Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ακλόνητη η υποστήριξη του ΗΒ προς την Ουκρανία

the roots web banners 06

Ακλόνητη η υποστήριξη του ΗΒ προς την Ουκρανία
09.07.2024 | 11:59

Ακλόνητη η υποστήριξη του ΗΒ προς την Ουκρανία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης,

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει την "ακλόνητη" υποστήριξή του στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει την υποστήριξη με τους συμμάχους προς την Ουκρανία - δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στο Λονδίνο.

"Είχα ήδη μια σειρά από διεθνείς κλήσεις, όπως θα γνωρίζετε και όπως θα περιμένατε, για να εδραιώσω τις σχέσεις απέναντι σε άλλες χώρες ώστε να έχουμε πραγματικά σημαντικές συζητήσεις για την Ουκρανία και άλλα πιεστικά ζητήματα. Και στην Ουάσιγκτον θα μου δοθεί η ευκαιρία να έχω περαιτέρω συζητήσεις με ορισμένους από τους ηγέτες με τους οποίους έχω ήδη μιλήσει και με ορισμένους με τους οποίους πρόκειται να μιλήσω", δήλωσε ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να ανταποκριθεί στους στόχους του ετήσιου στρατιωτικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ ύψους 2,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να λογοδοτεί για τις πράξεις και όχι για τα λόγια και ότι η θετική αλλαγή θα συμβεί, αλλά όχι απαραίτητα από τη μια μέρα στην άλλη

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Ο νέος υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ανακοίνωσε την Κυριακή ένα νέο πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς επισκέφθηκε τη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ .

Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για να καθησυχάσει την Ουκρανία και να αποδείξει στη Μόσχα ότι η στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει αμετάβλητη μετά την αλλαγή κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα και ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο.

Ο Χίλι δήλωσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενωμένο για την Ουκρανία" και υποσχέθηκε να "αναζωογονήσει την υποστήριξη της Βρετανίας αυξάνοντας τις προμήθειες ζωτικής σημασίας στρατιωτικής βοήθειας" ως μέρος μιας προσπάθειας να βοηθήσει να αντισταθεί η Ουκρανία στη ρωσική επιθετικότητα "για όσο καιρό χρειαστεί".

Οι εφημερίδες

Εικόνες παιδιών που τραυματίστηκαν στη ρωσική επίθεση σε ουκρανικό νοσοκομείο δημοσιεύονται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα. "Ο Πούτιν βομβαρδίζει καρκινοπαθή παιδιά" - ο τίτλος της Daily Mirror. Η Daily Mail χαρακτηρίζει την επίθεση " θηριωδία που δείχνει γιατί η Βρετανία και το ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα".

Μια άλλη έκκληση για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού δημοσιεύεται στους Times. Ένας πρώην επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς, λέει στην εφημερίδα ότι οι δυνάμεις της Βρετανίας είναι τόσο εξαντλημένες που θα μπορούσαν να πολεμήσουν μόνο έναν μικρό πόλεμο, όχι περισσότερο από ένα μήνα. Αναφέρει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων έχει μειωθεί ανησυχητικά λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση και τα αποθέματα πυρομαχικών είναι επικίνδυνα χαμηλά.

Ο στρατηγός προειδοποιεί επίσης ότι - όπως λέει - "οι νέες δυνάμεις του άξονα" ή Ρωσία, Κίνα και Ιράν, αποτελούν μια ακόμη πιο θανατηφόρα πρόκληση από ό,τι η ναζιστική συμμαχία το 1939.

Σε κοινό άρθρο στην Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% της οικονομικής παραγωγής "το συντομότερο δυνατό". Σημειώνουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτόν τον στόχο.

Φωτ - Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλεϊ συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οδησσό.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το