Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ελληνοτουρκικά: «Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους Τούρκους», λένε στελέχη του Λιμενικού

banner roots

Ελληνοτουρκικά: «Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους Τούρκους», λένε στελέχη του Λιμενικού
04.04.2021 | 10:26

Ελληνοτουρκικά: «Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους Τούρκους», λένε στελέχη του Λιμενικού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν στο protothema.gr στελέχη από ανώτερα κλιμάκια του Λιμενικού - Σε διαρκή επιφυλακή οι Έλληνες Λιμενικοί

«Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους Τούρκους». Αυτά είναι τα λόγια στελεχών από τα ανώτερα κλιμάκια του Λιμενικού που αναλύουν την κατάσταση που επικρατεί στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο μετά τα πρόσφατα περιστατικά και την προσπάθεια των Τούρκων να περάσουν συνολικά 300 μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, τέσσερις λέμβοι την Παρασκευή το πρωί και άλλες δύο το βράδυ της ίδιας ημέρας απέτυχαν να περασουν στα ελληνιά χωρικά ύδατα. Απέναντι τους βρήκαν 10 σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά έγινε εμφανής αφού στη θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκε και ένα αντιτορπιλικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού , «κάτι που δεν είθισται» όπως επεσήμαναν στο «protothema» κύκλοι του Λιμενικού.

«Είμαστε σε πόλεμο. Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη γιατί μεταξύ άλλων υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί που διευκολύνουν τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης μεταναστών παρέχοντας πληροφορίες για ασφαλή σημεία αποβίβασης στο νησί κυρίως στην ανατολική πλευρά αλλά και βόρεια» τονίζουν στελέχη του Λιμενικού: «Είχαμε μία εξιχνίαση τέτοιας υπόθεσης πριν από λίγους μήνες και οι έρευνες συνεχίζονται. Οι ΜΚΟ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το νησί ανέπαφο με χαμηλές μεταναστευτικές ροές».

Στη συνέχεια αποκαλύπτουν το σχέδιο της Τουρκίας όπως προκύπτει από πληροφορίες που έχουν: «Στοχεύουν στη Χίο και με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονται και για τα άλλα νησιά της ευρύτερης περιοχής τα οποία τουλάχιστον για την ώρα παρουσιάζουν χαμηλές μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για τη Χίο, τη Σάμο και την Κω».

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή τους τελευταίους 12 μήνες: «Βρισκόμαστε επί ποδός τον τελευταίο χρόνο στο Ανατολικό Αιγαίο και για αυτό καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα έξι περιστατικά. Οι Τούρκοι είχαν μειώσει την ένταση για κάποιο διάστημα. Προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν ώστε να μας αιφνιδιάσουν. Όμως απέτυχαν. ΔΕΝ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ».

Όπως τονίζουν κύκλοι του Λιμενικού δεν αποκλείουν νέα ένταση αφού η κατάσταση στην Τουρκία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι ασταθής και είναι πιθανόν να κάνουν ένα αντιπερισπασμό ώστε να στρέψουν άλλου την προσοχή της κοινής γνώμης. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να καλυτερεύουν γεγονός που βοηθάει την μετακίνηση μέσω θαλάσσης.

«Με ηθικό υψηλό και αυταπάρνηση το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να επιτηρεί και να περιπολεί δίνοντας ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η Ελλάδα και κατ’επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν και θαλάσσια σύνορα» δηλώνουν οι Λιμενικοί.

Το διήμερο, Πέμπτη και Παρασκευή ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, πραγματοποίησε υπηρεσιακές επισκέψεις στη Λέσβο και στη Χίο.

Συνοδευόταν από τον Διοικητή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Δημήτρη Κωσταράκη και τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχο Λ.Σ. Γιώργο Χριστιανό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του συναντήθηκε με τους Προϊσταμένους των Λιμενικών Αρχών και ενημερώθηκε εκτενώς για τη δραστηριότητα τους καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη των Υπηρεσιών, επισκέφθηκε τα Πλοία Ανοιχτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και τα πλωτά σκάφη της δύναμης FRONTEX που επιχειρούν στις εν λόγω περιοχές στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2021». Επίσης, συνομίλησε με τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα και ενημερώθηκε για το έργο και τη δραστηριότητά τους.

 

Ο Αρχηγός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού, διαπίστωσε το υψηλό ηθικό του, ενώ τους συνεχάρη για τον επαγγελματισμό, τη φιλοτιμία και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν καθημερινά στην εκτέλεση της αποστολής τους και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο τους.

