Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το «τρίπτυχο» κορωνοϊού, γρίπης και Βόρειας Ελλάδας που φοβίζει τους ειδικούς -«Κλειδί» οι εμβολιασμοί

banner roots

Το «τρίπτυχο» κορωνοϊού, γρίπης και Βόρειας Ελλάδας που φοβίζει τους ειδικούς -«Κλειδί» οι εμβολιασμοί
12.10.2021 | 09:13

Το «τρίπτυχο» κορωνοϊού, γρίπης και Βόρειας Ελλάδας που φοβίζει τους ειδικούς -«Κλειδί» οι εμβολιασμοί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μπορεί για τους εμβολιασμένους η ζωή να επανέρχεται σε μία σχετική κανονικότητα, ωστόσο όσο πλησιάζει ο χειμώνας, αφενός το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης, αφετέρου η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά συνεχίζουν να τρομάζουν τους επιστήμονες.

Είναι γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου ενάμιση χρόνου πανδημίας επίδρασε ευεργετικά για την καταπολέμηση (και) της γρίπης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ιστορικό ρεκό των μηδέν κρουσμάτων και των μηδέν νεκρών από γρίπη τον περασμένο Μάιο.
 
Παρ' όλα αυτά, τόσο η σταδιακή άρση των μέτρων, όσο και προσφάτως οι πλήρεις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους έχουν προκαλέσει την ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα έξαρσης της γρίπης, που σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό -ο οποίος παραμένει εδώ- μπορεί να δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα.
 
Μάλιστα, ο προβληματισμός των ειδικών είχε να κάνει και με το γεγονός ότι δίχως να έχουν κρούσματα γρίπης να μελετήσουν, δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιο στέλεχός της θα επικρατήσει, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο για τον φετινό χειμώνα.
 
Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες επιμένουν ότι όπως και για τον κορωνοϊό, έτσι και για τη γρίπη, το ισχυρότερο «όπλο» είναι ο εμβολιασμός.
 
«Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο»
Στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στάθηκε στο γεγονός πως η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος. Οπως τόνισε, υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό και μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.
 
 
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορωνοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δύο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
 
Θυμίζουμε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.
 
Γιατί φοβούνται οι ειδικοί δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης
Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών «βλέπει» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.
 
 
Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.
 
«Αγκάθι» και η επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα -Εκκληση για εμβολιασμούς
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει κρίσιμη, αφού ο κορωνοϊός επιμένει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου η διαφορά των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι πολύ κοντά στον αριθμό της Αθήνας.
 
Είναι ενδεικτικό ότι η υγειονομική κατάσταση ανάγκασε τον δήμο Γρεβενών να ματαιώσει την προγραμματισμένη παρέλαση για την 109η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Γρεβενών, στις 13 Οκτωβρίου, εξαιτίας των νέων επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.
 
Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στα ποσοστά των εμβολιασμών, τα οποία παραμένουν χαμηλά, ενώ σε ορισμένες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%.
 
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από σήμερα έως και την ερχόμενη Πέμπτη, θα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία προσπάθεια πειθούς προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
 
Ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel