Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μεταναστευτικό: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νησιών | Οι πιθανές τοποθεσίες και το σενάριο για τα ακατοίκητα νησιά

banner roots

Μεταναστευτικό: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νησιών | Οι πιθανές τοποθεσίες και το σενάριο για τα ακατοίκητα νησιά
05.03.2020 | 08:39

Μεταναστευτικό: Προχωρά ο σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νησιών | Οι πιθανές τοποθεσίες και το σενάριο για τα ακατοίκητα νησιά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το μεταναστευτικό /προσφυγικό μετατρέπεται σταδιακά από αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης, σε πεδίο ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και επιδοκιμασίας της πολιτικής που ακολουθεί.

Τους πρώτους μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί η ΝΔ. Παράλληλα, ήταν και το σημείο όπου δέχθηκε την μεγαλύτερη κριτική, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθος εκτιμήσεις στην αντιμετώπιση του.
 
Η προσπάθεια βίαιης εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, με την προτροπή και συνδρομή της Τουρκίας, η απώθηση τους με το άμεσο κλείσιμο των συνόρων και η διεθνοποίηση του ζητήματος άλλαξαν την εικόνα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δίνει πλέον στην κυβέρνηση την δυνατότητα να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
 
Η ομόθυμη στήριξη των Βρυξελλών, όπως αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, προσφέρει την άμεση ενίσχυση σε πόρους και υλικοτεχνική υποδομή για την φύλαξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, την συνδρομή για την διαδικασία των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ επιταχύνει την συζήτηση για την ενιαία πολιτική ασύλου.
 
 
Μεταναστευτικό: Παίρνει μπρος το σχέδιο ανακούφισης των νησιών
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει τον σχεδιασμό για την ανακούφιση των νησιών. Η απόφαση για πάγωμα των διαδικασιών ασύλου δίνει την δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά μετά την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης.
 
Σε πρώτη φάση οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και μάλιστα εξετάζουμε δύο περιοχές μία στη βόρεια Ελλάδα και μία στην Αττική. Στη βόρεια Ελλάδα θα γίνει στο νομό Σερρών στο ανενεργό στρατόπεδο Βασιλειάδη που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευση και ασύλου. Εκεί θα μεταφερθούν σε μία προσωρινή κλειστή δομή με σκοπό να μείνουν εκεί μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους. Επίσης, εξετάζονται δύο περιοχές στην Αττική που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε υποδομές.
 
Η ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αφορά, μεταξύ άλλων, διπλωματική στήριξη, ώστε να επιστρέφουν πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες άνθρωποι που δεν θα καταγράφονται. Εκτιμάται ότι με την συνδρομή της Ένωσης θα επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων έχουν έρθει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί στην διαχείριση των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά.
 
Μεταναστευτικό: Οι προτάσεις για τα κλειστά κέντρα και οι εναλλακτικές
 
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση περιμένουν τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για την δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Χίο και Λέσβο. Οι τελευταίες εξελίξεις καθυστέρησαν την διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως αυτές θα επαναδρομολογηθούν άμεσα.
 
Την δεδομένη στιγμή δεν αποκλείουν από την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα και την εγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά καθώς όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση: «Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το