Το νέο δόγμα

Το νέο δόγμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο για κλειστά σύνορα και η αύξηση της δύναμης επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων σε συνεργασία του Λιμενικού με το Πολεμικό Ναυτικό και τον στρατό ξηράς αλλά και η παρουσία του FRONTEX έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα σώματα ασφαλείας όσο και στον στρατό ξηράς ήταν “σφραγίζουμε τα σύνορα της χώρας” με κάθε τρόπο.” είναι τα λόγια αξιωματικών του Λιμενικού στο protothema.gr: 

 

“Το θαλάσσιο πεδίο έχει ιδιαιτερότητες περισσότερες δυσχέρειες από ό,τι τα χερσαία σύνορα".

Τα 18.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και τα εκατοντάδες νησιά ιδιαίτερα του ανατολικού Αιγαίου επιτηρούνται 24/7. Οι πρώτες ενέργειες που έγιναν τότε ήταν οι εξής:

-Άμεση ενίσχυση με 20 επιπλέον σκάφη και 200 στελέχη του Λιμενικού σε όλη της θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, από την Αλεξανδρούπολη έως το Καστελόριζο.

Ο σταδιακός τρόπος ενίσχυσης έφθασε στο σημείο οι ελληνικές δυνάμεις να απαριθμούν συνολικά πάνω από 65 σκάφη του Λιμενικού και περισσότερα από 2.500 στελέχη που απασχολούνται αποκλειστικά με θέματα επιτήρησης και φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Και επειδή τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, ζητήθηκε και η συνδρομή της ΕΕ μέσω του οργανισμού FRONTEX.

Ο Οργανισμός έστειλε στην Ελλάδα επιχειρησιακά κοινοτικά μέσα. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει 20 συνολικά πλωτά, χερσαία και εναέρια και συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια φύλαξης των συνόρων.

Στο νέο δόγμα που εφαρμόζει η Ελλάδα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της κομβικής σημασίας είναι η διακλαδική συνεργασία.

“Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει και η διακλαδικότητα από την πρώτη στιγμή. Τόσο ο στρατός ξηράς όσο και το πολεμικό ναυτικό συνέδραμαν στην προσπάθεια υπό το νέο δόγμα της ενισχυμένης επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων” τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο τρόπος της επιτήρησης είναι σαφέστατος και συγκεκριμένος. Περιπολίες πλέον επάνω στην οριογραμμή χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος εντοπισμός των λέμβων που μεταφέρουν μετανάστες και βρίσκονται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

“Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο εντοπισμός τους γίνεται ακόμη και την ώρα που οι μετανάστες βρίσκονται στις τουρκικές ακτές πριν ακόμη επιβιβαστούν στις λέμβους” τονίζουν οι Λιμενικοί και συνεχίζουν: “Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του νέου δόγματος φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκαν οι τουρκικές αρχές οι οποίες δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από την Ελλάδα.

Οι συνεχείς αναχαιτίσεις και οι έγκαιροι εντοπισμοί σκαφών σε όλο το ευρύτερο θαλάσσιο πεδίο του ανατολικού Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των αποβιβασθέντων μεταναστών σε ελληνικά νησιά.

Οι τουρκικές ακταιωροί αρχικώς έχουν αναλάβει πλέον τον ρόλο να περισυνελέγουν τις λέμβους με τους μετανάστες. Η συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής άλλαξε άρδην.

Έχοντας χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι στα θαλάσσιο πεδίο ανέλαβαν πλέον ανεπίσημα τον ρόλο του διακινητή και άρχισαν να συνοδεύουν τα σκάφη με τους μετανάστες διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα στην Τουρκία”.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής επισημαίνουν στο protothema.gr τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχονται από την τις τουρκικές αρχές: “Δεχόμαστε ένα βρώμικο επικοινωνιακό πόλεμο στον οποίο χρησιμοποιείται το επίσημο site της τουρκικής ακτοφυλακής και από ΜΚΟ που έχουν πληγεί τον τελευταίο χρονικό διάστημα από τη συνεχή αποτρεπτική δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία, φωτογραφίες καθώς και οπτικό -ακουστικό υλικό με σκοπό να κατηγορήσουν την Ελληνική Ακτοφυλακή ότι εφαρμόζει παράνομες διαδικασίες. Δεν γίνεται καμία νύξη ότι στα 100άδες αυτά περιστατικά που έχει επιληφθεί η Ελληνική Ακτοφυλακή και αφορούν χιλιάδες μετανάστες δεν υπάρχει ανθρώπινη απώλεια. Εφόσον απαιτηθεί από τις καταστάσεις η Ελληνική Ακτοφυλακή θα έχει ακόμη πιο ενεργό ρόλο μαζί και το ΠΝ που τώρα έχει 5-6 πλοία και αν χρειαστεί θα φθάσουν και τα 15”.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel