Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Λήμνος: Βγήκαν τα ζουμπούλια | Γιατί δεν πρέπει να τα κόβουμε

the roots web banners 06

Λήμνος: Βγήκαν τα ζουμπούλια | Γιατί δεν πρέπει να τα κόβουμε
02.01.2020 | 12:44

Λήμνος: Βγήκαν τα ζουμπούλια | Γιατί δεν πρέπει να τα κόβουμε

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Ένα από τα πράγματα που μας αρέσουν το χειμώνα στη Λήμνο είναι τα ζουμπούλια. Ένα λουλούδι πανέμορφο με μυρωδιά που μας μεθάει και μας γεμίζει το μυαλό με αναμνήσεις...

Το καλύτερο απ' όλα είναι ότι μπορούμε να συνδυάσουμε μια βόλτα στην εξοχή, με πλούσια συγκομιδή, που μπορεί να κάνει το σπίτι μας να μοσχομυρίζει για μέρες... Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να καταλογίσουμε στα αγαπημένα μας ζουμπούλια είναι πως όσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να φυτέψουμε τους βολβούς τους στον κήπο μας, δε μας κάνουν τη χάρη ν' ανθίσουν! Ας είναι χαλάλι τους.

Για χατίρι τους θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα βουνά κάθε χειμώνα...

Τα ζουμπούλια αποτελούν φυτά ποώδη και πολυετή, που απαντώνται στην Ευρώπη, Β. Αφρική και ΒΔ. Ασία. Ανήκουν στην οικογένεια του Νάρκισσου, ενός ιδιαίτερου γένους φυτών της οικογένειας των Αμαρυλλιδοειδών που περιλαμβάνει περί τα 40 είδη. Τα άνθη τους, τα μοσχομυριστά, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίου που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιΐα.

«Έγκλημα» όμως, χαρακτηρίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας την κοπή των πιο μυρωδάτων λουλουδιών, των ζουμπουλιών ή αλλιώς μανουσακιών (Narcissus tazetta), ιδίως στα χωριά.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ήδη έχουν αναφερθεί περιοχές και χωριά που δεν βγάζουν πια ανά χρόνο ζουμπούλια ή έχουν εξαφανιστεί τελείως από τις περιοχές τους.

Όπως εξηγεί, αυτά τα λουλούδια φυτρώνουν μόνο για λίγες ημέρες τον χρόνο (αντέχουν το πολύ δύο εβδομάδες) και επειδή οι κάτοικοι των χωριών τα κόβουν άμεσα, μόλις τα δουν, τα λουλούδια δεν προλαβαίνουν να ρίξουν τα σπόρια τους για να φυτρώσουν και την επόμενη χρονιά.

«Σε περιπτώσεις που οι κάτοικοι των χωριών δεν τα μαζέψουν, μπορείτε να θαυμάσετε και ένα ολόκληρο στρέμμα τελείως κάτασπρο από τα λουλούδια, όπως και να δείτε τις επόμενες χρονιές να αυξάνονται και να απλώνονται ακόμα περισσότερο», καταλήγει το Παρατηρητήριο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel