Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μέτρα για τη φυτοπροστασία της ελιάς ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου

banner roots

Μέτρα για τη φυτοπροστασία της ελιάς ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου
08.04.2015 | 16:42

Μέτρα για τη φυτοπροστασία της ελιάς ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ενημέρωση στους ελαιοπαραγωγούς της Λήμνου παρείχε το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας, ανακοινώνοντας μέτρα για τη φυτοπροστασία της ελιάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

  • ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΕΛΙΑΣ (Cycloconium):

Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες.

Διαπιστώσεις: Από επιτόπιους ελέγχους που έγιναν σε ελαιώνες διαπιστώθηκε ότι έχουμε δραστηριότητα του παθογόνου. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την υψηλή πρωινή υγρασία σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.

Αντιμετώπιση: α) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δέντρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου. β) Ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-5 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη μετά από βροχή. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.α.

  • ΣΚΩΛΗΚΟΜΟΡΦΑ ΑΚΑΡΕΑ (eriophydae)

Διαπιστώσεις:Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στις ελιές του νησιού προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των καρπών από σκωληκόμορφα ακάρεα.

Συμπτώματα:Η προσβολή γίνεται εμφανής στα ώριμα φύλλα που εμφανίζουν παραμορφώσεις υπό τη μορφή υπόφαιων ανάγλυφων στην κάτω επιφάνεια. Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι μικροί μαυρίζουν και πέφτουν και οι μεγάλοι παραμορφώνονται.

Αντιμετώπιση:Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλο για την καλλιέργεια θερινό πολτό όταν η νέα βλάστηση έχει φτάσει τα 6-8 εκατοστά. Αυτή η επέμβαση καταπολέμα ταυτόχρονα και τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

  • ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (Aspidiotusnerii, Parlatoria, Philippia κ.τ.λ.)

Διαπιστώσεις: Στη Λήμνο έχουν διαπιστωθεί προσβολές από κοκκοειδή σε ελαιώνες κατά κύριο λόγω από Παρλατόρια.

Αντιμετώπιση: α) Κλάδεμα ανανέωσης σε δέντρα μεγάλης ηλικίας β) Αφαίρεση και καύση προσβεβλημένων κλαδιών πριν την εκκόλαψη των προνυμφών, γ) Κατάλληλη λίπανση, δ) Επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η βλάστηση είναι 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.

  • ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Margaroniaunionatis)

Συμπτώματα: Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στο νησί έντονες προσβολές από τις προνύμφες του εντόμου ειδικά σε νεοσύστατους ελαιώνες και σε νεαρά φυτά με ολική καταστροφή των κορυφών, των τρυφερών βλαστών, των φύλλων και ακόμη και κλειστών οφθαλμών. Στα μεγάλα ελαιόδεντρα οι προσβολές είναι πιο ήπιες.

Αντιμετώπιση:Ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραγωγοί που κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες χρήσης τους για την αναλογία χρήσης, τη συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο τηλέφωνο 2254029108 και 2254351244.

                                                                                                                                        

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το