To παγκόσμιο αυτό δρώμενο, έχει ήδη εξασφαλίσει τις αιγίδες της Γενικής Γραμματείας Αιγαιου και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του ΞΕΕ, της UNESCO, και του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα καθώς και μια ς ολόκληρης σειράς οργανισμών και Υπηρεσιών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή
Μια λιγότερο γνωστή στους περισσότερους σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, εκτυλίχθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Λήμνο. Η Λήμνος επιλέχθηκε σαν βάση των Συμμάχων από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες του 20ού αιώνα, καθώς εκείνος εκτίμησε την καθοριστική γεωγραφική της θέση.
100χρόνια μετά, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων πλήθος κόσμου, -ιστορικοί , εν ενεργεία αξιωματικοί, άνθρωποι που αγάπησαν την Λήμνο- έδωσαν το παρόν και τίμησαν με την παρουσία τους, τους Πεσόντες . Ειπώθηκαν αλήθειες για την ιστορία του τόπου , το αίμα που χύθηκε , αλλά και τον σημαντικό ρόλο της Λήμνου στον Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε αυτό το Συνέδριο παρευρέθηκε και ο κ. Σταμάτης Μαλέλης που άκουγε με απόλυτη προσήλωση όλοι την ματωμένη ιστορία της Λήμνου.
Το (Πρό)Συνέδριο διοργάνωσαν οι :
- Το ΓΕΣ/ΔΙΣ,
- Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
- Ο Δήμος Λήμνου
- Ο Σύλλογος “ Οι Φίλοι του Anzac από την Λήμνο”.
Γιατί όμως το αποκαλούμε (Προ)Συνέδριο…. ?
Γιατί το κύριο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 25έως τις 28 Μαΐου 2018 …
Χωρίζεται σε 3 θεματικές ενότητες ήτοι,
I.Η Εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πως οδηγηθήκαμε στην Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου. (1918)
II.Η αντανάκλαση της λήξης του πολέμου και της Συνθήκης του Μούδρου στην ιστορία της Ελλάδας, έως και σήμερα
III.Η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Λήμνος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιαίτερου πολιτιστικού αποτυπώματος, παγκόσμιου βεληνεκούς.
https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/33921-100-xronia-apo-tin-ypografi-tis-synthikis-tou-moydrou-photos.html#sigProId8d98bd1c13
Πηγή: lay-out.gr























