Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός: Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους κλείνει τον Αύγουστο με ρεκόρ κρουσμάτων | 1.621 την τελευταία εβδομάδα

banner roots

Κορωνοϊός: Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους κλείνει τον Αύγουστο με ρεκόρ κρουσμάτων | 1.621 την τελευταία εβδομάδα
30.08.2020 | 10:46

Κορωνοϊός: Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους κλείνει τον Αύγουστο με ρεκόρ κρουσμάτων | 1.621 την τελευταία εβδομάδα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Για ακόμα μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας ξεπερνάει τα 1000, καθώς τις τελευταίες 7 ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.621 μολύνσεις από τον COVID-19.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι την Τετάρτη 26/8 η χώρα μας σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 293 μολύνσεις.
 
Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως εξηγούν οι Ειδικοί και οι Αρχές, η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών.
 
Ο Αύγουστος όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με νούμερα ρεκόρ από την απαρχή της πανδημίας στη χώρα μας καθώς όπως εξήγησε και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού. «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε χαρακτηριστικά.
 
Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους
«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι' αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.
 
Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες
29 Αυγούστου: 177 κρούσματα
28 Αυγούστου: 270 κρούσματα
27 Αυγούστου: 259 κρούσματα
26 Αυγούστου: 293 κρούσματα
25 Αυγούστου: 168 κρούσματα
24 Αυγούστου: 170 κρούσματα
23 Αυγούστου: 284 κρούσματα
 
Κομβική είναι η επιστροφή των εκδρομέων - Κρίσιμη η σημερινή ημέρα
Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως εξηγούν οι Ειδικοί και οι Αρχές, η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών.
 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι και η προτροπή επιστροφής στις μεγάλες πόλεις μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει μόνο έναν σκοπό: Να υπάρξει το απαραίτητο διάστημα 7 ως 14 ημερών, προκειμένου και οι ασυμπτωματικοί να μην μπορούν να κολλήσουν άλλους!
 
Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για τα σχολεία
Παράλληλα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιθανή η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα δήλωσε στο MEGA την Παρασκευή ο Στέλιος Πέτσας. Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τις αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι είναι πιθανή κατά μία εβδομάδα η παράταση στο άνοιγμα των σχολείων.
 
«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1 του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
 
«Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο 7/9. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31/8 προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1/9. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα, στις οικείες τους, ώστε να έχουμε ένα διάστημα στο οποίο θα είναι με τις οικογένειές τους, θα περιορίσουν τις επαφές τους όσο είναι δυνατόν, για να μην ξεκινήσουμε τα σχολεία κατευθείαν από το σπίτι του παππού, από τις διακοπές γιατί αυτό ενέχει κίνδυνο μετάδοσης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το