘ ενημερώθηκαν από την "Trace your Eco", ειδικούς στις βιωματικές οικο-ξεναγήσεις και περιηγήσεις οι οποίοι συνόδευσαν την αποστολή σε όλο το ταξίδι, για τη βιοποικιλότητας της περιοχής, τις εναλλαγές του φυσικού και θαλάσσιου τοπίου, τους υγροβιότοπους και τις πράσινες και γαλάζιεςπροστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.

Στη Λήμνο, η αποστολή συνάντησε νέους που ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό και συμμετείχε μαζί τους σε δραστηριότητες στη φύση (ποδηλασία). Συζήτησε με εκπροσώπους του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου και της τοπικής αυτοδιοίκησης διαπιστώνοντας το πάθος τους για τον ναυταθλητισμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους ώστε να κρατήσουν ενεργή τη ναυταθλητική δραστηριότητα σε νησιωτικές περιοχές.

Η εκπαίδευση των συμμετεχόντων από τους εκπαιδευτές του Surf Club Keros (GR) (εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου MELTEMI) ήταν κάτι που τους ενθουσίασε και τους έφερε σε επαφή με το υδάτινο και αθλητικό στοιχείο. Η γαλάζια εμπειρία τους ενισχύθηκε μέσα από τη βιωματική ξενάγηση στον υδάτινο κόσμο, την ναυτική κληρονομιά και τις κοινότητες των σπογγαλιέων στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη.

Η γνωριμία με τη Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου και η πολιτιστική επίσκεψη στη Δημητριάδειο Σχολή και την ομαδική έκθεση φωτογραφίας της Ομάδας με την υποστήριξη του Α.Ο. Ηφαιστία, έδωσε προστιθέμενη αξία στην αναζήτηση της πολιτιστικής δραστηριότητας των κατοίκων του νησιού.

Σημαντικό κομμάτι της δράσης ήταν ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Κέρους την Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA 2000, μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου, όπου ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα, τη συλλογή και τη διαλογή τους και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Περισσότερα από 60 κιλά απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν από μικρούς και μεγάλους και στάλθηκαν στους χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων του νησιού με τη συνέργεια του Λιμενικού Σταθμού Μούδρου της Λιμενικής Αρχής Λήμνου.

Με τη συμβολή της "Nature Traveler", Περιβαλλοντολόγου και πιστοποιημένης ξεναγού ερμηνείας, η αποστολή επισκέφτηκε την καρδιά της περιοχής NATURA 2000 στην περιοχή του Κέρους και ενημερώθηκε για την ιδιαιτερότητα του Λημνιακού φυσικού και θαλάσσιου τοπίου διασχίζοντας αλυκή, αμμοθίνες και την παραλιακή ζώνη όπου εξερεύνησε την ποικιλία των βιοτόπων, λιβάδια ποσειδωνίας και τον μικρόκοσμο της χλωρίδας με ειδικά κυάλια μικροσκόπια.

Η γαλάζια και πράσινη εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη βιωματική γαστρονομική εμπειρία στο σύγχρονο παραδοσιακό "σπίτι των γεύσεων" στον Μούδρο. Εκεί η αποστολή γνώρισε τις τοπικές γεύσεις και γεύτηκε προϊόντα του νησιού (τυροκομικά προϊόντα όπως μελίχλωρο, καλαθάκι λήμνου) αλλά και ποικιλίες τοπικών κρασιών, με την υποστήριξη  της "Taste Lemnos".  Γνωριμία και γεύση με τα τοπικά προϊόντα είχε η αποστολή και μέσα από τη στήριξη της ΧΡΥΣΑΦΗ ΑΒΕΕ.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018