Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πλήθος κόσμου τίμησε την εκδήλωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» στην Αθήνα (photos)

the roots web banners 06

Πλήθος κόσμου τίμησε την εκδήλωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» στην Αθήνα (photos)
27.11.2014 | 17:52

Πλήθος κόσμου τίμησε την εκδήλωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο» στην Αθήνα (photos)

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, η εκδήλωση του Συλλόγου « Οι Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» (Τhe Lemnos’ Friends of Anzac) στο ξενοδοχείο «Στράτος Βασσιλικός» της Αθήνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ανακοινωθούν εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και μνήμης για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2015, και όχι μόνο, με αφορμή  την εκατονταετηρίδα από την απόβαση της Καλλίπολης το 1915, και την καθιέρωση του Anzac Day, ημέρα μνήμης για την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.  

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολλοί Λημνιοί. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Εξοχότατος Πρέσβης της Αυστραλίας, Κος John Griffin, η Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας του Καναδά,  Madam Julie Croteau, μεταφέροντας μήνυμα του Εξοχότατου Πρέσβη του Καναδά Κου Robert W. Peck., οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και τόνισαν πως οι χώρες τους θα βρίσκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στις οργανωμένες δράσεις του Συλλόγου για την επόμενη χρονιά.

Κατόπιν αυτών  μίλησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Κος Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κος Κυριάκος Γεροντόπουλος , ορισμένος ως υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα από την Ελληνική Κυβέρνηση, και ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Κος Νίκος Ζωίδης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του στη Λήμνο, ο κ. Αθανασίου επισκέφτηκε τα συμμαχικά νεκροταφεία στο Μούδρο, ενώ είχε συναντήσεις με φορείς που τον ενημέρωσαν για όλα τα διαδικαστικά της ημέρας «Anzac Day». «Οι εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύουν την ιστορία και το πολιτισμό της Λήμνου, ενώ θα αποτελέσουν και το σταυροδρόμι συνεργασίας της Λήμνου με όλα τα Κράτη που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ινδία, Γαλλία, Αγγλία ,Καναδάς, Μαρόκο και Τουρκία), προβάλλοντας το νησί σε Παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι οι Λέσβιοι μπορούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι», υποστήριξε ο Υπουργός σε δήλωσή του.

Ο κ. Γεροντόπουλος, από την άλλη, μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε: «Εκείνο που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους γείτονες της, είναι ότι υπήρξε σταθερή στις συμμαχίες της και πολέμησε πάντα στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονταν για την ελευθερία και την δημοκρατία».   

Όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας επιβράβευσαν τις εθελοντικές κινήσεις του Συλλόγου, και με απτούς τρόπους, τάχθηκαν υπέρ των δράσεων που συζητήθηκαν, δεσμευόμενοι να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν ηθικά αλλά και πρακτικά την επιτυχή υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του βασικού στόχου του Συλλόγου, που είναι η αναγνώριση διεθνώς του ρόλου της Λήμνου σε αυτό το σημείο της Σύγχρονης Ιστορίας των Λαών.

Επόμενος ομιλητής ήταν o Ακαδημαϊκός Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Ιδρύματος της Βουλής, Κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος έθεσε το ουσιαστικό υπόβαθρο για την επιτυχία του κύριου στόχου του Συλλόγου, εξηγώντας την τεράστια σημασία της Λήμνου στην ιστορία της απόβασης της Καλλίπολης, και ό, τι αυτό απέφερε (Anzac), αλλά και την ανυπαρξία μέχρι στιγμής της ουσιαστικής αναγνώρισης από την Παγκόσμια κοινότητα.  

Παρακάτω, ο  Γ.Γ. του HABC (Ελληνο–Αυστραλιανό Συμβούλιο Επιχειρήσεων ) Κος Αντώνης Μαρκόπουλος, ανέλυσε τους λόγους που ο οργανισμός τους θεωρεί την δραστηριότητα του Συλλόγου πάρα πολύ σημαντική, εξηγώντας με νούμερα την τρομερή ανάπτυξη της συνεργασίας που μπορεί να προέλθει από δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων με την Αυστραλία και την Ν. Ζηλανδία .  

Τελευταίος ομιλητής,ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κος Στέλιος Μάντζαρης, ανέλυσε τις δράσεις μοιράζοντας στους παρευρισκόμενους τα σχετικά φυλλάδια. Παράλληλα, εξήγησε σε όλους τους δύο βασικούς λόγους δημιουργίας του Συλλόγου, δηλαδή τον εθελοντικό αλλά πλήρως αποτελεσματικό συντονισμό ιδιωτικών δράσεων που μπορούν να πλαισιώσουν τους σχεδιασμούς της Πολιτείας, καθώς και το όραμα της δημιουργίας του «Μονοπατιού των Anzac στην Ειρήνη», δηλαδή τη Λήμνο, με το «Μονοπάτι των Anzac» που υπάρχει στην Καλλίπολη της Τουρκίας, πάνω στο πεδίο της μάχης.

Εκλεκτοί παρευρισκόμενοι και συμπαραστάτες στο επιτυχημένο event, ήταν ο Δήμαρχος Λήμνου Κος Δημήτρης Μαρινάκης  που πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με Έλληνες και ξένους καλεσμένους, Διπλωματικοί ακόλουθοι από τις Πρεσβείες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ν. Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της  Γαλλίας, η εκπρόσωπος του Commonwealth War Grave Commission Κα Λία Κωνσταντινίδη, εκπρόσωπος της μητρόπολης Λήμνου που μετέφερε προσωπικό χαιρετισμό του Μητροπολίτη μας Κου Ιερόθεου, οι βουλευτές του νομού Λέσβου Κος Γιάννης Ζερδελής( ΣΥΡΙΖΑ) και Κος Νίκος Σηφουνάκης(ΠΑΣΟΚ), οι υπεύθυνοι Εθιμοτυπίας του Κου Αρχηγού ΓΕΝ και του Κου Διοικητή  της ΑΣΔΕΝ, ο πρόεδρος της ΟΛ.ΣΥ και ενεργό μέλος του Συλλόγου μας, Κος Αντώνης Καραγιάννης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Βουλής Κος Γιάννης Γιαννέλης (ΑΝ.ΕΛ.) και ο Κος Θανάσης Σκόκκος (Το Ποτάμι).

Σημαντική η παρουσία της εκπροσώπου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κας Κουρκουλάκου Μαρίας, υπεύθυνης Νοσηλεύτριας για την εκπαίδευση εθελοντριών, που με την στολή της, επέτεινε το πνεύμα του εθελοντισμού και της αναγκαιότητας του Νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήθος εκλεκτών Λημνιών, ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης όπως οι αξιότιμοι κ.κ. Τσοτρούδης, Παξιμαδάς,  Βολώνάκης, κ.α, το Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, καθώς και πλήθος επιχειρηματιών, φίλων και υποστηρικτών των σκοπών του Συλλόγου.

Το ΔΣ του Συλλόγου δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει αντίστοιχη εκδήλωση στην Λήμνο, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ο Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Στράτος Βασσιλικός» για την παραχώρηση της αίθουσας του event, αλλά και για την αμέριστη συμπαράσταση τους στο έργο του.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το