Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>«…..Βάλε τη Σημαία του Κουντουριώτη». | Μια αληθινή ιστορία από την Ατσική
ikteo limnou
«…..Βάλε τη Σημαία του Κουντουριώτη». | Μια αληθινή ιστορία από την Ατσική
08.10.2015 | 00:25

«…..Βάλε τη Σημαία του Κουντουριώτη». | Μια αληθινή ιστορία από την Ατσική

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Στα παιδικά μου χρόνια, όταν ήμουν μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Ατσικής, στο πατρικό μου σπίτι, υπήρχαν δύο σημαίες.

Η μία ήταν της ξηράς, με τον μεγάλο λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, και η άλλη της θάλασσας, του ναυτικού, με τις τέσσερεις λευκές λωρίδες, τις πέντε κυανές και τον λευκό σταυρό σε κυανό τετράγωνο φόντο.

Η πρώτη ήταν σχετικά μικρή, με λεπτή ύφανση σχεδόν όπως τις σημερινές και η δεύτερη μεγάλη με χοντρή ύφανση, βαριά και ασήκωτη, λες και ήταν κατασκευασμένη από καραβόπανο.

Η απορία μου ήταν, κάθε φορά που την έβλεπα, πώς είχαμε στο σπίτι μας μια σημαία της θάλασσας, αφού ο πατέρας μου ούτε ναυτικός ήταν αλλά ούτε και βάρκα είχαμε.

Σε κάθε εθνική επέτειο, η μητέρα μου, μου ανέθετε την τοποθέτηση και έπαρση της σημαίας στον ιστό που ήταν μόνιμα τοποθετημένος στην βεράντα του σπιτιού μας. Η χαρά μου και η υπερηφάνειά μου μεγάλη. Έπαιρνα την σημαία με τον λευκό σταυρό και έκανα το καθήκον μου. Στην συνέχεια στο σχολείο, την εκκλησία και την καθιερωμένη παρέλαση από την εκκλησία στην πλατεία του χωριού.

Την 8η Οκτωβρίου, την πρώτη εθνική-τοπική επέτειο της σχολικής χρονιάς, η διαδικασία της έπαρσης της σημαίας είχε μια αλλαγή που δεν μπορούσα να την καταλάβω. Όταν πήγαινα να πάρω την σημαία της ξηράς, με τον μεγάλο λευκό σταυρό, μου έλεγε, σήμερα όχι αυτή, «βάλε την σημαία του Κουντουριώτη».

Χωρίς βέβαια να ρωτήσω γιατί την σημαία αυτή την έλεγε «του Κουντουριώτη» στο παιδικό μου μυαλό, είχα αιτιολογήσει την ονομασία της σημαίας της θάλασσας με τον ναύαρχο Κουντουριώτη που ήταν ναυτικός και είχε απελευθερώσει το Νησί μας, όπως είχαμε μάθει στο σχολείο. Αρκετά αργότερα , έμαθα την πραγματική αιτιολόγηση της φράσης «σήμερα βάλε την σημαία του Κουντουριώτη»

Το 1912 στις 6 Οκτωβρίου, το θωρηκτό «Αβέρωφ» με κυβερνήτη τον Π. Κουντουριώτη, αποβίβασε άγημα στην προβλήτα «Βόντελα» του ρωμαίικου γιαλού και ζήτησε την παράδοση του νησιού από τον τούρκο διοικητή. Σε συνέχεια των όσων έγιναν στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ο Υποναύαρχος Π. Κουντουριώτης ως αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου , δημοσίευσε την Ιστορική προκήρυξη απελευθέρωσης του νησιού και εγκαταστάθηκε με τον στόλο του στο λιμάνι του Μούδρου.

Από τις πρώτες επισκέψεις που έκανε στο νησί ήταν και αυτή στο μετόχι της Μητρόπολις όπου φιλοξενήθηκε και υπάρχει και σχετική φωτογραφική κάλυψη.

Τις επόμενες μέρες επισκέφθηκε και το κεφαλοχώρι της Ατσικής προσκεκλημένος από τους προκρίτους του χωριού. Όταν έφθασε στην πλατεία του χωριού, σε ένα από τα αρχοντικά είδε αναρτημένη μια σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού. Αμέσως κάλεσε ένα αξιωματικό και του έδωσε εντολή να του φέρει μια σημαία από το θωρηκτό «Αβέρωφ». Όταν αυτό έγινε, ρώτησε για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και ποιος είχε κατασκευάσει και αναρτήσει την σημαία.

Όταν γνώρισε την αρχόντισσα του χωριού που είχε κατασκευάσει την χειροποίητη σημαία, της ζήτησε με ευγενικό τρόπο να του παραδώσει την σημαία που είχε στο μπαλκόνι της και σε αντικατάσταση να της δώσει μία από τις σημαίες του «Αβέρωφ», πράγμα που και έγινε.

Τι το αξιόλογο είχε η χειροποίητη σημαία της αρχόντισσας της Ατσικής που τράβηξε το ενδιαφέρον του Αρχηγού του Στόλου του Αιγαίου το 1912 ώστε να την ζητήσει και να την πάρει ο Π. Κουντουριώτης και να την αντικαταστήσει με μια σημαία του «Αβέρωφ»;

Δεν είχε τίποτα το αξιόλογο, όσο και να ήταν καλοϋφασμένη, καλοραμένη και καλοκατασκευασμένη.
Είχε ένα λάθος, που τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον του ευγενικού Ναυάρχου και για να μην πληγώσει την κατασκευάστρια, της πρότεινε την ανταλλαγή, αντί να δώσει διαταγή να την κατεβάσουν, αφού δεν ήταν ελληνική σημαία.

Οι Λημνιοί όπως και τόσοι άλλοι νησιώτες απελευθερώθηκαν πολύ αργότερα από τους άλλους Έλληνες, αν και είχαν ενεργή συμμετοχή στην επανάσταση του 1821 και όλες τις εθνικές προσπάθειες για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Δεν είχαν όμως ξαναδεί ελληνική σημαία. Γνώριζαν ότι η ελληνική σημαία της ελεύθερης Ελλάδας, είχε σταυρό, αλλά η Λημνιά κατασκευάστρια από υπερβολικό πατριωτικό ενθουσιασμό και βιασύνη, μπερδεύτηκε και αντί να κατασκευάσει ελληνική σημαία με λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, κατασκεύασε γαλανό σταυρό σε λευκό φόντο. Αυτό ήταν το λάθος της Λημνιάς αρχόντισσας και της σημαίας της.

Αλλά όμως αυτός ήταν και Π. Κουντουριώτης, ο απελευθερωτής του Αιγαίου, ο πραγματικός Έλληνας αξιωματικός με ευγενική ψυχή και αγνά πατριωτικά αισθήματα που δεν ήθελε να πληγώσει την νησιώτισσα.

Όταν η μητέρα μου στις 8 Οκτωβρίου κάθε χρόνο στα σχολικά μου χρόνια, έλεγε « σήμερα βάλε την σημαία του Κουντουριώτη» κυριολεκτούσε. Πράγματι, ήταν η σημαία που είχε ανταλλάξει ο Π. Κουντουριώτης με την λάθος σημαία, της αρχόντισσας της Ατσικής που ήταν η προγιαγιά μου, η Αθηνά.

Έτσι η σημαία του « Κουντουριώτη» έφτασε στα χέρια της μητέρας μου και στο σπίτι μας ως ιστορικό οικογενειακό κειμήλιο. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, χωρίς την υπαιτιότητα της οικογένειας μου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018