Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Οι νόμοι πίσω από μια ετικέτα κρασιού: Γνωρίζουμε τι πίνουμε;

banner roots

Οι νόμοι πίσω από μια ετικέτα κρασιού: Γνωρίζουμε τι πίνουμε;
24.06.2021 | 21:44

Οι νόμοι πίσω από μια ετικέτα κρασιού: Γνωρίζουμε τι πίνουμε;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη,
Δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και την Πνευματική Ιδιοκτησία

«Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία στον κόσμο», είχε πει ο Louis Pasteur. Πέρα από φιλοσοφία, ένα μπουκάλι κρασί περιέχει και πολυάριθμους κανόνες, νόμους και οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζονται ώστε αφενός το προϊόν να κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά και αφετέρου να μπορεί ο καταναλωτής να πληροφορείται για την αληθή προέλευση και τα βασικά στοιχεία του οίνου.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2019/33, σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 1308/2013 αποτελούν τα κύρια νομοθετικά κείμενα σχετικά με τις ενδείξεις παρουσίασης και πληροφορίες που πρέπει να υπάρχουν αναγραφόμενες σε κάθε μπουκάλι κρασί. Οι Ευρωπαϊκοί αυτοί κανονισμοί εξειδικεύονται κάθε φορά με την εφαρμογή ελληνικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων.

Παρακάτω εμφανίζονται οι υποχρεωτικές ενδείξεις σε κάθε ετικέτα κρασιού. Σημειώνουμε βέβαια, ότι στους αφρώδεις οίνους οι υποχρεωτικές ενδείξεις διαφέρουν σε ορισμένα σημεία (π.χ. είναι υποχρεωτική η ένδειξη της περιεκτικότητας σε σάκχαρα). Προαιρετική είναι π.χ. η ένδειξη του έτους συγκομιδής.

Εδώ, παρουσιάζεται ως παράδειγμα το κρασί «Άρωμα Λήμνου» , ένας λευκός ξηρός οίνος βιολογικής καλλιέργειας και οι υποχρεωτικές ενδείξεις που φέρει η φιάλη.

etiketes oinou

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις εμφανίζονται στο ίδιο οπτικό πεδίο στη φιάλη, ώστε να μπορούν να είναι ταυτοχρόνως ευανάγνωστες, χωρίς να απαιτείται περιστροφή της φιάλης, με ανεξίτηλους χαρακτήρες και να διακρίνονται σαφώς από το περιβάλλον κείμενο ή τα γραφικά. Βάσει εξάλλου της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξειδικεύθηκαν οι κανόνες για τον Έλεγχος της επισήμανσης και της παρουσίασης των οίνων. Έτσι, η εμφιάλωση των οίνων ΠΟΠ πραγματοποιείται μόνο σε γυάλινες φιάλες και με πώμα αποκλειστικά από φελλό. Οι οίνοι ΠΟΠ που διακινούνται εμφιαλωμένοι φέρουν ταινία ελέγχου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel