Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η αποπλάνηση των αισθήσεων | Το Λημνιό κρασί η παλαιότερη ποικιλία ερυθρού οίνου παγκοσμίως

banner roots

Η αποπλάνηση των αισθήσεων | Το Λημνιό κρασί η παλαιότερη ποικιλία ερυθρού οίνου παγκοσμίως
31.10.2014 | 18:59

Η αποπλάνηση των αισθήσεων | Το Λημνιό κρασί η παλαιότερη ποικιλία ερυθρού οίνου παγκοσμίως

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος
«Οίνος, ο αγαθός δαίμονας» αποκαλείται από τον Αθήναιο στους «Δειπνοσοφιστές» το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνοδευτικό του φαγητού, στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη θρησκεία, τροφή, ηρεμιστικό και φάρμακο, σύντροφος στις χαρές και στις λύπες, το οποίο κατατάσσεται στα πέντε βασικά στοιχεία της διατροφής μας μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά.
 
Η ιστορία της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού και της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν άρχισαν οι πρώτες σοβαρές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και η αξιοποίηση του ελληνικού αμπελώνα με τη μερική ανασύσταση αμπελώνων - άρχισε η φύτευση εκλεκτών ποικιλιών οιναμπέλου βάσει αξιολογήσεων από το Ινστιτούτο Οίνου - και με τη θεσμοθέτηση από το υπουργείο Γεωργίας περιοχών για την παραγωγή οίνων Ονομασίας Προέλευσης.
 
Πέρα από το γλυκό μεσογειακό κλίμα με τους μαλακούς χειμώνες και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια, που ευνοεί εξαιρετικά το αμπέλι, βασικό χαρακτηριστικό του ελληνικού αμπελώνα είναι ο μεγάλος αριθμός μικροπεριοχών με ιδιαίτερο οικοσύστημα (έδαφος, κλίμα, ποικιλία αμπέλου) όπου παράγονται κρασιά με ποιοτικό χαρακτήρα που διαφοροποιείται από την επίδραση των διπλανών βουνών ή της κοντινής θάλασσας.
 
Σε αυτές τις συνθήκες καλλιεργούνται αυτόχθονες ποικιλίες που δίνουν μία μεγάλη γκάμα κρασιών, το καθένα με δική του προσωπικότητα και έντονα τυπικό χαρακτήρα που φέρει όλο το βάρος της γεωλογικής ιστορίας του τόπου παραγωγής του. Επιπλέον την τελευταία τριακονταετία εμφανίστηκαν επίσης εκλεκτές ξενικές ποικιλίες, που προσαρμόσθηκαν με επιτυχία στην ελληνική γη και χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικές ή συμπληρωματικές.
 
Τα ελληνικά κρασιά με Ονομασία Προέλευσης προέρχονται από αμπελουργικές περιοχές με υψηλό ποιοτικό δυναμικό, γι' αυτό και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως V.Q.P.R.D (Vin de Qualité Produit de Region Determinée), δηλαδή, Οίνος Ποιότητας Παραγόμενος σε Καθορισμένη Περιοχή.
 
Οι τοπικοί οίνοι είναι κρασιά που φέρουν ένδειξη γεωγραφικής καταγωγής επιπέδου επαρχίας, νομού ή διαμερίσματος, ενώ τα κρασιά με Ονομασία Κατά Παράδοση παράγονται σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους συγκεκριμένης περιοχής. Ολα τα υπόλοιπα κρασιά που κυκλοφορούν εμφιαλωμένα ανήκουν στη κατηγορία των απλών επιτραπέζιων κρασιών.
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 300 γηγενείς τοπικές ποικιλίες που δίνουν μονοποικιλιακά κρασιά ή συνοινοποιούνται με άλλες αυτόχθονες ή ξενικές ποικιλίες. Οι πιο σημαντικές είναι:
 
• Αηδάνι. Λευκό σταφύλι με λουλουδάτα αρώματα που καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη και στα νησιά του Αιγαίου.
 
• Αθήρι. Λευκό σταφύλι πολύ διαδεδομένο στα νησιά του Νότιου Αιγαίου και στη Χαλκιδική, από το οποίο παράγονται κρασιά με λεπτό άρωμα λεμονιού.
 
• Λημνιό. Eρυθρή ποικιλία της Λήμνου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η παλαιότερη καταγεγραμμένη παγκοσμίως. Σήμερα, καλλιεργείται και στη Βόρεια Ελλάδα. Δίνει κρασιά με λεπτό άρωμα από κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά.
 
• Λιάτικο. Κρητικό σταφύλι, από τις αρχαιότερες ποικιλίες. Δίνει  ξηρά κρασιά και κυρίως γλυκά ύστερα από λιάσιμο
 
• Μαλαγουζιά. Φίνα λευκή ποικιλία που χαρίζει πλούσια και αρωματικά κρασιά.
 
• Μαντηλαριά. Ερυθρή αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία. Συνήθως οινοποιείται μαζί με άλλα σταφύλια που προσθέτουν πιο φίνες νότες στα γήινα αρώματά της (με τη Μονεμβασιά στην Πάρο και το Κοτσιφάλι στην Κρήτη).
 
• Μαυροδάφνη. Γνωστό αρωματικό σταφύλι που καλλιεργείται στον αμπελώνα της Πάτρας και της Κεφαλονιάς. Η μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ομώνυμου και παλαιωμένου γλυκού κρασιού.
 
• Μαυρούδι. Οικογένεια σταφυλιών στην Πελοπόννησο, στην Ηπειρο, στη Μακεδονία και τη Στερεά με χαρακτηριστικό το μαύρο χρώμα του φλοιού.
 
• Μοσχάτο. Διάσημη οικογένεια σταφυλιών που καλλιεργούνται με ποικίλα ονόματα σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες. Δίνουν μεγάλη ποικιλία κρασιών, από παλαιωμένα γλυκά έως φρέσκα, φρουτώδη αφρώδη, με εντυπωσιακό άρωμα.
 
• Μοσχοφίλερο. Καλλιεργείται στο οροπέδιο της Μαντινείας και στη νότια Πελοπόννησο για την παραγωγή λευκών κρασιών με έντονο και αναγνωρίσιμο άρωμα με νότες μοσχάτου που θυμίζουν τριαντάφυλλο, μέντα και λεμόνι. 
 
• Ντεμπίνα. Λευκή και ηπειρώτισσα, παράγει φρέσκα ξηρά και αφρώδη κρασιά.
 
• Ροδίτης. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οταν καλλιεργηθεί και οινοποιηθεί προσεκτικά, δίνει ευκολόπιοτα κρασιά με όμορφο φρούτο.
 
• Ρομπόλα. Λευκό σταφύλι που καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Δίνει κρασιά με φρεσκάδα και λεμονάτο χαρακτήρα.
 
• Σαββατιανό. Το πιο διαδεδομένο σταφύλι, καλλιεργείται στην Αττική και σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Μαζί με τον Ροδίτη είναι οι βασικές ποικιλίες για την παραγωγή της ρετσίνας.
 
• Σιδερίτης. Σταφύλι με ρόδινο φλοιό και ευχάριστη οξύτητα. Καλλιεργείται σε όλη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια.
 
Τα  29,2  λίτρα προσεγγίζει η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα ενώ ο τζίρος κυμαίνεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΟΣΕΟ, το 2013 καταναλώθηκαν 3.068.000 χιλιόλιτρα κρασιού όλων των ειδών στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κρασί πίνει το 47% των Ελλήνων. Η επιλογή  του ελληνικού κρασιού δεν ακολουθεί τη ρήση «παπούτσι από τον τόπο μου κι ας είναι μπαλωμένο». Οι 4 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι τα εγχώρια κρασιά είναι ιδιαίτερης ποιότητας και γεύσης.
 
Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι για 3 στους 10 το κρασί είναι καθημερινή συνήθεια, οι περισσότεροι προτιμούν το λευκό, ακολουθεί το κόκκινο και το ροζέ. Ενας στους δύο καταναλωτές επιλέγει ξηρά κρασιά, περισσότεροι από 5 στους 10 προτιμούν τα τυποποιημένα και μόλις 3 στους 10 το χύμα.
  
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΙΜΩΝ
 
Τα ράφια των καταστημάτων δίνουν ευκαιρίες για κρασιά από 4,5 έως και 15 ευρώ, αλλά και ακριβότερα που μπορεί να ξεπερνούν και τα 20 ευρώ το μπουκάλι. Ως προς τα σημεία πώλησης το μεγαλύτερο κανάλι διανομής των προϊόντων  είναι τα σουπερμάρκετ τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει τις κάβες τους φιλοξενώντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από όλη την Ελλάδα, μικρών και μεγάλων παραγωγών.
 
Μάλιστα μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες της αγοράς εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης προσφέρουν κρασιά επαρκούς ποιότητας και χαμηλής τιμής και ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που εμφιαλώνονται αποκλειστικά για τις αλυσίδες αρκετές φορές και από μεγάλους παραγωγούς.
 
Ασύρτικο
 
Κορυφαία λευκή ποικιλία από τη Σαντορίνη που χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της ηφαιστειογενούς γης. Δίνει ανοιχτόχρωμα φρουτώδη κρασιά, δροσιστικής οξύτητας και υψηλής αλκοόλης, αρώματα εσπεριδοειδών και νότες μελιού, ξηρών καρπών και τσαγιού. Παράγει επίσης το γλυκό Vinsanto
 
Αγιωργίτικο Νεμέας

Ευγενής και περιζήτητη ερυθρή ποικιλία που δίνει από ροζέ μέχρι ερυθρά κρασιά παλαίωσης και γλυκά ερυθρά. Μαλακό και βελούδινο, χαρακτηρίζεται από πορφυρό ή ρουμπινί χρώμα, αρώματα γλυκών κόκκινων φρούτων με νότες ξύλου, μπαχαρικών και σοκολάτας.
 
Ξινόμαυρο
 
Εκλεκτή, ερυθρή, βορειοελλαδίτικη ποικιλία. Καλλιεργείται με επίκεντρο τη Δυτική - Κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Νάουσα, στη Γουμένισσα και στο Αμύνταιο. Παράγει κρασιά με στυφές τανίνες, υψηλή οξύτητα, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων. Επίσης αφρώδη ροζέ κρασιά.
 
Πηγή: tanea.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel